x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Basescu ameninta cu anticipatele

Traian Basescu ameninta cu anticipatele

15 Dec 2004   •   00:00

Presedintele ales, Traian Basescu, si-a repetat ieri intentia de a-l desemna pe Calin Popescu Tariceanu pentru functia de premier si a spus ca o varianta de coabitare politica inseamna "risc de instabilitate".

MONICA IORDACHE, IULIA BARBU

SUBTIL. Traian Basescu a evitat sa pronunte cuvantul "anticipate", recurgand la sintagma intoarcerea la popor
"Daca presedintele nu poate sa isi exercite mandatul asa cum l-a primit de la popor, se va intoarce inapoi la popor." Aceasta a fost solutia avansata de presedintele ales, Traian Basescu, la posibilitatea de a ajunge sa coabiteze cu un guvern format de PSD, confirmand, indirect, varianta alegerilor anticipate. La insistentele ziaristilor de a afla numele premierului pe care Basescu il va propune Parlamentului, acesta si-a a repetat angajamentul de a-l desemna pe liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, pentru aceasta functie, dupa ce va depune juramantul in fata parlamentarilor. El a insistat si pe ideea ca majoritatea parlamentara se poate constitui in jurul Aliantei PNL-PD. "Coabitarea inseamna instabilitate sau risc de instabilitate. Majoritatea parlamentara se poate constitui in jurul Aliantei «Dreptate si Adevar». In cazul in care partidele nu inteleg sau nu traduc corect votul electoratului in turul al doilea al prezidentialelor, ne vom intoarce inapoi la popor", a fost avertismentul lui Traian Basescu, avertisment care indica posibilitatea anticipatelor.

FIFTY-FIFTY. Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, a acceptat si el ideea ca in Parlament, principalele forte politice au ponderi egale. "Cine a castigat alegerile? Suntem fifty-fifty", a rezumat Iliescu situatia politica. "Este o anumita majoritate conjugata fragila in Parlament, este alta situatie la Presedintie. Deci este o situatie delicata din acest punct de vedere si nu este usor de gasit formula cea mai buna", a declarat Iliescu. El a spus ca acesta este si motivul pentru care se abtine sa pledeze "pentru ceva anume". "Eu zic ca tatonarile, negocierile sunt utile ca sa lamureasca ce variante pot fi antamate. Cea mai buna ar fi o majoritate stabila, care sa asigure o guvernare stabila", a mai spus el, precizand si ca nu recomanda PSD decat "sa asigure o guvernare stabila".

INFORMARE. La o jumatate de ora diferenta, la alta ceremonie, Basescu a precizat ca nu va accepta decat un guvern format de Tariceanu si de Alianta. El a mai spus si ca i-a "informat" pe presedintii PUR si UDMR, Dan Voiculescu si Marko Bela, ca "ne intoarcem la popor" daca nu accepta sustinerea guvernului Aliantei.

CONDITII PENTRU ANTICIPATE
Constitutia prevede la articolul 103 ca "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor". Mai departe, Constitutia prevede la articolul 85 ca "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament". Daca nu s-a intrunit majoritatea parlamentara pentru acordarea votului de incredere Guvernului, legea fundamentala prevede la articolul 89 ca "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Ca urmare a dizolvarii Parlamentului, se organizeaza alegeri legislative anticipate. In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data, mai prevede Constitutia. (Gabriela Antoniu)

GEOANA DESPRE COABITARE
Ministrul de Externe al Romaniei, Mircea Geoana (foto), a declarat ieri ca a sosit timpul ca Romania sa isi testeze limitele sistemului constitutional. El crede ca Romania este o tara adaptabila si ar putea urma cu usurinta exemplul altor tari, precum Bulgaria, in care Guvernul si presedintele au culori politice diferite.

Mircea Geoana a spus ca alegerea electoratului denota clar dorinta de coabitat politic si ca, in aceste conditii, este normal ca presedintele nou ales sa incerce sa foloseasca mandatul constitutional pentru sugerarea sau impunerea unei formule politice favorabile. "Probabil a venit si clipa in care Romania sa isi testeze limitele sistemului constitutional", a mai spus Geoana. El sustine ca se poarta anumite negocieri foarte intense in aceasta perioada, discutii de care depinde posibila sa functie de prim-ministru. "A spune astazi ca este Mircea Geoana, Adrian Nastase, Calin Tariceanu sau Mugur Isarescu viitorul premier al Romaniei, inainte de a intra in faza, probabil foarte dinamica si foarte dura, de discutii din urmatoarele saptamani, este pur si simplu prematur", a subliniat Mircea Geoana.

Seful diplomatiei romane a declarat ca se merge pe formulele discutate in campania electorala, insa a recunoscut ca realitatea politica s-a schimbat de atunci. Geoana sustine ca poporul a votat continuitatea in legislativ pentru munca depusa la mandatul anterior si schimbarea presedintelui, pentru lupta impotriva coruptiei. "Nu putem sa ignoram faptul ca Traian Basescu este presedintele Romaniei", insa "nici un presedinte nu poate sa ignore la nesfarsit faptul ca exista o majoritate constituita care poate forma guvernul". (Andreea Vata-Di...nes)

TANDEM ILIESCU - BASESCU
Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, si cel ales, Traian Basescu, au aparut ieri impreuna la inaugurarea inceperii lucrarilor la Monumentul Revolutiei, din fata cladirii Senatului. Traian Basescu a ajuns primul in Piata Revolutiei, cu doar cateva minute inaintea lui Iliescu. Invitat in calitate de primar al Capitalei, Basescu a sosit la ceremonie imbracat lejer, intr-o canadiana de fas cu insemnele Aliantei D.A. De cum a ajuns, a fost luat in primire de seful Protocolului de la Cotroceni, Dumitru Honciu, care i-a facut instructajul pentru ceremonie. Seful statului s-a asezat si el langa Basescu, iar in timpul slujbei de sfintire a pietrei de temelie a monumentului, tinuta de Patriarhul Teocist, cei doi s-au dat la discutii despre transferarea mandatului. Basescu i-a dezvaluit in soapta ca nu va veni cu mai mult de 2-3 oameni noi la Cotroceni, iar Iliescu l-a initiat in tainele demnitatii de presedinte. Cei doi au susotit pe tot parcursul slujbei, relatiile dintre ei dezvaluindu-se ca fiind cel putin cordiale. Asaltat de ziaristi, la finalul ceremoniei, proaspatul presedinte s-a invartit prin toata Piata Revolutiei, incercand cu disperare sa-si gaseasca masina. "Ma, da’ eu cu ce masina am venit?", se intreba Basescu buimacit, incercand sa scape de cardul de ziaristi care i se tineau pe urme.

STOLO PE POST DE REZERVA
Theodor Stolojan, care cu cateva zile in urma lansa pe canalele Aliantei mesajul ca asteapta oferte, le-a primit. Potrivit unor surse ADA, Stolojan va fi primul-ministru desemnat de Basescu in cazul in care guvernul Tariceanu va fi respins de Parlament si presedintele va propune un alt Cabinet. Basescu isi exprima insa ieri convingerea ca va obtine majoritatea pentru primul guvern pe care-l va propune, si Tariceanu va fi investit. Caz in care, Basescu i-ar fi rezervat prietenului Stolo, cu care a si pus bazele Aliantei Dreptate si Adevar, o functie mai apropiata de biroul sau din Cotroceni. Sursele citate spun ca liderului liberal i s-a propus functia de consilier prezidential pe probleme economice. (O.S./M.I.)

FELICITARI
Traian Basescu a avut ieri o discutie la telefon cu presedintele Statelor Unite, George W. Bush. Conform Mediafax, ei s-au felicitat reciproc pentru victoriile in alegeri. In timpul discutiei, Bush l-a asigurat pe noul presedinte al Romaniei ca tara noastra este un prieten al SUA si ca va continua si va intari relatiile SUA - Romania.

Basescu a mentionat ca este si intentia lui consolidarea relatiilor cu SUA, care vor avea in Romania un "prieten onest", si s-a declarat interesat sa intareasca relatiile speciale cu SUA si Marea Britanie. Basescu a mai discutat cu George Bush despre problemele strategice de interes legate de Ucraina si Marea Neagra. "Ati ezitat sa veniti dupa al doilea razboi mondial, dar nu este prea tarziu nici acum si asteptam cooperarea pentru instalarea bazelor militare in Romania", i-a mai spus Basescu liderului de la Casa Alba.

Bush a evocat vizita sa in Bucuresti, atunci cand l-a intalnit si pe Traian Basescu. "Eram in spatele dumneavoastra", a replicat Basescu, iar Bush a raspuns: "Stateati langa sotia mea".
×