x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR mai discută, dar votează Guvernul

UDMR mai discută, dar votează Guvernul

de Gabriela Antoniu    |    08 Feb 2012   •   21:00
UDMR mai discută, dar votează Guvernul

Liderul UDMR Marko Bela (foto) a declarat ieri ca parlamentarii UDMR vor mai discuta in legatura cu modul in care vor vota astazi Cabinetul Ungureanu, desi concluzia lor merge catre un vot po­zitiv.

'Parlamentarii UDMR vor mai discuta aceasta problema, dar la urma urmei s-a ajuns la concluzia sa votam Guvernul si sa trimitem o echipa identica ca si pana acum daca programul de guvernare e potrivit si pentru noi', a spus Marko Bela. El a mai spus ca Uniunea este impotriva votului prin corespondenta, dar si impotriva reorganizarii administrative. 'Mai curand sau mai tarziu trebuie sa gasim o solutie pentru regandirea administrativa, dar nu intr-un an electoral si nu anul acesta, cand avem alte prioritati. La fel cu legea sanatatii. (...) Anul acesta nu se pune problema legii sanatatii, din punctul nostru de vedere. Mai mult, noi din UDMR nu suntem de acord cu solutia propusa. Cel putin anul acesta nu va fi acceptat de noi', a spus Marko. El a subli­niat ca 'este nevoie de un protocol al coalitiei'.

Cat priveste eventuale garantii ca solicitarile UDMR vor fi respectate de coalitie, Marko Bela a spus ca 'garantia exista in sensul ca impreuna am facut un program de guvernare in care nu figureaza aceste obiective. Pe de alta parte, fara UDMR in acest moment nu mai exista majoritate'.

Desi Guvernul si l-a fixat ca prioritate, iar ministrul interimar de Externe Cristian Diaconescu il considera obligatoriu, UDMR anunta ca nici nu se pune problema votului prin corespondenta. Diaconescu a spus ca principiul legii votului prin corespondenta initiat de predecesorul sau Teodor Baconschi ramane valabil, dar trebuie eliminate 'preocuparile' legate de transparenta si corectitudinea acestui proiect.

'Princi­piul ca atare functioneaza. Si principiul reprezentarii romanilor care traiesc in afara tarii este obligatoriu. Sunt elemente ce tin de democratia si seriozitatea oricarui stat, nu numai european. Moda­litatea de punere in practica o vom analiza, dar interesul a ramas, dorinta de a avea un act normativ de asemenea', a spus Diaconescu, adaugand ca are datoria de a incerca adoptarea acestei legi. Marko Bela anunta, insa, ca UDMR nu sustine nici anul acesta, nici in perspectiva aceasta lege. 'Intr-o situatie in care avem mi­lioane de cetateni in afara, eu nu cred ca trebuie sa decida soarta Parlamentului si soarta societatii cei care nu traiesc aici, in Romania. Nu au plecat de placere, recunosc. Dar totusi electoratul de aici, din tara cunoaste situatia', a spus Marko.

El a adaugat ca trebuie totusi ca si romanii din strainatate sa poata vota. 'Dar nu sa fortam lucrurile. Votul prin corespondenta ar fi asa ceva. Nici eu personal, nici UDMR nu putem fi de acord cu asa proiect. Deci, nu se pune problema votului prin corespondenta anul acesta', a subliniat Marko.

×
Subiecte în articol: politica