x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, înainte de plecarea la Bruxelles: Miza noastră la acest summit este legată de agricultură

Băsescu, înainte de plecarea la Bruxelles: Miza noastră la acest summit este legată de agricultură

07 Feb 2013   •   11:28
Băsescu, înainte de plecarea la Bruxelles: Miza noastră la acest summit este legată de agricultură
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Traian Traian Băsescu a făcut declaraţii în salonul oficial al Aeroportului "Henri Coandă".  Şeful statului urmează să plece la Bruxelles, unde are loc reuniunea Consiliului European la care urmează să se stabilească bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:


- Primul subiect pe agendă: Contributia comertului international la cresterea economica si la angajari.
Noi avem ca prioritate solicitarea ca acordul de asociere UE - Moldova sa fie finalizat cat mai rapid, astfel incat in noiembrie, la Vilnius, sa fie semnat acest acord.

- Un al doilea subiect e legat de situatia din Orientul Mijlociu si nordul Africii si reactia UE, in mod deosebit la asa numitul fenomen al primaverii arabe. In interiorul acestui subiect se va dezbate situatia din Siria si Mali. In cazul in care se va pune problema contributiilor pentru Mali, Romania a aprobat in CSAT o contributie cu instructori si eventual ofiteri de stat major, zece persoane, si cantitati importante de material militar pentru armata statului Mali.

- Al treilea subiect si extrem de important pentru noi este legat de cadrul financiar multianual 2014 - 2020. Se prefigurează o dezbatere care în linii mari să plece de la stadiul la care a fost întreruptă în noiembrie 2012. Ce s-a agreat a fost ca din tot acest palier al reducerilor, reducerea să fie de 100 de miliarde de euro. Negocierile se reiau de la stadiul de la care au rămas. Miza acestui Consiliu este de unde să se reducă încă 30 de miliarde astfel încât să se ajungă la cifra de 100 de miliarde. Obiectivele noastre par a fi clare. Vom vedea care sunt jocurile din interiorul Consiliului.

- Poziţia noastră va fi bazată şi pe notificările făcute de Guvern în Consiliul Uniunii Europene.

- O miză a noastră pe care n-o pot identifica în acest moment, din punct de vedere al dimensiunii, ar fi ca din fondurile alocate să putem utiliza o anumită sumă pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii. Prognoza până în anul 2030 este că solicitarea pieţei pentru alimente va creşte cu circa 30%. Din acest motiv, este esenţial ca România să fie în pas cu această evoluţie. Vom încerca şi o soluţie cât mai bună pentru plăţile pentru agricultură, dar şi ca dezvoltarea sistemelor de irigaţii să fie introdusă pentru România. -Vom încerca TVA eligibil măcar pe unele segmente ceea ce ar uşura problemele bugetare, ne-am acoperi de aici contribuţia autohtonă. Ne interesează creşterea avansurilor la 4-6%.

- Deciziile politice de azi şi mâine vor trebuie transpuse în reglementări ale Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European.

- As mai face o subliniere legata de acest aspect: sansele de a ajunge la o intelegere - eu nu le vad a fi maxime, dar sunt mult mai mari decat in noiembrie anul trecut. Ar mai putea fi probleme si legate de Italia, un mare contributor in campanie electorala, sa vedem cu Marea Britanie cum se acomodeaza lucrurile, chiar si cu Germania, un adept al reducerilor drastice.


×