x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Triunghiul Lia Roberts - Morris - Guest

Triunghiul Lia Roberts - Morris - Guest

07 Feb 2004   •   00:00

Cea mai extravaganta aparitie in cursa prezidentiala a Romaniei a primit ieri "motive" stiintifice pentru a candida. Lia Roberts, sefa republicanilor din Nevada, a fost creditata de CURS cu 10 procente, ocupand locul patru in topul prezident iabililor autohtoni.

Ea va smulge in principal din voturile liderului PNL - dupa cum a recunoscut ieri consilierul sau Dick Morris - ajuta nd astfel partidul de guverna- mant, in pofida negatiilor multiple privind orice legatura cu oamenii PSD. In acelasi scenariu, Lia Roberts ar putea ocupa postul de ambasador al SUA in Romania, pe care Dick Morris vrea sa il elibereze, cerand saptamana viitoare la Washington capul lui Michael Guest.

Romano-americanca Lia Roberts a castigat 10% din voturile romanilor pentru a deveni presedinte. Un sondaj CURS, dat publicitatii ieri de consilierul acesteia, Dick Morris, demonstreaza ca Lia Roberts il "loveste" direct pe candidatul Aliantei PNL-PD, liberalul Theodor Stolojan. Sondajul arata ca americanca "fura" voturi de la toti candidatii autohtoni, dar "a obtinut un procent disproportionat de la Theodor Stolojan", a declarat Morris. El a anuntat ca, potrivit sondajului, doar 4% din votanti sunt nehotarati si a recunoscut ca a fost uimit de procentul obtinut de Lia Roberts, fiindca "Emil Constantinescu a obtinut 2% si a fost presedintele Romaniei".

CANDIDATURA. "Am sfatuit-o pe Lia Roberts sa candideze la Presedintia Romaniei", a anuntat Morris, decizia acesteia urmand sa fie anuntata pe 16 februarie. Strategul este convins ca va castiga, deoarece "este o persoana care se ridica deasupra partidelor politice si poate invinge coruptia". Asul din maneca Liei Roberts reiese tot din sondajul comandat si consta in faptul ca nu are nici o legatura cu clasa politica romaneasca si cu partidele autohtone, deoarece 61% dintre romani s-au aratat convins i ca "politicienii profesionisti incearca sa ia cat mai multi bani pentru ei insisi".

SONDAJ. CURS a realizat sondajul in ianuarie 2004, pe un esantion de 1.028 de subiecti, avand o marja de eroare de 3%. Strategul american Dick Morris a explicat ca a ales sa faca sondajul de evaluare a sanselor candidaturii Liei Roberts cu CURS deoarece "este singura casa de sondaj din lume care a prezis corect evolutia lui Corneliu Vadim Tudor in turul doi in 2000". Reprezentantul CURS, Dorel Abraham, ne-a marturisit ca procentul castigat de Lia Roberts s-a conturat in urma unui sir mai lung de intrebari, dar cele mai multe au ramas confidentiale.

Coruptia, principala tema a campaniei Daca va intra in lupta prezidentiala, Lia Roberts va declansa o adevarata cruciada pentru cucerirea dealului Cotrocenilor. Sfatuitorul si strategul sau, Dick Morris, a facut ieri acest anunt razboinic privind campania republicanei americane. De altfel, el a identificat tema forte a acestui sezon: coruptia. Dick Morris a explicat stiintific aceasta decizie prin rezultatele sondajului CURS. Astfel, 53% dintre intervievati considera ca in Guvernul Nastase exista multa coruptie si aproximativ acelasi numar de persoane (54%) apreciaza ca in ultimii trei ani coruptia a crescut in Romania. Dick Morris a punctat totodata ca problema coruptiei nu este imbogatirea politicienilor, ci "faptul ca acestia iau bani de la sanatate, educatie si din zona protectiei sociale". Fapt dovedit de o alta serie de cifre fierbinti ale sondajului CURS: 74% dintre intervievati cred ca existenta coruptiei afecteaza veniturile pensionarilor, 73% apreciaza ca in acelasi fel este vaduvit bugetul locurilor de munca. Reducerea fondurilor pentru sanatate din cauza coruptiei este punctata de 75% dintre subiecti, iar 70% dintre ei cred ca invatamantul este afectat de acelasi fenomen. Cu acest bagaj de argumente sociologice, Dick Morris este gata sa foloseasca toate armele pentru a o impune pe Lia Roberts in jiltul prezidential - inclusiv campania negativa. El a facut apel la replica lui Harry Truman care, acuzat de republicani ca duce o campanie negativa, a raspuns: "Eu doar prezint faptele,

Prima femeie presedinte" Din declaratiile de ieri ale lui Dick Morris a lipsit punctul slab al candidaturii Liei Roberts: faptul ca romanii admit cu greu o femeie in functia de presedinte. "Este un nonsens chestia asta cu prejudecatile fata de femei. Lia Roberts va fi prima femeie presedinte a Romaniei", ne-a declarat Morris. Pe de alta parte, potrivit sefului Agentiei de Strategii Guvernamentale, Vasile Dancu, cercetarile de sociologie electorala sugereaza ca Romania nu este pregatita pentru un candidat femeie si nu sunt semne pentru o schimbare radicala a electoratului.

Un posibil scenariu In culisele politice, Lia Roberts nu este considerata un inofensiv iepuras, ci o metoda de a rasturna socotelile puse cap la cap de partidele politice. Deja un prim sondaj semnaleaza ca alaturarea Liei Roberts in cursa pentru Cotroceni strica procentele pentru care PNL si PD se chinuie de ceva vreme. Candidatura americancei il afecteaza direct pe presedintele PNL, Theodor Stolojan, deoarece voturile dreptei se scindeaza spre bucuria PSD si a electoratului sau stabil. Desi strategul american Dick Morris se jura ca nu fura voturile Dreptei, este foarte posibil ca aparitia brusca a Liei Roberts sa fie o actiune concertata de liderii Puterii mana-n mana cu cei de peste ocean. Scopul: un factor de control al scorurilor alegerilor prezident iale, care ridica probleme PSD, Ion Iliescu nemaiputand candida. Partidul de guvernamant ar putea apela la un asemenea artificiu, din moment ce nu mai are un prezidentiabil de talia lui Iliescu. Exista posibilitatea, si exista si zvonurile care sa o sustina, ca la intalnirea din toamna a presedintelui Iliescu cu omologul sau american, George W. Bush, sa fie tras din carti "iepurasul" Lia Roberts, taman bun pentru prezidentiale. Chiar daca nu castiga, Lia Roberts poate sa obtina ceea ce a vrut cu cativa ani in urma: cariera diplomatica cu debut la Bucuresti. Orice ar fi posibil daca in turul doi ar ramane, din nou, candidatul PSD (cine va fi el) si Corneliu Vadim Tudor. (Mirela Iamandi)

Romano-americanca, "un iepure pe cinste" Tema "iepurilor", lansata de strategul PSD Vasile Dancu in cadrul unui interviu acordat "Jurnalului National", a fost comentata ieri umoristic de consilierul Liei Roberts. Dick Morris a negat ca republicana americana este doar un "iepure" care serveste publicitatii lui, personale, in scopul obtinerii unui contract in Romania fara ca Lia Roberts sa aiba cu adevarat intent ia de a se inscrie in cursa: "Este probabil ca Lia Roberts va candida. Iar daca este iepurele meu, atunci are o dantura extraordinara". A doua suspiciune "iepureasca" - privind ajutorul pe care Lia Roberts il va da PSD prin ruperea voturilor Dreptei - a primit si ea un comentariu la fel de vioi: "Consider ca Lia Roberts va obtine un procent mai mare decat Stolojan". Apoi, un comentariu zoologic: "Hitler credea ca va rupe gatul Angliei precum al unei gaini. Churchill i-a raspuns: "Depinde ce fel de gaina si ce fel de gat". Raspunsul meu este deci: "Avem un iepure pe cinste"" (MIRELA IAMANDI, CAMELIA IONESCU)

×