x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu boicotează USL

Traian Băsescu boicotează USL

de Gabriela Antoniu    |    02 Feb 2012   •   21:00
Traian Băsescu boicotează USL

Copresedintele USL, Victor Ponta, a taxat ieri iesirile publice ale presedintelui Basescu, care se suprapun cu cele ale Uniunii. Ponta a declarat ca seful statului a facut doua conferinte de presa in care nu a spus nimic, scopul fiind acela de 'a-i acoperi' pe liderii opozitiei. Ponta s-a referit la conferinta presedintelui Traian Basescu de marti seara, cand liderii opozitiei participau la Parlamentul European la o dezbatere despre democratia din Romania, si la conferinta sustinuta de presedinte ieri, in timp ce liderii USL expuneau concluziile intalnirii cu reprezentantii FMI, ai BM si ai CE.

'Nu stiu daca este o tactica asta. Ma asteptam ca presedintele sa iasa la 3 (15:00, ora la care Ponta anuntase ca sustine o conferinta de presa – n.r.) si atunci eu ieseam la 7. Sa faci de fiecare data cate o conferinta in care sa nu spui ab­solut nimic, doar ca sa nu se mai auda opozitia, sa ii acoperi pe liderii opozitiei?', s-a intrebat presedintele PSD.

Conferinte de presa la secret
Anterior, Victor Ponta l-a acuzat pe seful statului ca ii 'pandeste' pe cei de la USL si isi tine conferintele de presa in acelasi timp cu ei. 'Eu o sa incerc, impreuna cu colegii din USL, sa facem secret momentul con­fe­rin­te­lor noastre de presa, pentru ca vad ca suntem panditi de domnul Ba­ses­cu. Cum facem noi o conferinta, cum face si el. Acuma vad ca are lucruri im­portante de anuntat exact cand aveam noi, deci o sa va rog sa intelegeti, la un moment dat o sa va anun­tam o ora si o sa facem la alta ora, ca sa-l pacalim pe domnul Ba­ses­cu, sa nu mai iasa de cate ori iesim noi. Vad ca-si face agenda dupa noi, ceea ce mi se pare anormal pentru un presedinte', a spus Ponta.

El a adau­gat ca este o onoare faptul ca pre­sedintele tarii isi face programul dupa cel al liderilor USL, aratand ca, pentru televiziuni, acest lucru re­pre­zinta o ocazie pentru a face alegeri in ceea ce priveste transmisiile in direct.

Acord pentru functionarea Parlamentului
Liderul PSD a mai spus ca protestul parlamentar al opozitiei este pe perioada nedeterminata. Ponta a explicat ca anularea acestui protest este conditionata fie de decizii sau voturi in Parlament legate de o eventuala demisie sau demitere a Guvernului, fie de pasi procedurali catre alegeri anticipate, fie de realizarea unui acord de functionare a Parlamentului. In acest context, Ponta a spus ca acest acord ar trebui sa faca referire la limitarea practicii asumarii raspunderii Guvernului in Parlament si promovarea Ordonantelor Guvernului, la respectarea Regulamentului si a procedurilor privind cvorumul si numararea voturilor.

'Acest Parlament nu isi mai indeplineste principalele atributii constitutionale, de legiferare si de cenzurare a Guvernului, si pentru asta la fel de vinovati si complici sunt si independentii, si UDMR', a mai spus presedintele PSD. Ponta a reactionat si la afirmatiile presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, potrivit carora notiunea de greva parlamentara este discutabila. Iliescu a spus ca activitatea in Parlament este un instrument al luptei politice si ca 'nu se paraseste campul de lupta in acest fel'. 'Ce e aia greva parlamentara?', s-a intrebat Iliescu. 'De aia sunt eu presedinte la PSD. Ca sa discutam in grupurile noastre parlamentare si sa luam o decizie, chiar daca au fost doua voturi impotriva, cele ale domnilor Socaciu si Bratianu', a raspuns Ponta.

Preda, precum Lenin din Elevetia
Copresedintele USL a comentat si afirmatiile europarlamentarului PDL Cristian Preda, care vorbea despre necesitatea unei intelegeri inteligente intre putere si opozitie pentru blocarea ascensiunii unor partide antisistem si populiste. 'Domnul Preda este singurul dintre europarlamentarii PDL care a avut o atitudine corecta si rationala, spre deosebire de ceilalti, care au avut atitudini patologice', a spus Ponta. El s-a referit la o dezbaterea organizata la Parlamentul European, pe tema democratiei din Romania. 'E frumos ce a spus domnul Preda, dar el vor­bes­te de la Bruxelles cum vorbea Le­nin din Elvetia', a mai afirmat Ponta.

Guvern USL cu demnitari tehnocrati
Presedintele PSD, Victor Ponta, nu considera obligatoriu ca intr-un eventual guvern USL ministrii si secretarii de stat sa fie membri de partid. 'Eu, de exemplu, la Finante vad posibil si un tehnocrat cu o sustinere politica', a spus Ponta. El nu a exclus posibilitatea ca intr-un eventual guvern USL sa-l coopteze pe actualul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban. 'Nici nu exclud, nici nu anunt, nu am avut o discutie. Dar imi doresc, daca nu pe domnul Orban, un om ca domnul Orban', a spus Ponta. El a precizat ca, in viziunea USL, portofoliul Afacerilor Europene trebuie pastrat, iar atributiile acestuia marite in ceea ce priveste gestionarea si cheltuirea fondurilor europene. Despre Raed Arafat, liderul PSD a spus ca va ramane in Ministerul Sanatatii 'cat va dori'.

×
Subiecte în articol: politica