x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Turul doi, cîştigat de PSD

Turul doi, cîştigat de PSD

de Aniela Nine    |    17 Iun 2008   •   00:00
Turul doi, cîştigat de PSD

REZULTATE PARŢIALE ● Au obţinut cele mai multe primării
Trendul înregistrat după primul tur al alegerilor locale s-a confirmat duminică. Ultimele date ale BEC arată că cele mai multe mandate de primar au fost obţinute la turul al doilea de PSD. PD-L se clasează însă la doar 40 de mandate diferenţă.



REZULTATE PARŢIALE ● Au obţinut cele mai multe primării
Trendul înregistrat după primul tur al alegerilor locale s-a confirmat duminică. Ultimele date ale BEC arată că cele mai multe mandate de primar au fost obţinute la turul al doilea de PSD. PD-L se clasează însă la doar 40 de mandate diferenţă.

Datele centralizate de Biroul Electoral Central ieri, pînă la ora 13:00, plasau PSD pe primul loc la numărul de mandate obţinute la alegerile de duminică, incluzînd aici şi sectoarele municipiului Bucureşti. Astfel, după centralizarea proceselor-verbale pentru alegerea primarilor din 1.461 de circumscripţii locale din cele 1.474 cîte rămăseseră de disputat în turul al doilea, PSD a obţinut 472 de mandate de primar, adică aproape o treime. În schimb, PD-L a obţinut 432 de mandate de primar, iar PNL – 348 de mandate. De asemenea, conform BEC, independenţii au obţinut 41 de mandate, PC – 36 de mandate, UDMR – 36 de mandate, PNGCD – 33 de mandate, PRM – 15 mandate, PNŢCD – 10 mandate, PNDC – 7 mandate, Alianţa pentru Timiş PNL-PNŢCD-FDGR – 7 mandate, PIN – 7 mandate, PCM – 5 mandate, FDGR – 2 mandate, Forţa Democrată – 2 mandate, iar PPPS, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, PER, Uniunea Croaţilor din România, UPSC şi Alianţa pentru Municipiul Olteniţa PNL-PNŢCD au obţinut cîte un mandat de primar. Prezenţa la urne la nivelul ţării a fost de 50,43%.

CLASAMENT. Şi după primul tur al alegerilor tot PSD s-a clasat pe primul loc în privinţa numărului de mandate de primar obţinute, candidaţii social-democraţilor fiind aleşi la 1 iunie în 661 de localităţi. Pe locul doi se situa, şi atunci, tot PD-L, care primea de la alegători 471 de mandate de primar, iar pe locul trei PNL, cu 355 de mandate. Celelalte formaţiuni care au obţinut posturi de primar în primul tur desfăşurat la 1 iunie au fost UDMR cu 148 mandate, Alianţa pentru Timi? PNL-PNŢCD-FDGR (14), PC (10), FDGR (8), PNDC (7), PCM (6), PRM (3), Partida Romilor (2), PER (2), PNGCD (2), Uniunea Bulgară din Banat (1) şi PNŢCD (1). În consecinţă, din numărul total de 3.134 de primării la nivel naţional, PSD a cîştigat la localele din acest an aproape o treime, adică exact 1.133 de mandate de primar. În schimb, PD-L a primit 904 mandate, PNL – 703 mandate, UDMR – 184 de mandate, iar Partidul Conservator – 46 de mandate de primar.

ZIGZAG PRIN ŢARĂ.
În judeţul Braşov, conform Direcţiei Judeţene de Statistică, în cel de-al doilea tur al alegerilor, PD-L a cîştigat 10 mandate de primar, PSD – 8, PNL – 7, UDMR – 2 şi PNGCD – 1. În Sălaj, PSD şi PNL au obţinut duminică cele mai multe primării, cîte 10 fiecare, potrivit rezultatelor finale. Pe locurile următoare s-au clasat PD-L, care a avut 9 primării cîştigate, şi UDMR, cu 5 primării. De asemenea, PNŢCD şi PIN au obţinut în Sălaj cîte o primărie. În judeţul Alba, PD-L a cîştigat 16 mandate de primar, PNL – 13 mandate, iar PSD – 5 primării de comune. De asemenea, PNŢCD a cîştigat în al doilea tur al alegerilor Primăria oraşului Ocna Mureş, iar PRM a obţinut fotoliul de primar în comuna Întregalde. În judeţul Hunedoara, PNL a cîştigat 11 mandate de primar, în timp ce PSD a obţinut 6 mandate, PDL – 5, iar PNGCD – 1 mandat, potrivit rezultatelor finale anunţate de BEJ. În judeţul Satu-Mare, UDMR a obţinut, la ambele tururi de scrutin, cele mai multe mandate de primari – 18, PSD – 16, PD-L – 11, PNL – 9, FDGR – 6, iar PCM – 1. În Dolj, cele mai multe mandate de primar în turul doi au fost obţinute de PD-L – 18, urmat de PSD – cu 17 mandate, PNL – cu 14 mandate, PC – 2 mandate, PNŢCD şi PRM – cu cîte un mandat fiecare.

CAPITALA.
În Bucureşti, conform ultimelor rezultate parţiale, candidatul independent Sorin Oprescu a obţinut 56,55% din voturi, în timp ce candidatul PD-L Vasile Blaga a obţinut 43,45% din voturi, după centralizarea rezultatelor din 1.140 de secţii de votare din cele 1.181 existente. Cît priveşte sectoarele, Andrei Chiliman (PNL), Cristian Piedone Popescu (PC), Marian Vanghelie (PSD) şi Cristian Poteraş (PD-L) au cîştigat alegerile de duminică pentru primăriile sectoarelor 1, 4, 5 şi 6, potrivit rezultatelor centralizate din toate secţiile de votare din Capitală şi afişate pe site-ul BEC. Astfel, la Sectorul 1, din 77.311 voturi valabil exprimate, actualul primar, liberalul Andrei Chiliman, a obţinut 55,54%. La Sectorul 4, din 87.828 voturi valabil exprimate, candidatul PC Cristian Victor Piedone Popescu a obţinut 65,56%. Candidatul PSD Marian Vanghelie a cîştigat un nou mandat de primar în Sectorul 5, obţinînd 56,22%, în timp ce la Sectorul 6, din totalul celor 103.370 de voturi valabil exprimate, actualul primar Cristian Poteraş (PD-L) a obţinut 54,78%. Prezenţa la urne în Capitală la alegerile de duminică a fost de 31,34%.

PNL a cîştigat comuna lui Emil Boc

Printre cele 12 primării clujene pe care PNL le-a cîştigat în turul al doilea se numără şi comuna Mărgău, unde s-a născut liderul PD-L, Emil Boc. Astfel, conform Rompres, candidatul PNL în comuna Mărgău, Mircea Sorin Suciu, a cîştigat în turul al doilea în faţa candidatului PSD. Dacă Primăria Mărgău a fost cîştigată de PNL, în schimb, Primăria Aghireşu, localitate din care provine noul preşedinte al CJ Cluj, democrat-liberalul Alin Tişe, a fost cîştigată de PD-L, încă din primul tur. Alin Tişe a cîştigat preşedinţia Consiliului Judeţean în dauna preşedintelui încă în exerciţiu, liberalul
Marius Nicoară.

×