x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Turcan: Șomajul tehnic prelungit și zile libere pentru părinți până în 12 iunie

Turcan: Șomajul tehnic prelungit și zile libere pentru părinți până în 12 iunie

14 Mai 2020   •   17:25
Turcan: Șomajul tehnic prelungit și zile libere pentru părinți până în 12 iunie

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, joi, că Guvernul a decis prelungirea șomajului tehnic până la 1 iunie și, în paralel, măsuri de suportare a unei plăți din salariu. O altă decizie este de acordare de zile libere pentru părinți în perioada suspendării cursurilor școlare.

„Am decis astăzi (joi – n.r.) prelungirea șomajului până la data de 1 iunie 2020 cu posibilitatea menținerii acestei forme de sprijin în domeniile care vor fi în continuare restricționate, în funcție de evoluția situației epidemiologice. Vorbim deopotrivă de angajați cu contracte individuale de muncă, dar și despre profesii liberale, PFA și alte categorii de profesioniști. Intenția noastră declarata este, așadar, să acordăm această formă de sprijin și, în paralel, începând cu data de 1 iunie, să venim cu măsuri active care, pe partea de angajați, să includă inclusiv suportarea unei părți din salariu pentru cei care se întorc din șomaj tehnic sau care intră pe piața muncii”, a spus Raluca Turcan.

Vicepremierul a anunțat, de asemenea, că va fi prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor anului școlar, adică până pe 12 iunie 2020.

De asemenea, companiile și instituțiile publice cu un număr mai mare de 50 de angajați vor avea obligația de a stabili programe individualizate de muncă astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră de la începerea și terminarea programului pe perioadă de trei ore.

„În felul acesta, în locurile unde există aglomerări foarte mari încercăm să creăm o departajare a fluxurilor de oameni tocmai pentru a proteja sănătatea acestora”, a mai spus vicepremierul.

Turcan a mai spus că Guvernul a decis, joi, să prelungească, până la 31 mai 2020, acordarea unor drepturi de asistență socială pentru cei care se află în plată în momentul acesta.

„Vorbim despre concedii și indemnizații pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea copilului cu handicap sau pentru acomodarea în cazul încredințării copilului spre adopție”, potrivit vicepremierului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: raluca turcan declaratie de presa