x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu mută războiul la Strasbourg

Traian Băsescu mută războiul la Strasbourg

de Aniela Nine    |    27 Ian 2011   •   14:35
Traian Băsescu mută războiul la Strasbourg
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

148491-20110119123359004.jpgAflat în vizită la APCE, preşedintele Traian Băsescu a folosit ocazia dată de discursul pe care l-a ţinut în cadrul Adunării pentru a critica atitudinea PSD, partid ai cărui reprezentanţi au decis să părăsească sala de şedinţă în timpul prezenţei lui Băsescu, în semn de protest.

„Prezenţa lui Traian Băsescu la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, o instituţie de promovare şi de protecţie a drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, este o expresie de cinism din partea celui care conduce, în România, un stat poliţienesc”, au comentat reprezentanţii PSD, anunţând decizia de protest.

În replică, Traian Băsescu a calificat atitudinea PSD ca una care nu le face cinste, criticând  externalizarea unei probleme interne. „Dacă în ţară poate fi acceptată poziţia ca fiind un joc al opoziţiei, externalizarea unei probleme pe care o au ei nu cred că le face cinste”, a acuzat Băsescu, citat de Mediafax.

„Puteţi verifica şi aveţi o probă şi astăzi, că parlamentarii socialişti, partidele din opoziţie nu răspund invitaţiilor la dialog, iar astăzi aveţi o probă. Partidele de opoziţie din România nu se află în sală. Nu am avut impresia că înainte de a veni aici am cerut partidelor de opoziţie din România să plece din sală. Am înţeles că a fost iniţiativa lor, iar motivaţia publică pe care au dat-o a fost pentru că joi a fost arestat un membru marcant al opoziţiei, fiind suspectat de fraudă”, a declarat Traian Băsescu. El a fost întrebat de un parlamentar socialist din APCE cum răspunde acuzaţiilor conform cărora a minimalizat rolul Parlamentului, al Justiţiei şi al partidelor de opoziţie.

„Vă asigur că puteţi verifica, numai uitându-vă şi în presa din România, veţi constata că nu răspund niciodată invitaţiilor de a avea discuţii cu preşedintele, ca atare, cred că colegii dumneavoastră de familie politică v-au dezinformat şi v-au pus într-o situaţie delicată, pentru că ei nu vor nici un fel de dialog cu preşedintele României. Dacă în ţară poate fi accepată poziţia ca fiind un joc al opoziţiei, externalizarea unei pro­bleme pe care o au ei nu cred că le face cinste”, a conchis şeful statului român.

Nici reprezentanţii Federaţiei Ruse nu au scăpat de comentariile preşedintelui Băsescu, care i-a replicat unui parlamentar rus membru APCE că România nu are nici un fel de experienţă în anexarea altor state, întrebat fiind dacă ţara noastră urmăreşte anexarea unor teritorii pentru a deveni o ţară mai mare. La secţiunea de întrebări, la comenta­riul parlamentarului rus Iuri Solonin: „Înţeleg că politica românească intenţionează anexarea (Moldovei – n.r) pentru ca România să devină mai mare”, Traian Băsescu mai întâi a râs, după care a replicat: „Vă rog să notaţi că România nu are nici un fel de experienţă în anexarea altor state”. Replica preşedintelui adresată parlamentarului rus nu este o premieră, în urmă cu cinci ani, tot la APCE, Traian Băsescu având un răspuns din acelaşi registru tot pentru un reprezentant al Rusiei, deşi întrebarea acestuia se referea la viitoarele baze americane de pe teritoriul României. „Vă asigur că respectăm toate obligaţiile internaţionale prin desfăşurarea facilităţilor americane pe coasta Mării Negre. Am înţeles însă că dumneavoastră reprezentaţi Federaţia Rusă? Aţi stat 30 de ani în România şi noi nu v-am întrebat de ce!”, a sunat atunci replica dată de Băsescu şefului delegaţiei ruse.

×
Subiecte în articol: traian basescu