x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu, reverificat de CNSAS! "A explodat o bombă de presă care îl priveşte pe Băsescu”

Traian Băsescu, reverificat de CNSAS! "A explodat o bombă de presă care îl priveşte pe Băsescu”

09 Mai 2019   •   21:31
Traian Băsescu, reverificat de CNSAS! "A explodat o bombă de presă care îl priveşte pe Băsescu”

CNSAS a anunțat că a demarat o acţiune în instanţă pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul unui parlamentar.

"A explodat o bombă de presă care îl priveşte pe Băsescu. Conform acestei bombe dată de Europa Liberă, cu subiect şi predicat, CNSAS a descoperit, după atâția ani, că domnul Traian Băsescu a fost informator al Securităţii. Au fost găsite documente şi au pornit demersurile necesare pentru a fi împiedicat să candideze la europarlamentare", a declarat Sorin Roşca Stănescu.

Potrivit informaţiilor furnizate de Antena 3, CNSAS a oferit o listă cu candidaţii la europarlamentare, odată cu comunicatul. Toţi candidaţii de pe listă sunt cei fără probleme, dar singurul care lipseşte de pe listă este Traian Băsescu

”Ni se confirmă ceea ce ne spuneau sursele noastre”, a spus Alessandra Stoicescu, la Antena 3.

Citeste Comunicat CNSAS 

"Comunicatul este unul important prin doua elemente. Primul element; nota de constatare. 'Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității pentru următoarea categorie de persoane: un deputat sau senator în Parlamentul României sau membru în Parlamentul European.' Deci, e vorba de o persoană căreaia nu i se dezvăluie identitatea.

Mai apoi apare ceva extrem de interesant - o listă întreagă cu candidații la europarlamentare verificați și pentru care nu au fost identificate documente noi sau neprocesate față de cele reținute în adeverințele eliberate anterior. De pe această listă a candidaților la europarlamentare lipsește un nume: Băsescu Traian", a spus Alessandra Stoicescu, la "100 de minute".

CNSAS a găsit numele conspirativ al lui Traian Băsescu

"Sunt niște lucruri foarte interesante pe care le-au descoperit. În primul rând, au găsit un număr de dosar, au găsit un nume conspirativ al lui Traian Băsescu, folosit la vremea aceea și, de asemenea, două note informative care înțelegem că sunt dovada că tot ce s-a întâmplat atunci, oamenii care au fost turnați, au avut de suferit în urma acelor acțiuni. Practic, sunt dovada poliției politice", a precizat Berta Popescu, senior-editor Antena 3.

„Pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ”

Potrivit surselor Europa Liberă, dosarul de rețea conține doar coperțile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI). Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ. Se pare că ancheta ar fi fost făcută de un fost angajat al SRI și dosarul ar fi fost pus pe masa CNSAS. 

În urmă cu câțiva ani, Băsescu a negat colaborarea cu Securitatea. Acesta a spus că nu a fost ofițer de Securitate și nu a avut niciodată vreun angajament. Ultima adeverință pe care Băsescu a primit-o de la CNSAS a fost în luna februarie a anului 2014. Celelalte verificări făcute asupra lui Băsescu au fost în 2002, 2004, 2006 și 2009.

Grupul de investigații politice, deținut de Mugur Ciuvică, publicase câteva probe conform cărora Băsescu a colaborat cu Securitatea. Prima probă conform căreia Băsescu ar fi fost securist era registrul cu persoanele din rândul membrilor PCR Constanța pentru care s-a dat acordul să sprijine munca de Securitate.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu