x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Trafic cu Romania

Trafic cu Romania

de Dan Constantin    |    Dana Piciu    |    19 Ian 2007   •   00:00
Trafic cu Romania

Scandalul biletelului ia amploare. PSD a anuntat demararea procedurilor de suspendare din functie a presedintelui si de de-mitere a premierului. Me-toda incriminata de Basescu a fost folosita chiar de seful statului. O bomba a explodat prin dezvaluirea fa-cuta de Dan Voiculescu. Presedintele i-a cerut impe-rativ lui Codrut Seres, printr-o rezolutie, sa rezolve solicitarile facute de ALRO la Cotroceni, pentru acces la energie ieftina. "Daca este posibil, si cu interesele Ec. Nat." - ultima conditie a sugestiei prezidentiale.

Dan Voiculescu intervine in momentul de varf al scandalului "biletul roz" si face o dezvaluire socanta. Presedintele Basescu a produs si el mesaje din care rezulta o imixtiune directa in deciziile economice de amploare.

Liderul Partidului Conservator a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa extraordinara, un document care il pune pe Traian Basescu in postura de mesager al unei puternice firme cu capital strain - ALRO Slatina. Ceea ce i s-a imputat premierului Tariceanu si a constituit motiv de ruptura politica in Alianta o face fara jena si seful statului. Intr-o maniera mai directa, fara semne de intrebare, cu subiect, predicat si sugestii de rezolvare. Cum s-au derulat faptele, punand cap la cap elementele continute in documentul facut public ieri de Dan Voiculescu?

PRIMIRE. La 17 aprilie 2006, conducerea firmei ALRO Slatina a fost primita la Cotroceni, fapt pentru care si-au exprimat multumirea "pentru ocazia pe care ne-ati oferit-o". In acest cadru, ALRO propune Presedintiei "cateva solutii ce ar putea solutiona problema livrarilor durabile si competitive de energie pentru Grupul ALRO si ne-ar permite sa implementam programul nostru ambitios de investitii, in valoare totala de 1 miliard de dolari SUA in urmatorii zece ani". Potrivit lui Codrut Seres, care l-a insotit pe Dan Voiculescu la conferinta de presa, materialul depus la Cotroceni cerea in esenta: accesul la energie electrica pe termen lung printr-un contract si formarea unei societati mixte cu Nuclear Electrica, posibilul furnizor de energie cu pret scazut.

Acest material a fost trimis catre ministrul Economiei si Comertului de la Cotroceni si Codrut Seres a fost sunat la telefon chiar de presedintele Traian Basescu. "V-am trimis un document sa aveti grija de el", i-a spus Basescu lui Seres la telefon, potrivit fostului ministru. Dar ce i se cerea in scris lui Seres:

Click pt a mari imaginea
REPLICA. Adriana Saftoiu, consiliera lui Basescu, spune ca acest tip de corespondenta intre Presedintie si institutii este normal

"Domnule ministru Codrut Seres, rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesul Guvernului, iar daca este posibil si cu interesul Ec. Nat".

Iata de ce Dan Voiculescu a considerat demersul presedintelui Basescu trafic de influenta. Este interesant ca solicitarea lui Traian Basescu, datata 26 aprilie 2006, era facuta pe fondul unei aprinse dezbateri publice avand ca tema tocmai accesul unor "baieti destepti" la energie cu pret redus. Era perioada cand fostul ministru, membru al CSAT, se afla sub o decizie de monitorizare a convorbirilor telefonice. Si numele reprezentantilor Marco, actionar majoritar la ALRO, apare in informarile trimise de SRI care au stat la baza dosarului de spionaj si tradare in urma caruia au fost arestati doi oficiali romani si doi consultanti internationali.

REFUZ. Seres a spus ca nici una din solicitarile Grupului ALRO nu a fost transmisa spre firmele din subordinea ministerului cu aviz favorabil. "Nu le-am dat curs", a spus fostul ministru. El a mai precizat ca materialul "a fost primit in plic".

Care vor fi consecintele dezvaluirilor lui Dan Voiculescu? In mod firesc, ca si in cazul biletelului roz, urmeaza ca Parchetul sa se autosesizeze. In plan politic, se afla pe tapet inceperea procedurilor de suspendare a presedintelui. Intrebat daca PC sustine demersul PSD in acest sens, Dan Voiculescu a spus: "S-ar putea sa adaugam argumentatia noastra. Ar putea sa apara si alte motive si sa incepem procedura de suspendare".

Jos masca, domnule Basescu!

De ce a intervenit Dan Voiculescu in acest moment al crizei politice? Iata cateva dintre motivatiile demersului facut ieri dupa-amiaza in conferinta de presa:

"Am considerat ca este foarte important sa transmitem opiniei publice un lucru care cel putin pe mine m-a dezamagit profund. Este vorba de o confirmare suplimentara, de data aceasta dovedita, concreta, materiala, a faptului ca presedintele nostru, Traian Basescu, isi merita caracterizarea facuta de mine in repetate randuri, si anume aceea de ipocrit, iresponsabil si nepriceput. Il acuz public pe Traian Basescu de trafic de influenta. Avem un document, o rezolutie semnata Traian Basescu, prin care ii solicita fostului ministru Seres sa intervina in favoarea unor cercuri de interese. Acesta este moralul Traian Basescu, omul drept, omul cinstit, omul care vede peste tot interese, numai in ograda sa nu vede.

Prea multa minciuna, domnule Basescu. V-am mai intrebat astazi o data, va mai intreb o data, cu documente: cat timp vreti sa mintiti poporul roman? Il invit pe presedinte sa comenteze propria sa rezolutie si sa spuna romanilor de ce a trebuit sa intervina in favoarea unui grup de interese? Si de ce a intervenit in favoarea acestui grup de interese, si nu in favoarea altui grup de interese, Patriciu, de exemplu? Adica dansul are voie si domnul Tariceanu nu are voie? Fatarnicia acestui om si ipocrizia reprezinta lucrul care, personal, ma deranjeaza cel mai tare. De gresit putem gresi toti, dar a veni cu tupeu, a acuza in momentul in care tu esti autorul unei interventii in favoarea grupurilor de interese mi se pare mult sub demnitatea unui presedinte. Daca problema aceasta cu biletelele, scandalul, criza politica in care a fost aruncata Romania nu ar fi avut loc, probabil ca presedintele ar fi reusit sa pastreze masca de om moral si corect inca ani buni de acum incolo.
Jos masca, domnule Basescu!"

STOLO, ACTIONAR
Biletul trimis de Traian Basescu lui Codrut Seres a fost tema emisiunii 100% de la Realitatea TV, la care a fost invitat liderul PC, Dan Voiculescu. In emisiune a intervenit telefonic si fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, care a recunoscut ca detine 4.500 de actiuni la ALPROM, firma care a fuzionat cu ALRO, specializata in prelucrarea lingourilor de aluminiu. In finalul emisiunii, Dan Voiculescu a primit bila alba din partea telespectatorilor. "In sfarsit, romanii au inceput sa inteleaga", a comentat liderul PC bila primita.

PC va avea consultari

Biroul Politic al PC a stabilit ieri formarea unei delegatii conduse de liderul partidului, Dan Voiculescu, ce va avea consultari cu celelalte partide parlamentare pentru "a indentifica solutii de iesire din criza politica" provocata de biletelul otravit.

Conservatorii si-au mentinut de asemenea propunerea de a sprijini un guvern minoritar PNL condus de Calin Popescu Tariceanu. "Incercam formarea unei noi coalitii politice care de data aceasta va avea ca principala tema salvarea procesului democratic din Romania, pentru ca am observat ca ne indreptam catre un stat politienesc si ne asteptam in continuare la crize politice create de domnul Basescu", a declarat Voiculescu. El a mai precizat ca singura solutie de iesire din criza este formarea rapida a unui guvern PNL "mic, eficient si stabil", dupa care trebuie stabilita clar relatia presedinte-premier, iar presedintele Basescu sa-si respecte atributiile constitutionale si sa nu se mai "amestece in can-can-uri". In caz contrar, in Romania va fi o criza majora, a mai spus presedintele conservator. Voiculescu a mai aratat ca intalnirea dintre presedinte si cele "doua brate ale sale inarmate", ministrii Justitiei si Apararii, care s-a desfasurat miercuri seara la Cotroceni, avut drept scop gasirea de noi scandaluri. "Au discutat despre cum il pot suspenda poate pe Tariceanu, cum il mai ancheteaza pe Voiculescu sau pe Seres, cum i se gaseste o buba lui Crin Antonescu. Fara sa fiu prezent acolo, garantez ca asta trebuie sa fie subiectul intalnirii dintre cei trei, avand in vedere atributiile acestor ministri si felul in care se comporta presedintele", a mai spus liderul Partidului Conservator.

BILET PENTRU SANTAJ. Despre practica trimiterii biletelului de catre premier presedintelui, Dan Voiculescu a spus ca, "in conditii de normalitate, cu un presedinte normal", aceasta este "un act de normalitate". "Premierul poate sa-i sesizeze pe presedinte si pe procurori sa verifice daca se fac sau nu abuzuri, iar presedintele avea obligatia constitutionala sa intrebe ce se intampla cu acest caz. Numai ca Basescu a pastrat biletelul in sertar pentru santaj", a mai aratat Voiculescu.
×