x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR începe discuţiile cu Opoziţia. Coaliţia pregăteşte comasarea alegerilor

UDMR începe discuţiile cu Opoziţia. Coaliţia pregăteşte comasarea alegerilor

de Aniela Nine    |    05 Sep 2011   •   21:00
UDMR începe discuţiile cu Opoziţia. Coaliţia pregăteşte comasarea alegerilor

Parlamentarii UDMR au decis ieri sa raspunda pozitiv invitatiei USL de a purta discutii pe tema viitoarei legi electorale menita a stabili modul de vot pentru alegerile parlamentare de anul viitor, dar si a prevederilor din legea de revizuire a Constitutiei ela­­borata de Cotroceni. In paralel, UDMR vrea sa discute cu reprezentantii Opozitiei si despre mai vechiul lor proiect al Statutului mi­no­ritatilor, blocat in comisie la Camera Depu­ta­tilor. Discutiile vor avea loc mai intai azi cu reprezentanti ai PSD, la nivel de delegatie restransa‚ lideri de partide si cativa vicepresedinti, urmand ca ulterior sa aiba loc o intalnire si cu reprezentantii PNL, au declarat pentru Jurnalul National surse din UDMR. Scopul pe termen lung al acestor discutii, asa cum a fost acesta explicat pentru Jurnalul National de surse din Uniune, este unul important: "Sa vedem daca se poate gasi o so­lutie ulterioara unei iesiri de la guvernare".

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, neaga oficial orice "nego­ciere" cu Opozitia si subliniaza planu­rile "pana in 2012" ale Coalitiei de guvernare si spune ca discutiile cu Opozitia vor avea loc pe chestiuni "de interes national", cum sunt legea elec­torala, revizuirea Consti­tu­tiei si Sta­tutul minoritatilor. "Noi, si pana acum, am avut intalniri cu co­legii din Opo­zitie pe chestiuni punc­tua­le. Aceste intalniri, probabil, ca le vom conti­nua pe chestiuni punctuale: amendarea Constitutiei, le­gile electorale, drepturile mino­rita­tilor", a declarat, pentru Agerpres, liderul UDMR. In schimb, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat ca "nu este vorba nicidecum despre un complot impotriva Coalitiei. Si noi suntem deschisi la orice dialog cu partidele politice democratice. Este vorba despre un dialog normal intre parlamentari si parlamentari."

In paralel, in sedinta Coalitiei de guvernare PDL+UDMR +UNPR si minoritati s-a dat ok-ul pentru coma­sarea alegerilor locale si parlamentare de anul viitor. Varianta co­masarii este amanarea pana in toamna anului 2012 a alegerilor locale, insa nu s-a stabilit o data pentru organizarea acestora. Termenul cel mai probabil ar fi insa 18 noiembrie, aceasta data fiind luata in discutie la sedinta grupurilor PDL de duminica seara. Deputatul PDL Sul­fina Barbu a explicat cum s-a ajuns la aceasta optiune. Barbu a ara­tat ca solutia este de prelungire a man­datului alesilor locali pana in no­iembrie si ca mandatul actualului Par­­lament a inceput pe

11 de­cembrie 2008, cand parlamentarii au de­pus juramantul, iar alegerile ar trebui sa fie stabilite astfel incat manda­tul viitorilor parlamentari ar trebui sa inceapa dupa 11 decembrie 2012. "Din aceste calcule rezulta ca, incepand din data de 18 noiembrie, ale­gerile sunt fezabile", a explicat Barbu. Pentru organizarea acestor alegeri comasate, surse din Coa­litie citate de Mediafax spun ca va fi ela­borat textul unei noi legi pri­vind alegerile parlamentare si locale si de modificare a legii privind statutul alesilor locali. De asemenea, ra­mane in discutie sistemul de vot care va fi adoptat pentru alegerile legislative.

×
Subiecte în articol: udmr USL alegeri 2012