x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tudorel Toader: Voi dispune un audit extern la DNA, Ministerul Public şi DIICOT

Tudorel Toader: Voi dispune un audit extern la DNA, Ministerul Public şi DIICOT

03 Apr 2017   •   22:13
Tudorel Toader: Voi dispune un audit extern la DNA, Ministerul Public şi DIICOT

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni că va dispune efectuarea unui audit extern la Direcţia Naţională Anticorupţie, Ministerul Public şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

"Nu am uitat şi nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, şi voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA şi Ministerul Public şi DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcţionează, îşi desfăşoară, îşi îndeplinesc competenţele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Şi atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te opreşti la unii şi să îi ocoleşti pe alţii. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public - DNA, DIICOT şi Înalta Curte", a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Întrebat ce ar trebui să urmărească respectivul audit, Toader a răspuns că "multe" şi că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetăţenilor care au stat în închisoare pe nedrept.

"Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: număr de dosare, CEDO şi noi vorbim de termen rezonabil în soluţionarea unei cauze, să vezi de la sesizare până la soluţionare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cât timp a trecut. Nu cumva unele să fie luate peste rând şi altele să stea în aşteptare spre o dulce prescripţie. Poţi vedea, de exemplu, număr de inculpaţi, poţi vedea număr de arestaţi, poţi vedea număr de cetăţeni de-ai noştri care au stat în puşcărie pe nedrept şi, ulterior, achitaţi, poţi vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poţi vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat şi pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deşi, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluţii de principiu şi despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenţie nelegală, netemeinică, nejustificată", a mai spus ministrul Justiţiei.  www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: tudorel toader