x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Toţi oamenii sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alţii

Toţi oamenii sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alţii

de Marius Gîrlașiu    |    18 Aug 2016   •   15:13
Toţi oamenii sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alţii

De la abuzul de coloane oficiale, la convingerea că funcţia politică te plasează deasupra muritorilor de rând, politicienii români au dat constant cu bâta în baltă. De multe ori, faptele lor şi cuvintele rostite iresponsabil au sfidat categorii largi de alegători, lăsându-i pe români cu gura căscată. Ultimul episod: al treilea om în stat ocoleşte o coadă de o mie de oameni şi intră pe uşa din spate a Regimului de permise auto.

Joia trecută, Călin Popescu Tăriceanu a fost filmat când intra pe uşa din spate a DRPCIV ocolind o coadă de aproape o mie de persoane pentru a-şi reînnoi permisul auto. “Există, în orice stat, câteva funcţii importante unde oamenii au fost aleşi ca să reprezinte, într-un fel statul şi să se dedice, în principal problemelor societăţii comunităţii. Da? Asta ar trebui să fie preocuparea lor principală. Nu statul la coadă”, s-a eschivat preşedintele Senatului. Liderul ALDE a uitat însă că senatorii şi deputaţii se află în vacanţă parlamentară încă de pe 1 iunie, urmând ca abia din toamnă “să se dedice” problemelor societăţii. Atitudinea lui Tăriceanu se aseamănă izbitor cu cea adoptată de deputatul Marius Manolache, care explica nonşalant de ce merită parlamentarii pensie specială. “Nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic, şamd”, spunea deputatul PSD în iunie 2015. Iluzia că alesul poporului este deasupra muritorului de rând reiese şi din rechizitoriul DNA în dosarul în care Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu pentru folosirea coloanelor oficiale. Potrivit procurorilor, fostul vicepremier a făcut anul trecut peste 1600 de drumuri însoţit de coloana oficială, mai mult decât preşedintele Klaus Iohannis şi fostul premier Victor Ponta la un loc. “Din postura pe care o are, avea dreptul şi la trupe antitero, nu doar la coloană oficială”, a fost replica senatoarei Florina Jipa, la votul din plen pentru ridicarea imunităţii lui Oprea.

PSD şi românii din Diaspora

O menţiune specială merită şi relaţia PSD cu românii din afara ţării, în condiţiile în care liderii social-democraţi au depăşit de multe ori limita bunului-simţ cu declaraţii dintre cele mai obscene. “România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă”, a fost declaraţia grobiană a fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus. Liderul PSD Liviu Dragnea i-a jignit şi el pe românii cu drept de vot din străinătate, numindu-i fantome. “Dacă discutăm despre prezenţa la vot, luând în calcul şi fantomele, într-adevăr prezenţa a fost mică. Dacă discutăm de prezenţa la vot în mod real, procent calculat din românii care trăiesc în mod efectiv în România, prezenţa a fost mai mare”, a comentat Liviu Dragnea. Mult mai recent, fostul premier Adrian Năstase i-a comparat pe românii care se înscriu în Registrul Electoral cu nişte indieni. “Mă uit cum se fac registrele pentru votul din străinătate. Acolo apar foarte puţini indieni”, a declarat Năstase. Fostul lider PSD a revenit ulterior cu explicaţia că exprimarea sa a fost doar o metaforă. În 2014, într-o confruntare electorală cu Klaus Iohannis, fostul premier Victor Ponta a dat şi el din casă referitor la românii din Diaspora: “dreptul la vot e o lozincă!”.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: În toate ţările, cei care ocupă anumite poziţii înalte se găsesc, din punct de vedere legal anumite modalităţi, anumite pârghii prin care li se permite să-şi dedice majoritatea timpului în interesul ţării şi al societăţii şi nu să stai. Sigur, până la urmă nu e nimic înjositor. Dar e o problemă de gestiune a timpului

 

Anca Dragu, ministru de Finanţe: În ţări ca Brazilia şi India sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva românul nu mai face de ceva vreme

×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu