x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR - apel la autorităţi să-i identifice pe cei care au pătruns cu forţa în cimitirul din Valea Uzului

UDMR - apel la autorităţi să-i identifice pe cei care au pătruns cu forţa în cimitirul din Valea Uzului

06 Iun 2019   •   20:15
UDMR - apel la autorităţi să-i identifice pe cei care au pătruns cu forţa în cimitirul din Valea Uzului
Sursa foto: Diana Oros

UDMR condamnă ferm orice act de violenţă şi face apel la autorităţi să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, adăugând că maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului, joi, nu au instigat la violenţă şi nu au provocat tensiune.

"Condamnăm ferm orice act de violenţă şi facem apel autorităţilor să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii noastre. Maghiarii au protestat paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate şi de autorităţile româneşti. Maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului nu au instigat la violenţă şi nu au provocat tensiune, au protestat doar faţă de denigrarea memoriei eroilor comunităţii lor. În acelaşi timp, facem apel posturilor de televiziune să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de UDMR.

Mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat pe lateralul cimitirului şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă.

Incidentul a avut loc după ce cimitirul a fost închis cu lacăt şi un lanţ, iar aproximativ 300 de membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, în frunte cu liderii lor politici, au format un lanţ viu de-a lungul cimitirului şi nu au permis accesul nimănui.

Cei peste 1.000 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: udmr valea uzului