x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR il blocheaza pe Basescu: cere referendumuri locale pentru reorganizare.

UDMR il blocheaza pe Basescu: cere referendumuri locale pentru reorganizare.

de Aniela Nine    |    22 Iun 2011   •   08:56
UDMR il blocheaza pe Basescu: cere referendumuri locale pentru reorganizare.

Dupa ce nici medierea de la Cotroceni de marti nu a avut vreun rezultat concret in ceea ce priveste neintelegerile din coalitie pe subiectul reorganizarii, parlamentarii Uniunii au organizat rapid miercuri dimineata o sedinta de grupuri reunite pentru a discuta variantele de miscare pe care le au pana luni, cand expira termenul limita dat de presedintele Basescu pentru a se ajunge a o intelegere.
Intalnirea nu a dus insa la o concluzie, ci a avut doar un rol consultativ, caci, in fapt, decizia politicii UDMR se va lua sambata, cand Uniunea are programata sedinta Consiliului Reprezentantilor Regionali.

● Cititi si: Sistematizarea lui Basescu: comasarea comunelor

Pana atunci insa, Kelemen Hunor a reafirmat pozitia UDMR in privinta reorganizarii: nu renunta la principiul prevazut de tratatele internationale ratificate de Romania privind neafectarea drepturile minoritatilor prin schimbarea limitelor administrative ale teritoriilor unde sunt majoritari, si , ca atare, nu accepta varianta celor 8 judete in niciun chip si se cauta in continuare "varianta de compromis' despre care vorbea Basescu. Presedintele UDMR a negat insa informatiile potrivit carora o astfel de "varianta de compromis' oferita de Traian Basescu ar fi formarea judetului Harghita-Covansa-Mures plus Brasov, care ar permite o mai buna reprezentare a maghiarilor decat daca la acest nou judeti s-ar adauga si Sibiu.
"Nu am discutat aceasta varianta, nu facem un joc de puzzle, lipim si dezlipim judete, vorbim de cateva principii si interesele comunitatii locale. Compromisul il vom cauta impreuna si vom anunta, acum nu exista aceasta formula de compromis', a sustinut Kelemen.

Pana la aflarea compomisului, Kelemen a aruncat iar doua amenintari voalate din partea Uniunii: liderii din teritoriu sunt de acord, in ultima instanta, cu organizarea de referendumuri locale in privinta reorganizarii, iar, intrebat despre posibilitatea iesirii UDMR de la guvernare, liderul Uniunii a spus scurt "orice este posibil'.
"Vineri vom discuta cu colegii din judete, majoritatea mare spune ca e bine sa facem referendumuri, dar problema e cum pui intrebarea si cum il faci, discutand cu colegii in marea majoritate a judetelor exista o tendinta de a accepta aceste referendumuri', a aruncat Kelemen Hunor ultima carte de a bloca reorganizarea in 8 judete propusa de Basescu. In conditiile procentelor majoritare detinute de etnia maghiara in judetele respective, nici nu e greu de imaginat care ar fi rezultatul unor astfel de referendumuri locale, cu atat mai mult cu cat aceasta idee a UDMR se regaseste si la nivelul opozitiei, care deja incearca in teritoriu, in structurile judetene pe care le controleaza, adoptarea de hotarari privind organizarea de astfel de referendumuri.
Ideea unor referendumuri locale este insa una neagreata de presedintele Basescu, el reafirmandu-si aceasta pozitie foarte clar la consultarile cu opozitia de marti de la Cotroceni.
Mai mult, premierul Boc s-a si grabit sa ia masuri pentru a bloca astfel de decizii locale, intr-o emisiune tv de saptamana trecuta Boc amenintand clar ca prefectii- reprezentantii Guvernului in teritoriu- vor "analiza' legalitatea hotararilor consiliilor locale de organizare a referendumurilor, acolo unde acestea vor fi adoptate. De altfel opozitia a reclamat marti la Cotroceni ca intr-un caz prefectul a si executat ordinul Guvernului, atacand in instanta decizia consiliului judetean de organizare a unui referendum.

Cat priveste noua idee a presedintelui Basescu privind comasarea comunelor, liderul UDMR a sustinut ca " e o idee interesanta' , care s-a discutat inca de acum un an, cand Blaga era ministru, dar ca nu este acum momentul sa se ia o astfel de decizie, si , in niciun caz, nu in acelasi timp cu eventuala reorganizare a judetelor.

×