x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Turişti la “ziua” lui Băsescu

Turişti la “ziua” lui Băsescu

de Oana Stancu Zamfir    |    19 Mai 2008   •   00:00
Turişti la “ziua” lui Băsescu
Sursa foto: Dan Marinescu/

Peste 30.000 de oameni veniseră ieri, pînă la ora 19:00, să viziteze Palatul Cotroceni cu ocazia “Porţilor deschise”, eveniment organizat pentru prima dată în mandatul lui Traian Băsescu.

Peste 30.000 de oameni veniseră ieri, pînă la ora 19:00, să viziteze Palatul Cotroceni cu ocazia “Porţilor deschise”, eveniment organizat pentru prima dată în mandatul lui Traian Băsescu.

 
Preşedinţia a legat printr-un co­municat oficial acţiunea nu de ziua muzeelor, ci de ani­versarea unui an de la re­ferendumul din 19 mai 2007, cînd populaţia a invalidat suspendarea din funcţie a şefului statului. Este astfel prima dată cînd o bucurie per­so­nală a preşedintelui este transformată în eveniment al Preşedinţiei României.

 
DE LA ŞLAPI LA TOCURI. Vi­zitatorilor le-a scăpat însă în­sem­nă­tatea zilei. Oamenii au profitat de vremea bună, de intrarea gratui­tă şi de ocazia rară de a vedea Pala­tul Cotroceni, interzis altfel publicului larg. La ora 8:00, cînd s-a deschis accesul, la Poarta Leu erau deja muşterii veniţi chiar de la Suceava, dar şi bucureşteni care doreau să evi­te aglomeraţia de mai tîrziu. La ora prînzului, deja SPP a avut grijă să deschidă şi alte intrări, să pună mai multe filtre, pentru a evita cozile şi nervii. În curte însă mulţimea s-a reunit în aşteptarea intrării în palat. O coadă cam la jumătatea celei de la Vatican într-o zi de lucru s-a format rapid în parcul din faţa intrării Marinescu, pe unde pătrunde în palat şe­ful statului. Doamne foarte elegante şi cucoane cu şlapi, bătrîni cu pălării de soare, tineri cu copii chiar mai mici de un an, puşti care trag după ei şi cîte o minge se intersectează cu o puzderie de fotografi amatori care nu vor să rateze nici firicelul de apă, nici florile de pe marginea dru­mului, nici un element al faţadei care seamănă cu o timonă. “O fi pus de Băsescu?”, chicoteşte o tînără. În­so­ţitoarea ei are o altă preocupare: “Uite că tipa aia fotografiază ceva în apă. Îţi spun eu că sînt şi peşti. Mă duc să văd”. Şi se îndreaptă ferm către balta de vreo zece metri lun­gi­me şi vreo 20 de cm adîncime. Spre dezamăgirea tuturor, veveriţele nu s-au arătat, iar de cucuvea sau buf­niţă nici poveste! Pentru a fi siguri, doi bătrîni şi-au întins o păturică şi monitorizează cu atenţie peisajul şi trecătorii. De la soare, altor doi vîrstnici li s-a făcut rău şi au avut nevoie de intervenţia echipajului SMURD. Ad­ministraţia Prezidenţială era pre­gătită şi cu dozatoare de apă, în ne­nu­mărate puncte, pentru a combate efec­tele căldurii. Statul la coadă du­rează şi 45 de minute, în ciuda efor­tu­rilor funcţionarilor Palatului şi a membrilor SPP de a grăbi fluxul. Au scurtat prezentarea sălilor, au în­dreptat vizitatorii mai devreme spre grădinile palatului şi s-au asigu­rat că nimeni nu trece peste rînd. Ar­hitectul Camil Roguski şi solistul Cornel Constantiniu s-au aflat şi ei printre vizitatori.

 
IMAGINI RARE. Odată ajuns în interior, aveai ce vedea. Toate cele patru saloane oficiale au fost des­chise publicului. Salonul Am­ba­sa­dorilor, acolo unde preşedintele se întîlneşte cu liderii partidelor şi cu de­legaţiile din alte ţări. Salonul Al­bastru sau Brîncovenesc, unde îi pri­meşte pe şefii de stat. Biblioteca unde din vitralii privesc uimiţi Şte­fan cel Mare şi ceilalţi trei domnitori din neamul Muşatinilor. Sala Unirii, cu tavanul de siclă purtînd stemele ţărilor româneşti. Pentru mai multe amănunte nu a fost timp, afară aşteaptau şi alţii. Aşa că de aici vizi­tatorii au fost îndreptaţi spre sala de teatru, Muzeul Cotroceni, dar mai ales spre grădinile Palatului.  

 
PREŞEDINTELE. Cine s-a aflat în interior între 15:30 şi 16:30 s-a putut întîlni şi cu preşedintele Băsescu, aflat în prima parte a zilei la pelerinajul de la Racla, cu Brîul Maicii Domnului. “Am trecut să vă văd”, le-a spus el vizitatorilor, ex­pri­mîndu-şi bucuria pentru interesul pe care “românii” l-au acordat insti­tu­ţiei prezidenţiale, “pe care au susţinut-o acum un an”. Deşi s-a ferit de atacuri personalizate fie la Ion Iliescu, fie la premierul Tă­ri­ceanu (precum în ultimele declaraţii pu­blice), Traian Băsescu a înfierat totuşi Parlamentul, amintind de Marea Adunare Naţională. “E un an de cînd pentru prima dată româ­nii au decis altfel decît Marea Adu­nare Naţională într-o vreme, Parlamentul acum. Nu e o zi de sărbă­toare a preşedintelui, aşa cum s-a spus, e o zi a românilor care au fost mai pu­ternici decît Parlamentul lor”, a susţinut el. Şi tot l-a înţepat puţin pe Ion Iliescu, amintind că “alţii” au făcut porţi deschide de ziua lor (de Sf Ion). De ce nu de 1 Decembrie? “E o zi proastă, nu e alt moment mai bun decît primă­va­ra să vezi Palatul Cotroceni.” Şeful statului a decis să prelun­gească pro­gramul de vizită pînă la ora 24:00, întrucît “noaptea gră­dinile Cotroceniului sînt foarte frumoase”, şi a promis că anul viitor se va vizita şi biroul său. Aşadar, Porţile Des­chi­se vor fi în fiecare an de 19 mai, la doi ani de la referendum, trei ani de la referendum etc.

×
Subiecte în articol: politic