x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR şi PDL, compromis la Sănătate

UDMR şi PDL, compromis la Sănătate

de Mediafax    |    Aniela Nine    |    Carmen Dragomir    |    16 Aug 2011   •   21:00
UDMR şi PDL, compromis la Sănătate

Cu fix doua zile inainte de expirarea perioadei de interimat a lui Cseke Attila la Ministerul Sanatatii, UDMR si PDL au ajuns la un compromis in privinta scandalului Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate – Ministe­rul Sanatatii. Concret, dupa ultima runda de negocieri de ieri, UDMR a ob­tinut acceptul PDL de a trece Casa Na­tionala de Sanatate, condusa de pe­delistul Lucian Duta, in 'coordo­narea' Ministerului Sanatatii, ceea ce inseamna ca ministrul va putea de­cide politicile publice si in privinta CNAS, dar, in privinta coordonarii fon­durilor,

CNAS ramane ordonator de credite. Prin urmare, UDMR pri­meste 'ceva' – o noua zona de au­to­ritate pentru ministrul Sanatatii, iar PDL ramane cu 'altceva', adica ma­rea parte a fondurilor din sanatate, aproximativ 80%, raman in gesti­o­na­rea sefului pedelist al CNAS. 'Casa Na­­tionala de Asigurari de Sanatate isi pastreaza in continuare autonomia, ramane ordonator de credite, iar seful Casei in continuare va fi numit de pri­mul-ministru. Prin urmare, din punct de vedere functional, Casa isi pas­treaza autonomia', a explicat si­tu­atia purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu.

Vicepresedintele UDMR Lazlo Borbely a mentionat ca Guvernul va emite, probabil, o ordonanta de ur­genta la finalul lunii august prin care se va face modificarea sistemului.

In urma compromisului, Uniunea si-a respectat promisiunea si l-a no­mi­nalizat pe directorul medical al spitalului din Oradea, Ritli Ladislau (foto), pentru functia de ministru al Sanatatii.

'Cuvantul de ordine pentru noul ministru al Sanatatii este continuarea reformei in Sanatate si aplicarea masurilor de reforma convenite cu Comisia Europeana si FMI. Aceste masuri vizeaza elaborarea, adoptarea si implementarea pachetului de servicii minimale, adoptarea taxei clawback si implementarea cardului national de sanatate, prescriptiei electronice si a fisei electronice a pacientului, precum si impunerea sistemului medicamentelor gene­rice', a anuntat premierul Emil Boc sarcinile care ii vor reveni lui Ritli Ladislau imediat ce va depune juramantul de credinta la Palatul Cotroceni.

Ritli Ladislau este un cunoscut medic din Oradea, ocupand de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe func­tii administrative. S-a nascut la Oradea, la 8 iunie 1948, si a absolvit Fa­cultatea de Medicina din Ti­mi­soa­ra in anul 1973 ca sef de promotie.

Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orasenesc Stei intre anii 1978-1986, apoi medic inspector la Directia Sanitara Bihor pana in 1990, cand a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Intre 1997 si 2009 a condus Directia de Sanatate Publica a judetului Bihor.

Ritli Ladislau este specialist in pediatrie, oncologie si hematologie, conferentiar universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii din Oradea. Din anul 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal 'Dr. Gavril Curteanu' din Oradea.

Conform declaratiei de avere, Ritli Ladislau are un teren forestier de 300 de metri patrati achizitionat in anul 2004 si detine o casa de vacanta de 40 de metri patrati, precum si doua apar­tamente, unul de 90 de metri pa­trati, iar celalalt de 40 de metri patrati. Ritli mai are si un autoturism marca Peugeot 207, nu are credite si nici bani in depozite sau conturi bancare.

Nominalizarea lui Ritli nu este o no­u­tate absoluta, el fiind desemnat ofi­cial de filiala Bihor a UDMR, de unde provine de altfel si Cseke Attila, inca de acum o saptamana, la scurt timp dupa demisia lui Cseke.

Inca de atunci Ritli si-a prezentat prin­cipalele idei de administrare a sis­temului de sanatate, sintetizate in ide­ea de a continua schimbarile incepute de Cseke Attila. In plus, Ritli vorbea despre imbunatatirea fi­nan­ta­rii sistemului sanitar.

×