x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Trei sărbători care ţin miniştrii cu sufletul la gură

Trei sărbători care ţin miniştrii cu sufletul la gură

de Gabriela Antoniu    |    22 Oct 2018   •   11:11
Trei sărbători care ţin miniştrii cu sufletul la gură

Liderii PSD vor să stabilească cât mai repede data convocării Comitetului Executiv Naţional în care va avea loc evaluarea miniştrilor social-democraţi în vederea remanierii Guvernului Dăncilă. Este posibil ca şedinţa CExN să aibă loc la mijlocul acestei săptămâni. O serie de evenimente, printre care şi ziua de naştere a liderului PSD, Liviu Dragnea, ar putea amâna însă reuniunea pentru săptămâna viitoare. ALDE anunţă că nu are miniştri de remaniat, iar presupusele răfuieli între Tăriceanu şi Dragnea pe această temă sunt doar nişte “mişto-uri” nevinovate.

 

Liderul PSD Liviu Dragnea anunţa săptămâna trecută că o aşteaptă pe premierul Viorica Dăncilă să se întoarcă din turneul în Orientul Mijlociu pentru a stabili împreună data pentru CExN. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat ieri pentru Jurnalul că premierul urma să revină azi-noapte în ţară, dar remanierea ar putea avea un alt motiv de amânare. “În cursul zilei de mâine (n.r. - azi) ne vom întâlni la partid cu toţii şi o să stabilim data CEx-ului. Dacă putem să facem CEx la mijlocul săptămânii, ok, dacă nu, facem săptămâna viitoare. Vrem să-l facem cât mai repede, dar trebuie să ţinem cont că joi e Ziua Armatei, vineri e Sf. Dumitru, duminică e ziua de naştere a domnului Dragnea”, a spus Ştefănescu.

Întrebat câţi miniştri vor fi remaniaţi, Ştefănescu a tradus declaraţia lui Dragnea conform căreia sunt zero şanse să nu plece niciun ministru . “Asta înseamnă un ministru, mai mulţi sau foarte mulţi miniştri”, a precizat secretarul adjunct al PSD. Deşi conduce grupul special de evaluare a miniştrilor din partid şi a început déjà o analiză a activităţii acestora, Codrin Ştefănescu a refuzat să spună câţi miniştri sunt pasibili de remaniere.

El a admis însă că sunt probleme la comunicarea publică a miniştrilor în general şi ai PSD în special. “Aici avem încă probleme foarte serioase şi vom discuta în CEx. Veţi afla în momentul în care va avea loc CEx şi evaluarea va fi făcută publică”, a adăugat Şteănescu.

ALDE nu are de remaniat

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a avut saptămâna trecută o discuţie cu liderul PSD Liviu Dragnea despre remanierea guvernamentală. "Da, am discutat. ALDE nu remaniază pe nimeni", a spus Tăriceanu, negând că ar şti  despre dorinţa PSD de a obţine Ministerul Energiei, condus de Anton Anton de la ALDE.

Din cauza refuzului lui Tăriceanu de a remania unii miniştri ALDE, relaţiile acestuia cu liderul PSD ar fi foarte reci. Motiv pentru care liderul ALDE a absentat joia trecută de la întâlnirea cu Dragnea pe tema Legii offshore.

Surse din ALDE, participante la discuţiile Tăriceanu –Dragnea, neagă însă o răcire a relaţiilor dintre cei doi şi spun că liderul PSD nu ar fi cerut nominal remanierea unor miniştri, ci a lăsat la latitudinea ALDE pe cine înlocuieşte. ALDE are patru miniştri.

“Am asistat la multe discuţii între ei, dar de multe ori lucrurile sunt prezentate într-o notă care nu are legătură cu realitatea. Adică între parteneri, mai reproşezi, mai spui, mai vorbeşti, dar sunt discuţii între parteneri, în niciun caz de pe poziţii de rivalitate sau agresivitate. Sunt discuţii normale. Mişto-uri mai sunt, dar sunt de ambele părţi. Şi nu la supărare. Nu e adevărat că sunt la cuţite”, spun sursele citate.

Deşi, neoficial, Dragnea ar fi foarte nemulţumit de ministrul Tudorel Toader pe care l-ar dori plecat de la Justiţie, lucrurile stau altfel la nivel oficial. “În cadrul şedinţei coaliţiei de săptămâna trecută, copreşedintele Tăriceanu a anunţat că a făcut evaluarea miniştrilor lor şi că sunt mulţumiţi. Ne-au întrebat dacă pe raportul nostru în programul de guvernare au existat greşeli, întârzieri, dacă pot fi îndreptate. Este decizia dlui Tăriceanu dacă îşi schimbă sau nu miniştrii. Noi am făcut evaluarea întregului Cabinet şi a programului de guvernare. Lucrurile ies bine pentru că ies bine inclusiv în rapoartele internaţionale şi agenţiile de rating. Sunt unele întârzieri. Unele justificate, altele nu”, a declarat secretarul adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

Surse din ALDE spun însă că în cazurile mai delicate, cum ar fi cazul Toader, întâlnirile celor doi lideri au loc între patru ochi, fără martori.

 

"Niciodată nu pot să spun că totul merge perfect, nici în ceea ce-i priveşte pe colegi şi pe mine. Fiecare avem loc să facem mai bine sau mai mult, dar per ansamblu activitatea lor a fost considerată ca satisfăcătoare”, a declarat Tăriceanu, despre evaluarea miniştrilor ALDE

 

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au discutat despre remanierea Guvernului. ALDE nu vrea să-şi înlocuiască niciunul dintre cei patru miniştri. Neoficial, relaţiile Dragnea-Tăriceanu s-au răcit, oficial sunt excelente.

 

Cine stă pe făraş

Unul dintre miniştrii pasibili de remaniere din cauza comunicării publice deficitare este Dănuţ Andruşcă. El a fost devoalat chiar de colegul său de partid, Adrian Ţuţuianu, unul dintre pucişti, într-o discuţie cu primarii din Dâmboviţa, motiv pentru care ministrul Economiei l-a ameninţat că îl dă în judecată. Mai mult, Tuţuianu a susţinut că singura legătură a ministrului cu economia este faptul că "a avut o vulcanizare" şi a susţinut că „nu este potrivit” pentru funcţia respectivă. Alţi miniştri care ar putea fi înlocuiţi sunt Ioana Bran - Tineret, George Ivaşcu - Cultură, Ioan Deneş - Ape şi Păduri, Paul Stănescu - Dezvoltare.

×