x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tratatul, greu de denunţat

Tratatul, greu de denunţat

de Oana Stancu Zamfir    |    17 Apr 2008   •   00:00
Tratatul, greu de denunţat
Sursa foto: Christian Silva/

Preşedintele Traian Băsescu nu este adeptul denunţării tra­tatului cu Ucraina, chiar dacă declara în urmă cu două săptămîni, la TVR, că politicienii care l-au semnat “şi-au dat ţara pe nerăsu­flate”.

Preşedintele Traian Băsescu nu este adeptul denunţării tra­tatului cu Ucraina, chiar dacă declara în urmă cu două săptămîni, la TVR, că politicienii care l-au semnat “şi-au dat ţara pe nerăsu­flate”.

 

Şeful statului a explicat ieri, la o conferinţă organizată de Fundaţia Konrad Adenauer referitoare la securi­ta­tea României în contextul conclu­ziilor Summit-ului NATO de la Bu­cu­reşti, că renegocierea tratatului – abia în 2012 cînd ar fi posibil – ar pre­supune mai întîi denunţarea do­cu­mentului actual, iar procedura ar dura foarte mult. “E dificil să denunţi Tratatul cu Ucraina, pentru că nu se ştie cît durează negocierea unui tra­tat cu Ucraina”, a spus Traian Bă­ses­cu. În schimb, preşedintele susţine că se încearcă corectarea prin mecanis­me bilaterale a unor lucruri care au fost “superficial negociate” şi acceptate de partea română. “Vom găsi în relaţiile bilaterale resurse pentru corecţiile care trebuie făcute”, a de­clarat el, completînd că are un dia­log intens cu preşedintele ucrai­nean Viktor Iuşcenko, iar “Ucraina este mult mai stabilă decît se crede sau decît avem impresia”.

 

TRĂDĂTORII, DOAR SU­PER­FICIALI. Proasta negociere a tratatului cu Ucraina, acuzată de pre­şedinte pe 31 martie, la TVR, a scă­zut în gravitate de atunci şi pînă acum. Dacă în urmă cu două săp­tă­mîni politicienii care au negociat do­cu­mentul erau acuzaţi de trădare de ţară, acum sînt doar superficiali. “Am răbdat de prea mulţi ani obrăz­nicia unora care şi-au dat ţara pe ne­răsuflate sau au lăsat interesul na­ţional după uşă cînd au semnat Tra­tatul cu Ucraina”, a declarat atunci preşedintele, precizînd că din cauza unor slăbiciuni în negocierea acelui tratat este România acum în ipostaza de a se adresa Curţii de la Haga. Ministrul de externe din 1997, Adrian Severin, şi fostul preşedinte Emil Constantinescu i-au dat replica lui Traian Băsescu, calificînd de­cla­raţiile sale drept “demagogice, ne­fondate şi profund dăunătoare Ro­mâniei”. Severin a menţionat că în  2007 valabilitatea tratatului a ex­pi­rat, astfel că Traian Băsescu avea posibilitatea să nu îl prelun­gească, dar a decis să nu facă acest lu­cru.

Preşedintele a co­mentat ieri şi declaraţiile unor oficiali de la Chi­şi­nău legate de un nou tra­tat între Ro­mânia şi Republica Mol­dova, ară­tînd că un asemenea act nu este ne­ce­sar întrucît “noi am re­cunoscut ime­diat după destră­ma­rea fostei Uniu­ni Sovietice fostele frontiere”.

 

Laude pentru Udrea

Secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, s-a afirmat în timpul conferinţei printr-un schimb de replici cu final laudativ din partea şefului statului. Udrea l-a întrebat pe Băsescu care crede că va fi în viitorul apropiat poziţia Rusiei faţă de Ucraina şi Georgia şi dacă este posibil ca Rusia să de­vi­nă membră NATO. Radiind, pre­şedintele a remarcat că întreba­rea este una foarte complicată şi a comentat: “PD (sic! Nu PD-L) a de­venit un partid extrem de curios”.

 

oana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic ucraina