x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „UDMR poate fi uşor contestată în instanţă”

„UDMR poate fi uşor contestată în instanţă”

de Aniela Nine    |    25 Apr 2011   •   20:36

Din punct de vedere al Legii partidelor, UDMR este o formaţiune „tole­rată”, care poate fi foarte uşor contestată în instanţă, dar pentru că este un partener comod de guvernare, nimeni nu o face. Sunt declaraţiile făcute de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu pentru Agerpres, în contextul împlinirii a 15 ani de la promulgarea Legii partidelor. „Este adevărat că şi UDMR este o for­ma­ţiune tolerată în forma care este. În mod normal, ea poate fi contestată şi cred că au fost încercări de a contesta UDMR la Tribunal, că nu este un partid politic. Dar sigur că nimeni nu a făcut-o, pentru că UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul să-l distrugă”, a spus Lăzăroiu.

El a făcut şi o prezicere: în 10-15 ani, o dată cu di­minuarea factorului etnic, curentele ideologice din UDMR vor fi absorbite de partidele româneşti, Uniunea autodesfiinţându-se. „Probabil că în timp, nu ştiu când se va întâmpla asta, UDMR nu va mai exista ca atare. Trendul general este de diminuare a importanţei factorului etnic şi atunci, mai degrabă, eu cred într-un scenariu în care curentele astea ideologice din UDMR vor fi absorbite de partidele româneşti, pentru că acesta este trendul pe termen lung. Ori­cum, problema este că se diminuează foarte mult şi participarea la vot a maghiarilor. Subiectul etnic nu mai este presant nici măcar pentru etnia maghiară. Probabil că în 10-15 ani asta se va întâmpla: curentele din UDMR vor fi absorbite de partidele ro­mâneşti”, a mai spus Lăzăroiu.

El consideră că este nevoie în momentul de faţă de o nouă Lege a partidelor politice, care să aibă însă mai puţine reglementări, pentru că partidele sunt asocieri libere de cetăţeni, deci nu trebuie reglementate foarte strict. De asemenea, Lăzăroiu a spus că sistemul de vot uninominal a slăbit partidele şi a încurajat migraţia politică, el pledând pentru „un sistem în care o parte să fie aleşi pe listă, o parte uninominal, adică să existe şi o parte stabilă, controlabilă de reprezentanţi pe care poţi să te bazezi”.

×
Subiecte în articol: politica