x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea: Prin Gala Bute, am urmărit să ajung cel mai bun dintre politicieni şi preşedinte al României

Udrea: Prin Gala Bute, am urmărit să ajung cel mai bun dintre politicieni şi preşedinte al României

27 Mai 2016   •   17:53
Udrea: Prin Gala Bute, am urmărit să ajung cel mai bun dintre politicieni şi preşedinte al României

Elena Udrea a declarat vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că prin organizarea Galei Bute a urmărit să ajungă cel mai bun ministru din Guvernul Boc şi chiar preşedinte al României, însă s-a ales cu "huiduielile" a 8.000 de spectatori şi un dosar penal.

În cadrul procesului în care este acuzată de corupţie, Elena Udrea a fost întrebată la un moment dat de avocatul lui Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, dacă prin organizarea Galei Bute a urmărit un interes politic personal.

"Recunosc că am urmărit să fiu cel mai bun ministru din Guvernul Boc, să devin preşedintele României, cel mai bun dintre politicieni. Unele mi-au reuşit, altele nu. Gala asta mi-a adus huiduielile a 8.000 de spectatori şi un dosar penal", a fost răspunsul Elenei Udrea.

Tot la acest termen al procesului, Elena Udrea a solicitat judecătorilor audierea ca martori a fostului premier Emil Boc şi a fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Motivul invocat a fost faptul că organizarea galei a fost decisă în cadrul unei şedinţe a Executivului condus de Emil Boc, prin adoptarea unei hotărâri de guvern.

"Toată lumea era interesată atunci ca acest meci să aibă loc. Întrebarea este care a fost câştigul Elenei Udrea, pentru că, până la urmă, eu am fost huiduită în sală de vreo 8.000 de oameni şi m-am trezit şi cu dosar penal. Deci, care a fost câştigul meu că Lucian Bute a boxat în România şi care a fost abuzul pe care eu l-am făcut? Un ministru care conducea un minister cu obligaţia, prin hotărâre de Guvern, să se implice în promovarea României, în cadrul acelei competiţii. Toată lumea vroia ca acest meci să aibă loc la Bucureşti, deci nu cred că domnul Emil Boc are o problemă să recunoască încă o dată că şi dânsul şi-a dorit şi a vorbit cu Obreja (...). Din punctul meu de vedere, pe cât de vinovată aş putea să fiu eu, ca ministru care a condus ministerul care avea fonduri pentru promovare, pe atât de vinovaţi sunt toţi cei din guvern sau măcar cei care au avizat această hotărâre, adică deloc, din punctul meu de vedere. Nu e mai bine să îi întrebăm pe cei din Guvern cum a fost? Nu e bine să vină domnul prim-ministru şi ministrul de Justiţie să spună cum a fost? Că poate eu în apărarea mea pot să spun orice. Cred că este şi interesul DNA să vină fostul premier şi fostul ministru al Justiţiei să lămurească aceste aspecte", a spus Elena Udrea la ieşirea din sala de judecată.

Judecătorii au admis audierea ca martori a mai multor persoane: Dorin Cocoş, Adrian Gărdean, Felix Tătaru, Cornel Răzmeriţă, Miron Lupulescu, Vasile Mihalcea, urmând ca să decidă pe 2 iunie dacă acceptă chemarea în instanţă a lui Emil Boc şi Cătălin Predoiu.

Fostul ministru Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015, în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box - Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă - administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea