x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu despre intalnirea dintre Juncker si Dăncilă

Traian Băsescu despre intalnirea dintre Juncker si Dăncilă

18 Sep 2018   •   07:28
Traian Băsescu despre intalnirea dintre Juncker si Dăncilă

Liderul onorific al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, a declarat, la un post de televiziiune, că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar fi trebuit să aibă o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, şi nu în aeroport. 

 

"Este jenant. Echivalentul lui Jean-Claude Juncker în România este premierul. Nu prea se cade să te aştepte premierul la aeroport. Domnul Jean-Claude Juncker trebuia să facă premierului o vizită la Palatul Victoria, într-o întâlnire nu de un sfert de oră, ci de o jumătate de oră, ăsta e standardul optim. Dar, foarte probabil, scrisoarea idioată pe care a trimis-o cu lovitura de stat din România l-a făcut pe Juncker să nu mai aibă niciun fel de respect pentru premierul României. (...) Întâmplarea cu doamna Dăncilă şi modul expeditiv în care a tratat-o domnul Juncker este expresia respectului pe care îl au pentru actualul Guvern, nu pentru România", a afirmat Băsescu. 

Fostul şef al statului a mai spus că, în opinia sa, sensul iniţial al Summitului "Iniţiativa celor Trei Mări" a fost schimbat, căpătând o tentă economică. 

"Summitul, dacă îmi este permis, şi-a schimbat sensul iniţial. Iniţiativa celor Trei Mări a vizat securitatea flancului estic. Nu ştiu din iniţiativa cui s-a trecut la tenta economică pentru summitul de la Bucureşti. Eu nu cred că aş fi fost de acord, dintr-un motiv simplu: nouă din cele douăsprezece ţări prezente sunt membre ale Uniunii Europene, se întâlnesc la fiecare trei luni, pot accesa fonduri pentru proiecte transfrontaliere, pentru proiecte regionale. (...) Faptul că i se dă o tentă economică eu cred că are un substrat mai consistent. Americanii s-au angajat destul de puternic pe flancul estic în urma summitului din Ţara Galilor, unde s-au stabilit prepoziţionare de tehnică, baze militare permanente, comandamente şi alte instrumente ale militarilor, dar cred că s-au săturat să tot audă de insecuritatea flancului estic. (...) Şi atunci au împins lucrurile către o zonă economică, din care pe ei îi interesează un singur lucru - gazele. Statele Unite au un interes major: să vândă gaze lichefiate în Europa", a opinat Traian Băsescu. AGERPRES

×