x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tudorel Toader: Nu voi stabili niciun prag pentru abuzul în serviciu

Tudorel Toader: Nu voi stabili niciun prag pentru abuzul în serviciu

03 Apr 2017   •   23:40
Tudorel Toader: Nu voi stabili niciun prag pentru abuzul în serviciu
Sursa foto: AVNphotolab/Getty Images/iStockphoto

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni că în proiectul de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală nu va stabili niciun prag pentru abuz în serviciu.

"Avem în acel proiect de lege şi propunerea de modificare a abuzului în servicu, actualul 297 din Codul penal despre care vorbim, şi nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru că, sigur, eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneţia, dar legiuitorul naţional trebuie să respecte Legea fundamentală. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, ştiu bine şi considerentele", a declarat Tudorel Toader al Antena 3.

El a adăugat că prin acest lucru i se lasă judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz cu o anumită consecinţă păgubitoare este infracţiune sau nu.

"De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ţine seama de personalitate, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunţe la UP, acel celebru 318 din Cpp. Eu, ca iniţiator al proiectului de lege, nu pot să mă abat de la decizia CCR", a spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a anunţat că cel mai probabil marţi va trimite la Guvern proiectul de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală pus în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, după care îl va pune în dezbatere publică. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: tudorel toader