x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea sfidează Parlamentul European

Udrea sfidează Parlamentul European

de Eliza Popa    |    12 Apr 2011   •   16:06
Udrea sfidează Parlamentul European
Sursa foto: Dragos Savu/INTACT IMAGES

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a sfidat ieri Parlamentul European prin faptul că nu s-a prezentat la audierile din Comisia pentru Dezvoltare Regională a forului legislativ de la Bruxelles, în schimb l-a trimis pe secretarul de stat Răzvan Murgeanu să dea piept cu criticile europarlamentarilor din toate ţările membre care ne reproşează rata mică de absorbţie a fondurilor europene din ţara noastră.

Mai mulţi eurodeputaţi au considerat inacceptabilă aceasta jignire adusă de ministrul Elena Udrea şi au solicitat amânarea dezbaterii raportului privind vizita delegaţiei PE în Romania.Ca urmare, europarlamentarul liberal, Ramona Mănescu a solicitat demisia Elenei Udrea:"Doamna ministru, Elena Udrea, nu a binevoit să vină, astazi, în faţa Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, deşi a fost invitată special, pentru a prezenta strategia guvernului Boc în vederea îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene, capitol la care Romania este codaşă. Alături de colegii mei din Comisia REGI am aflat cu stupoare că deşi doamna Udrea este astăzi la Bruxelles, a ales să nu participe la aceasta dezbatere, sfidând astfel Parlamentul European. În consecinţă, cred că demisia doamnei ministru Udrea ar reprezenta un minim gest de demnitate".

În cele din urmă, secretarul de stat, Răzvan Murgeanu, prezent la audierile din PE, a comunicat poziţia guvernului României, din care nu prea s-a înţeles nimic. Deputaţii europeni i-au cerut de mai multe ori lui Murgeanu să vorbească rar pentru că cei 26 de traducatori să îl poata urmări însă efortul lor a fost degeaba. Europarlamentarii PDL au încercat cu orice preţ să salveze "onoarea" Elenei Udrea, Petru Luhan negând chiar că ministrul român ar fi în această zi chiar la Bruxelles. Un lucru este cert: România mai are de cheltuit aproape 20 de miliarde din fondurile europene însă, autorităţile române nu fac nimic pentru a-i folosi.

Mai mult, chiar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barrosso a cerut guvernului României, încă din luna decembrie, un Plan Naţional de Acţiune în acest sens. Temenul limită dat de oficialii de la Bruxelles în această privinţă a expirat de mai bine de o lună. Cu toate acestea Răzvan Murgeanu a anunţat astăzi, senin, că documentul va ajunge la Comisia Europeană abia la sfârşitul acestei săptămâni. Între timp, au început negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene iar dacă rata de absorbţie a fondurilor UE în România rămâne la fel de scăzută cel mai probabil ţării noastre nu i se vor  aloca la fel de mulţi bani europeni pentru perioada următoare, 2014-2020.

×