x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Trei condiţii pentru a ajunge la inima românilor

Trei condiţii pentru a ajunge la inima românilor

de Gabriela Antoniu    |    15 Oct 2018   •   11:40
Trei condiţii pentru a ajunge la inima românilor

Ultimul sondaj IMAS arată o scădere accentuată a PSD în opţiunile electoratului, dar sunt puţine şanse ca voturile să migreze către partide nou înfiinţate sau pe cale să se înfiinţeze. Şi asta chiar dacă peste 50% dintre români nu vor să meargă la vot, nemulţumiţi fiind de actualele partide şi de ofertele lor. Deşi noile partide sunt de stânga sau centru stânga, doar Pro România al lui Victor Ponta poate muşca din voturile PSD.

Sondajul IMAS, realizat în luna septembrie , înaintea referendumului pentru redefinirea familiei, arată că PSD a ajuns la 28,1%, urmat de PNL cu 27,1%, ALDE -11,4, MRÎ-10,1%, USR-9,5, UDMR-5,6% şi PMP-2,7%.

 

Faţă de decembrie 2016, când a obţinut 45, 4% la alegerile parlamentare, PSD a pierdut peste 15 procente. Întrebarea este unde se duc aceste procente, după ce fostul premier Victor Ponta şi-a înfiinţat propriul partid, Pro România, a apărut Partidul Democraţiei şi Solidarităţii – Demos, iar europarlamentarul Cătălin Ivan, exclus din PSD, a lansat partidul „Alternativa pentru Demnitate Națională” – ADN. De asemenea,  şi-au anunţat intenţia de a înfiinţa noi formaţiuni, Cozmin Gușă- Partidul Realitatea şi deputatul independent Remus Borza, al cărui partid va fi centrat pe problemele ţării şi nu pe doctrine sau ideologii.

 

Sociologul Marius Pieleanu spune că apariţia unui nou partid pe eşichierul politic este destul de dificilă din punct de vedere al acceptării sociale.

“În mod evident dacă întrebăm astăzi oamenii cu cine votează, o proporţie de peste 50% spun că nu au un partid şi nu vor să meargă la vot sau sunt nemulţimiţi de act clasa pol, act partide şi ofertele lor. Din acest punct punct de vedere, şi având în vedere drept variabilă fundamentală inapetenţa faţă de actuala clasa politică, sigur că există o plajă destul de mare, de multe milioane de români care ar putea să opteze pentru o nouă ofertă sau platformă politică. Este evident din punct de vedere al oportunităţii. Acum, apariţia unui nou partid pe eşichierul politic este destul de dificilă ca acceptare socială”, a declarat pentru Jurnalul Marius Pieleanu.

În opinia sa ca să aibă succes, un partid nou trebuie să îndeplinească aprioric câteva condiţii fundamentale. 1. Să fie propus ca alternativă de un grup de oameni care au calităţi deosebite, neîntâlnite la liderii actualei clase politice. Cu alte cuvinte, trebuie să aibă charismă, calităţi excepţionale. 2. Să aibă acces la resurse financiare  consistente pentru că un partid dacă nu se construieşte printr-o reţea electorală foarte bine pusă la punct, este inutilă. 3. Să ofere din punct de vedere al programului politic o alternativă solidă la ceea ce oferă astăzi ca programe politice stânga şi dreapta.

Punând faţă în faţă partidele anunţate sau nou înfiinţate cu cele trei condiţii, Marius Pieleanu este sceptic că vreuna dintre formaţiuni va avea succes, cu excepţia partidului lui Dacian Cioloş, care trebuie însă să confirme creşterea constantă în sondaje, deşi nu e înregistrat la tribunal.

 “Teoretic, poate fi loc pentru alte partide. Însă mă tem că, în general, românii s-au obişnuit deja să opteze pentru stânga sau pentru dreapta”, mai spune sociologul. El susţine că, deocamdată, că nu există date care să confirme că noile formaţiuni rup din electoratul PSD, cu excepţia partidului lui Ponta.

Alegeri prezidenţiale

Un sondaj CURS, prezentat ieri, arată că preşedintele Iohannis ar obține 40% din voturile românilor dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Şeful statului  e urmat de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu 29%. Comparativ cu măsurătorile de acum trei luni, liderul ALDE a câștigat 7 procente. Sondajul mai arată că Liviu Dragnea ar obține la alegeri 13%, deşi liderul PSD nu a făcut nici un anunţ tranşant privind o viitoare candidatură la prezidenţiale. Sondajul CURS a fost realizat în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, pe un eșantion de 1.067 de persoane, având o eroare de +/- 3%. 

 

Primarul Iaşiului, curtat de Ponta

Deşi ar putea rupe voturi din electoratul PSD în favoarea Pro România, primarul Iaşiului, Mihai Chirică ezită să se înscrie în partidul lui Victor Ponta. Exclus din PSD în luna februarie, Mihai Chirică a fost ofertat de fostul premier. Cei doi s-au întâlnit la o întrunire strict politică, de partid, a Pro România, dar a avut şi o lungă discuţie tete a tete cu Victor Ponta. Fostul premier a admis că încearcă să-l convingă pe primarul Iaşiului să se înscrie în Pro România, dar nu exclude posibilitatea că acesta să rămână independent, pe modelul lui Sorin Oprescu, la Bucureşti. Chirică spune însă că la un moment se va înscrie într-o formaţiune politică, rămânând să se orienteze către partidul " cel mai favorabil Iaşiului". „Politica în statele democratice se face pe o platformă politică, nu doar din calitatea de independent.(...) Va trebui şi eu, la un moment dat, să mă hotărăsc. Mă gândesc că Dumnezeu îmi va ghida paşii acolo unde e mai bine pentru Iaşi, poate şi pentru România, de ce nu. Nu s-a pus problema emiterii unei adeziuni, a fost o discuţie absolut prietenească, în care fostul premier Ponta a spus că, dacă voi fi inte­resat, uşa este deschisă“, a spus primarul ieşean.

 

Sociologul Marius Pieleanu crede că trebuie să ne obişnuim cu două mari partide, unul pe stânga şi unul dreapta, PSD şi PNL, care să conducă ţara prin majorităţi parlamentare conjucturale, cu ajutorul partidelor mai mici. El spune că nu se poate conduce ţara cu 5-7 partide care fac o coaliţie la un moment dat deoarece  nu se poate construi nimic din această perspectivă.

 

Fostul premier Victor Ponta a încercat, fără rezultat deocamdată, să-l atragă pe primarul Iaşiului în partidul său

×