x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Trădări neașteptate ar putea apărea în Parlament 

Trădări neașteptate ar putea apărea în Parlament 

de Sînziana Duţă    |    09 Iun 2017   •   09:40
Trădări neașteptate ar putea apărea în Parlament 
Sursa foto: DIANA OROS

Surse politice au dezvăluit pentru Jurnalul Național că Liviu Dragnea a demarat negocieri cu mai mulţi parlamen­tari liberali pentru a obține susținerea acestora pe proiecte­le importante ale social-democraților. Tratativele au la bază dorința liderului PSD de a-și consolida poziția din Parla­ment în condițiile în care lanțul de iubire dintre Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu este la un pas de a se rupe definitiv. 

Conform unor surse care provin din ambele tabere, pese­diştii au început recent trata­tive cu mai mulţi aleşi liberali pentru a-i convinge să voteze cot la cot proiectele sensibile promovate de social-democraţi. Potrivit surselor citate, majo­ritatea PSD-ALDE a început să scârție în culise, fapt care l-ar fi determinat pe Liviu Dragnea să își dorească înde­părtarea ALDE din frăţia puterii. „Dragnea vrea să scape de Tăriceanu. A început să negocieze cu unii parlamentari PNL, vrea să aibă o susţinere cât mai mare în Parlament. Negocierile se poartă cu fiecare în parte, unii ar putea trăda din orgoliu dacă nu iese cum vor la Congres”, ne-a dezvăluit o sursă din interiorul PNL. Infor­maţiile au fost confirmate ulterior de un alt liberal contactat de Jurnalul Naţional, dar şi de o altă sursă apropiată de PSD. Cu toate acestea, înainte de a trece la măsuri ferme, Liviu Dragnea vrea să se asigure că va avea susținerea necesară astfel încât să treacă fără emoţii legile pe care partidul le va propune. Printre proiectele importante care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în perioada imediat următoare se numără modificarea Codurilor Penale şi pachetul de legi privind Justiţia. 


Pe ce se bazează social-democrații la negocieri 
Nemulțumirile și scandalu­rile din interiorul PNL le dau social-democraților încrederea că măcar o parte dintre aceste negocieri subterane se vor încheia cu succes. În plus, toate indiciile arată că tratativele se vor intensifica după Congresul PNL din 17 iunie, când cel mai probabil mulți dintre liberali nu vor obține funcțiile care le-au fost promise, iar nemul­ţumirile ar putea izbucni. Miercuri, cinci deputați PNL au votat cot la cot cu PSD în favoarea controversatului proiect al Legii salarizării personalului bugetar. Înaintea votului final, președintele inte­rimar al PNL, Raluca Turcan, anticipa că vor exista parla­mentari liberali care vota proiectul la presiunea colegilor din administraţia locală, expli­când însă că aceştia nu riscă sancţiuni pe linie de partid. „PSD va trebui să răspundă 100% pentru această lege, care este haotică, este lipsită de stimulare pentru angajaţii din sistemul public şi este, per ansamblu, o nenorocire poli­tică. Vor fi însă şi câţiva colegi care au discutat cu colegii prezenţi în administraţia publică locală şi care i-au încu­rajat să voteze. Aşadar, e posibil să fie şi câteva voturi de susţi­nere a Legii salarizării unitare, dar cei mai mulţi colegi din PNL resping această făcătură de lege pe sistemul public de salarizare”, a declarat Raluca Turcan. 


UDMR, mai important decât partidul lui Tăriceanu 
Neînțelegerile dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au accentuat odată cu scandalul generat de modifi­carea Codurilor Penale, atunci când liderul ALDE s-a poziți­onat diferit față de Liviu Dragnea, spunând că ministrul Justiției, Tudorel Toader, trebuie lăsat să respecte întregul proces de elaborare a unui proiect de lege. Tăriceanu a avut şi alte divergenţe cu liderul PSD, una dintre acestea fiind interpretată drept un atac direct la adresa electora­tului tradiţional al PSD. Preşe­dintele Senatului a cerut eliminarea venitului minim garantat, pe care l-a caracterizat drept „o invitaţie la nemuncă”. Sursele JN susţin că Liviu Dragnea pare deranjat şi de aspirațiile lui Tăriceanu de a candida la alegerile prezidențiale din 2019, o eventuală eliminare a ALDE din coaliţia de guver­nare fiind gândită tocmai pentru a-i tăia din faşă planu­rile de preamărire. Mai mult, ALDE a pierdut recent cinci parlamentari după ce fostul vicepremier Daniel Constantin şi-a înfiinţat propriul partid, iar golul lăsat de liberal-demo­craţi va fi acoperit prin coop­tarea UDMR la guvernare. Maghiarii au 30 de parlamen­tari, cu şase mai mult decât ALDE după dezertarea facţi­unii pro-Constantin. 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea calin popescu tariceanu