x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu a suspendat şedinţa CSAT şi i-a trimis pe miniştrii la şedinţa de Guvern ● VIDEO

Traian Băsescu a suspendat şedinţa CSAT şi i-a trimis pe miniştrii la şedinţa de Guvern ● VIDEO

14 Oct 2008   •   00:00

Supărat că şedinţa de guvern a fost suspendată, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis înapoi la Palatul Victoria pe miniştrii, membri CSAT. După ce premierul a întrerupt şedinţa de guvern, pe motiv că doi miniştri nu au venit pregătiţi la întâlnire, preşedintele Traian Băsescu a suspendat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la mai puţin o oră de la începere.



Declaraţia de presă a preşedintelui Traian Băsescu, după suspendarea şedinţei CSAT:
"Pentru a nu lăsa loc de interpretare, suspendarea s-a produs din câteva motive. În primul rând, şi cel mai important motiv, pentru faptul că materiale care trebuiau transmise anticipat tuturor membrilor CSAT au fost aduse de guvern la şedinţă şi nu era vorba de orice tip de material ci de bugetele instituţiilor care sunt implicate în siguranţa naţională. Ceea ce făcea practic imposibilă aprobarea sumelor alocate din bugetul de stat. Fie că era vorba de SRI, de SIE, de STS sau de alte instituţii care ţin de siguranţa naţională. Nu am vrut ca CSAT să fie o instituţie în care doar unul-doi avizaţi ştiu despre ce este vorba, iar ceilalţi adoptă măsuri în necunoştinţă de cauză. Proiecţia bugetelor pentru instituţiile de siguranţă naţională este extrem de importantă şi documentul trebuia transmis de ministrul de finanţe şi avizat de primul ministru cu suficient timp înainte pentru a se putea face o discuţie pe temă. 

În al doilea rând, ministerele au transmis foarte multe materiale de analiză, care nu necesitau o hotărâre a CSAT. Privind atent aceste materiale fie că se refereau la MIRA, la Ministerul Internelor şi Administraţiei Publice, fie că se refereau la MApN, de fapt erau nişte materiale care s-ar fi vrut validate în CSAT pentru a masca neîndeplinirea programelor de modernizare a structurilor care aveau obligaţia să facă acest lucru. De aceea am considerat că aceste documente nu au ce să caute în CSAT şi că de fapt s-a dorit o şedinţă CSAT de descărcare de gestiune fără prea multe explicaţii din punct de vedere al siguranţei naţionale, lucru pe care nu l-am putut accepta. Fiecare trebuie să aibe responsabilitatea pentru punerea în aplicare a programelor. 
De asemeni, în documentaţiile transmise de ministere, ce vreau să ştiţi este că foarte multe din punctele de pe ordinea de zi se introduc cu aprobarea mea la solicitarea ministerelor şi de aceea vin cu explicaţia. Foarte multe din materiale vizau programe viitoare de dotări. Acest lucru m-a făcut să privesc atent la MIRA, despre care ştiam că zilele trecute a semnat contracte pentru achiziţia a circa 2136 de automobile, de diverse tipuri. Sunt absolut de acord că Ministerul de Interne are nevoie de aceste dotări. Sigur, în materialele pentru CSAT, nefiind o instituţie care evaluează comercial acţiunile de achiziţii, nu se pomeneşte de preţuri. Am dorit să mă informez despre acest program de achiziţii pentru care s-au semnat 29 de contracte şi, mărturisesc că am avut oarecare surprize, constatând că s-au achiziţionat sau s-au semnat contracte pentru achiziţionarea a 392 de autoturisme Logan, Dacia Logan, la preţ de 11700 de euro maşina, pentru care s-au contractat echipamente în valoare de 45000 de euro, deci de vreo trei ori mai scumpe echipamentele pentru maşinile de patrulare decât însăşi maşina. Sunt şi alte situaţii în care, pe maşini BMW sau pe alte maşini, se montează echipamente, tot pentru patrulare de către Poliţie Rutieră, echipamente de peste 60000 de euro pe fiecare maşină. De aceea, neconstatând transparenţa informaţiilor, am considerat că asemenea documente, care vizează dotarea de viitor a MIRA, nu trebuie aprobate, astăzi, în CSAT. Până la lămurirea diferenţei de preţ între maşină şi dotarea de pe ea, poate fi un lucru logic, poate fi un lucru extrem de dificil de explicat.  

Tot în ordinea de zi de astăzi era şi o prezentare cu privire la implementarea programului pentru ca România să poată să intre în Spaţiul Schengen. Din păcate, informaţiile pe care le am, şi de aceea n-am vrut să mergem spre o validare a acestui document, sunt legate de cheltuirea banilor pentru implementarea fazei întâi care trebuie să se termine la anul, 31.12.2009. Faza întâi are alocaţi circa 240 de milioane de euro, din câte ştiu banii s-au cheltuit şi nu există nici o evoluţie în sistemul de montare şi de punere în funcţiune a echipamentelor, la frontierele României, la frontierele care trebuiesc asigurate prin acest program sau în sistemul informatic. Se pare că mare parte din bani au fost utilizaţi începând cu anul 2007 pentru studii şi nu pentru echipamente pe un sistem care era configurat deja. Din aceste motive, am considerat că nu trebuie să patronez o descărcare de gestiune a responsabililor pe diverse ministere şi voi sesiza instituţiile statului pentru o analiză foarte serioasă cu privire şi la cele peste 2.100 de automobile pentru Ministerul de Interne, pentru care s-au semnat 29 de contracte şi cu privire la prima etapă de realizare a obiectivelor noastre, pentru ca România să nu rateze obiectivul de intrare în Spaţiul Schengen, aşa cum el a fost planificat. 

A mai fost deranjant faptul că, deşi s-au făcut nişte rapoarte de expertiză ale experţilor Uniunii Europene, ele nu apăreau în documentaţia transmisă CSAT, probabil în dorinţa de a se acoperi oarecum punctele de vedere ale specialiştilor.

Acestea sunt motivele pentru care am suspendat şedinţa CSAT de astăzi. Ea va fi reprogramată în momentul în care guvernul va avea pentru CSAT documente de maximă acurateţe, pentru că aici nu ne putem juca nici cu obiectivul de intrare în Spaţiul Schengen, ceea ce înseamnă securizarea frontierelor, sunt elemente de securitate naţională, nici cu programele de dotare pe ministere sau pe instituţii care ţin de siguranţa naţională, mai ales într-o lume în care există destule evenimente şi destule riscuri la adresa cetăţenilor, plecând de la traficul de droguri până la traficul de persoane, traficul de armament ş.a.m.d.   Acestea sunt motivele, ele nu sunt complicate, dar am exigenţa ca şedinţele de CSAT să fie şedinţe în care preşedintele este, în primul rând, foarte bine informat şi cu maximă acurateţe şi că sub ele nu se ascunde nimic. Apropo de acest lucru, văzând că s-au semnat zilele acestea contracte pentru 2.136 de automobile cu nişte dotări atât de scumpe, în măsura în care ele sunt, într-adevăr, atât de scumpe, te întrebi când are şi când nu are bani guvernul. Eu vă mulţumesc şi vă doresc o zi bună!"


După ce premierul a întrerupt şedinţa de guvern, pe motiv că doi miniştri nu au venit pregătiţi la întâlnire, preşedintele Traian Băsescu a suspendat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la mai puţin o oră de la începere. Şedinţa se ţinea la Palatul Cotroceni şi conţinea, pe ordinea de zi, 16 puncte.

Premierul şi ministrul de Finanţe s-a întors în grabă la Guvern, unde se va discuta despre salariile nejustificat de mari ale şefilor din agenţiile şi regiile statului. Preşedintele Băsescu va susţine o declaraţie de presă la orele 16.00.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Apărări Teodor Meleşcanu şi ministrul de Interne Cristian David au sosit la Palatul Cotroceni la 20 de minute de la începerea şedinţei şi s-au îndreptat către o sală greşită. După câteva minute a sosit şi ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian.

Strategia de înzestrare a Armatei Române şi propunerile de buget pe 2009 ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale urmau să fie discutate în şedinţa CSAT. În cadrul şedinţei Consiliului, urmau să fie dezbătute şi măsurile adoptate de România în vederea aderării la spaţiul Schengen, precum şi Raportul privind riscurile de natură teroristă, la adresa securităţii naţionale. Alte subiecte analizate se refereau la protecţia informaţiilor clasificate în misiunile diplomatice ale României.

×
Subiecte în articol: politic s-au csat sedinta