x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, nou atac la parlamentarii din majoritate: "Le fac rău românilor. Îi discreditează"

Băsescu, nou atac la parlamentarii din majoritate: "Le fac rău românilor. Îi discreditează"

11 Mar 2014   •   20:04
Băsescu, nou atac la parlamentarii din majoritate: "Le fac rău românilor. Îi discreditează"

Preşedintele Traian Băsescu a atacat azi decizia Parlamentului de a nu încuvinţa începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu, afirmând că această acţiune confirmă rapoartele privind corupţia în România şi pune în pericol aderarea României la Spaţiul Schengen, făcând astfel "rău românilor", pe care "îi discreditează".

Iată mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui pe această temă:

* Parlamentul României este vizat în raportul UE care vizează actele de corupţie. Este vizat în mod special Parlamentul ca o instituţie care împiedică mersul justiţiei. Dacă în raportul MCV, instituţiile de justiţie primesc menţiuni bune, Parlamentul este menţionat ca o instituţie care încalcă Constituţia. Noul episod, cel legat de domnul Chiţoiu, este o confirmare a ceea ce s-a înscris în raportul MCV, dar şi cel cu privire la corupţia la nivelul UE. Este confirmată şi aprecierea din raportul Departamentului de Stat (SUA n.r.) în care Parlamentul este prezentat ca o instituţie care nu respectă standardele statului de drept.

* Acest ultim episod are şi o altă conotaţie, pentru că el viza o anchetă cu privire la modul în care o Ordonanţă de Urgenţă, cu privire la ASF, a fost emisă şi manipulată de diverşi politicieni şi confirmă faptul că Guvernul Ponta este un guvern corupt. Dacă astăzi s-ar fi dat aviz ca domnul Chiţoiu să fie anchetat, cu certitudine ar fi trebuit să spună cum a primit aprobare de la premier şi cum o Ordonanţă de Urgenţă care n-a circulat la toţi miniştri să fie aprobată peste noapte. Cu privire la această ordonanţă, azi, în Parlament, domnul Chiţoiu a spus câteva minciuni. El a avut sesizări nu de la FMI. Legea iniţială a fost retrimisă de mine în Parlament. Premierul cu certitudine ştie despre ce e vorba. În trimiterea înapoi mai semnalam un lucru cu privire la incompatibilităţi. Domnii parlamentari au respins atunci sesizarea mea. În schimb, în ordonanţă se face referire la incompatibilităţi, dar se face o excepţie, anume la rudele ale parlamentarilor sau parlamentari. Şi exact domnul Ruşanu şi tot felul de rude ale parlamentarilor sunt în ASF. Astăzi, majoritatea parlamentară, în mod deosebit PSD, partener cu UDMR la aşa ceva, au protejat investigarea unui act de corupţie la nivel guvernamental.

* Am mai constatat un lucru. Parlamentul a refuzat să constate încetarea mandatului pentru doi parlamentari care prin hotărâre definitivă au fost a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost constataţi incompatibili. Nimeni nu a luat notă. Este un număr destul de mare de parlamentari pentru care s-a cerut aprobare pentru începerea urmăririi penale, Varujan Vosganian, László Borbély, Victor Paul Dobre, de astăzi şi domnul Chiţoiu. Şi mai avem şi parlamentari pentru care s-a refuzat ridicarea imunităţii în vederea arestării. Este foarte interesant şi v-aş ruga să observaţi că pentru "parlamentarul auto" (Gheorghe n.r) Coman, Parlamentul a încuvinţat imediat arestarea. Pentru Ion Stan, Cosma Vlad Alexandru nu s-a încuvinţat arestarea. Este foarte mare diferenţa de tratament. Aş observa că este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din Parlament. Cei pentru care nu s-a încuvinţat începerea urmăririi penale sau arestarea sunt politicieni cu state vechi care fac parte din sistemul corupt transpartinic. Aici este marea problemă a Parlamentului. Unul ca bietul "deputat auto", care nu ştia pe ce lume trăieşte, sistemul din Parlament s-a derobat imediat de el pentru că nu conta. Dar când vine vorba de Vosganian, Borbély, lucrurile se schimbă. Sunt oameni influenţi care pot influenţa voturile când alţi parlamentari ajung la necaz.

* Facem eforturi uriaşe să deschidem porţile Schengen pentru toţi românii, pentru beneficiul întregii economii româneşti. Parlamentarilor din majoritatea parlamentară nu le pasă. Să vă zic de la ce partide sunt? Borbély - UDMR, Vosganian - PNL, Dobre - PNL, Chiţoiu - PNL, Cosma - PSD, Ion Stan - PSD. Indiferent de situaţia partidelor la putere, aceşti oameni şi cei care sunt colegi cu ei îi apără fără rezerve, chiar făcând rău României, discreditând statul român. Degeaba instituţiile statului îşi fac treaba, dacă deasupra lor se pune eticheta: "lipsă de voinţă politică" în combaterea corupţiei. Eu sunt doar în situaţia de a constata pentru că nu am cum să influenţez deciziile Parlamentului. Dar românii trebuie informaţi cu privire la cine le face rău, cine îi discreditează. 

×
Subiecte în articol: traian basescu daniel chitoiu