x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: "Le transmit liderilor USL că şomajul e în creştere si românii se tem că îşi pierd locul de muncă"

Traian Băsescu: "Le transmit liderilor USL că şomajul e în creştere si românii se tem că îşi pierd locul de muncă"

26 Aug 2013   •   19:06
Traian Băsescu: "Le transmit liderilor USL că şomajul e în creştere si românii se tem că îşi pierd locul de muncă"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că liderii USL "s-au întors nervoşi din concediu" şi că are să le transmită lucruri grave acestora, că "şomajul este în creştere" şi că " românii se tem dacă îşi pierd sau nu locul de muncă".

Principalele declaraţii ale şefului statului:

"Mica mea conferinţă de presă este ocazionată de încheierea vacanţei liderilor USL care au reuşit, după 45 de zile, să dea o nominalizare pentru Transporturi. Este un progres, dar liderii USL s-au întors nervoşi.

Le dau informaţii grave liderilor USL: şomajul este în creştere, românii se tem dacă îşi pierd sau nu locul de muncă.

Când acest guvern condus de Victor Viorel Ponta a preluat guvernarea, şomajul conform ESA era 6,7%. în luna iunie 2013, tot conform ESA, şomajul ajunsese la 7,6%.

Relansarea investiţiilor trebuie să fie o prioritate a Guvernului.

Am avut o creştere a şomajului cu 29.000 de persoane pe durata verii.

Ma îngrijorează faptul că până acum, deşi intrăm în septembrie, Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru după 2014.

Guvernul nu are capacitate de analiză asupra situaţiei de moment a ţării şi pentru viitor.

Tot Comisia Europeană remarcă faptul că acordul de parteneriat propus de Guvern e necorelat cu politicile UE pentru anii 2014-2020.

Mai este un lucru asupra căruia ţin să atenţionez public Guvernul: în prima parte vă vorbeam de şomaj şi amintesc tuturor factorilor responsabili că la ultimul Consiliu European s-au stabilit câteva măsuri pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. S-au alocat 6 miliarde de euro care trebuie cheltuiţi în 2014-2015 pentru reducerea şomajului la tineri. Mai mult, Comisia Europeana a primit sarcina să aloce 2 miliarde euro aceluiaşi porgram, deci sunt 8 miliarde de euro.

La ora asta Guvernul trebuia să aibă programe gata pregătite să fie implementate de la 1 ianuarie 2014. Vă pot spune şi regiunile pentru care avem bani alocaţi: sud-Muntenia (cele 7 judeţe), centru (6 judeţe) şi sud-est (6 judeţe).

Este, cred eu, o convingere a liderilor USL şi a Guvernului că pot substitui munca serioasă cu emisiuni televizate. Dar îi atenţionez că ne apropiem de 8% la şomaj. Nici în criză, sub guvernul Boc, nu am avut asemenea şomaj, iar nepăsarea, convingerea că poţi supravieţui la nesfârşit prin aroganţă, prin bătălia cu preşedintele, îi face să nu dea atenţie problemelor importante ale ţării.

Azi, odată cu depunerea jurământului de către doamna Ramona Mănescu, am menţionat câteva lucrări care sunt prioritare, în opinia mea.

Metroul în Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetăţeni şi poate printr-o colaborare între primarul Mănescu şi soţia sa, ministrul Ramona Mănescu, să se reia lucrările.

Crin Antonescu nu o să ajungă niciodată preşedinte, că nu ştie ce înseamnă. Nu poţi să vrei să fii preşedinte, când nu ştii să respecţi funcţia."

×
Subiecte în articol: basescu declaratii guvern somaj