x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea vrea putere deplină

Udrea vrea putere deplină

de Elena Stan    |    28 Dec 2010   •   20:34
Udrea vrea putere deplină
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

144040-dm-20090709120708014.jpgLegea turismului trebuia să intre în Parlament încă de la 1 iulie 2009, dar pentru că nu a fost pe placul Elenei Udrea, actul a fost modificat de mai multe ori, astfel încât autoritatea pu­blică centrală să aibă putere totală.

După mai bine de un an şi ju­mătate de dezbateri şi modificări, legea turismului este tot în stadiul de proiect. Aceasta a fost postată spre dezbatere publică pe site-ul instituţiei la data de 23 decembrie. Propunerile pot fi trimise în termen de 15 zile de la data postării, perioadă în care mai toată lumea va fi ocupată cu pregăti­rile pentru petrecerea Sărbătorilor.

Specialiştii în domeniu sunt de părere că această lege, care ar fi trebuit să descentralizeze activitatea de promovare a turismului, va da puteri totale autorităţii publice centrale responsabilă în domeniul turismului, respectiv Ministerul Turismului. Dacă până acum pentru construcţia sau modernizarea realizată la o unitate de primire turistică era nevoie de aprobare de la autoritatea publică locală, pe viitor, aceste aprobări vor fi emise de Ministerul Turismului, potrivit noului proiect de lege.

Toţi reprezentanţii asociaţiilor din turism şi ai patronatelor care au participat la dezbaterile cu privire la legea turismului au solicitat Ministerului Turismului să aprobe în­fiinţarea Organizaţiei Naţionale de Promovare a Turismului. „Vrem să avem şi noi un cuvânt de spus, nu să fim doar consultaţi. Astfel, am soli­citat înfiinţarea Organizaţiei Na­ţionale de Promovare a Turismului, care să poată primi bani de la bugetul de stat şi să se ocupe cu coordonarea activităţilor de promovare a turismului din ţară.

Ministerul nu trebuie să hotărască singur cum va fi promovat turismul românesc, de­oarece turismul din Sighişoara trebuie promovat într-un anumit fel, litoralul în cu totul altfel, iar aso­ciaţiile din zona respectivă ştiu cel mai bine ce trebuie să facă. Nu ştiu funcţionarii din birourile de la Bucureşti ce trebuie promovat din fiecare zonă de la noi din ţară. Am dorit descentralizarea activităţii de promovare, însă nu s-a obţinut. În alte ţări, ministerul face doar reglementarea”, ne-a declarat Corina Martin, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT), membru în Consiliul Consultativ cu privire la legea turismului. Pe de altă parte, reprezentanţii patronatelor din turism spun că este nevoie de legea turismului, însă aceasta este departe de a fi perfectă.

„Avem nevoie de legea turismului, ne trebuie un punct de plecare, deoarece în momentul de faţă legislaţia în acest domeniu se bate cap în cap. Legea turismului nu este o lege perfectă, este o lege perfectibilă. Multe dintre prevederile din proiectul iniţial nu se mai regăsesc acum, însă cu siguranţă vor mai fi aduse modificări până la forma finală a legii”, ne-a explicat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Corina Martin este de părere că „proiectul legii turismului îngreunează activitatea pe litoral”. „Nu este normal ca această lege să îngreu­ne­ze activitatea pe litoral. Nu uitaţi că 46% din turismul românesc este re­prezentat de litoral. Nu este posibil ca statul să vină să îţi spună când să îţi deschizi hotelul, din moment ce el nu te ajută cu nimic. Nu este nor­mal aşa ceva. Fiecare hotelier des­chide structura de primire turistică atunci când ştie că are clienţi, atunci când unitatea este pregătită să-i pri­mească”, a spus Martin. Aceasta este de acord cu sancţionarea unităţilor rămase închise pe toată perioada sezonului estival. „Sunt de acord cu amenda şi cu exproprierea în cazul în care proprietarul hotelului nu investeşte în unitate şi nu deschide toată perioada sezonului estival. Aceste unităţi strică aspectul în unele staţiuni. Ele au fost cumpărate de oameni care nu au nimic în comun cu turismul, au făcut o investiţie imobiliară şi acum au lăsat-o în paragină”, a declarat Martin.

Oficialul FPTR a spus că auto­ri­tăţile ar trebui să caute alte metode prin care să determine proprietarii hotelurilor de pe litoral, să-i sti­muleze cu ceva. 
„Aplicarea unei amenzi nu cred că va determina proprietarii ho­te­lurilor nedeschise de pe litoral să le deschidă. Aceasta este o măsură de a întări disciplina pe litoral, numai că trebuie aplicată cu discernământ. Statul trebuie să stimuleze într-un fel aceşti proprietari, astfel încât să-i atragă, să-i determine să investească în unităţile de primire turistică şi să le deschidă”, a explicat Vasilescu.

„Operatorii economici care ad­mi­nistrează structuri de primire turis­ti­că clasificate de pe litoral au obli­ga­ţia să asigure funcţionarea acestora pe toată perioada sezonului estival, respectiv 1 mai-30 septembrie. În caz contrar, aceştia vor fi amendaţi. Astfel, hotelurile nedeschise la data de 15 mai vor fi amendate cu 8.000- 10.000 de lei, cele nedeschise la data de 1 iunie vor fi sancţionate cu 20.000-30.000 de lei, pentru cele care la data de 15 iunie nu au deschis, amenda ajunge la 30.000-40.000 de lei. Unităţile nedeschise nici la data de 1 iulie vor primi amendă cuprinsă între 40.000 şi  50.000 de lei şi retragerea certificatului de clasificare”, se arată în proiectul de lege.

Elena Udrea, ministrul Turismului, consideră că dreptul de proprie­ta­te al celor care au cumpărat ho­te­luri, pentru ca mai apoi să le lase în pa­ragină, nu trebuie să îi priveze pe ro­mâni de dreptul de a beneficia de servicii turistice de calitate, potrivit Ager­pres. „Dreptul de proprietate al unora nu trebuie să afecteze dreptul ce­lorlalţi cetăţeni ai României de a avea turism de calitate, oraşe frumoa­se. Ori de câte ori vrem să luăm câte o măsură, ni se opune acest drept ab­so­lut la proprietate, şi în cazul acesta, chiar dacă cei care au privatizat de cele mai multe ori au lăsat în paragină infrastructura de turism, stăm şi ne ui­tăm la ei”, a explicat Udrea în cadrul unei vizite efectuate la începutul acestei luni în staţiunea balneară Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Elena Udrea este de părere că, în astfel de situaţii, statul trebuie să apeleze la soluţii „de forţă”, mergând până la expropriere. „Numai o soluţie de for­ţă a statului merge: exproprierea. Am dat o lege a exproprierii acum câ­teva săptămâni, în care am dat drep­tul statului să exproprieze clă­di­rile din staţiunile turistice care nu sunt întreţinute, care ar trebui să fie re­date turismului şi nu sunt puse în cir­cuitul turistic de proprietari. Cred că acestea ar trebui să fie soluţiile pe care să le găsim pentru a-i obliga, in­clu­siv soluţii prin care să obligăm pro­prietarii prin sancţiuni pecuniare la întreţinerea infrastructurii de tu­rism pe care au privatizat-o, pe care au cumpărat-o pe nimic de cele mai multe ori sau, în cazul în care nu se reu­şeşte, pur şi simplu să îi expropriem”, a concluzionat ministrul Ele­na Udrea.

De asemenea, toate construcţiile din staţiuni, amplasate la mai puţin de 200 de metri de la linia de coastă, ridicate fără autorizaţie sau cu depăşirea limitei autorizaţiei de construire vor fi demolate, chiar dacă sunt în curs de execuţie sau finalizate şi indiferent dacă se află pe proprietate publică sau privată.

 

Beneficii fiscale
Proiectul legii turismului are mai multe rele decât bune. „Un lucru rău este scăderea taxei hoteliere de la 5%, cât este în prezent, la 2% la nivel naţional. Astfel, scad sumele ce ajung la administraţiile locale. Dacă până acum la bugetul autorităţii locale din Constanţa ajungea 5% din taxa hotelieră, acum această sumă va fi mult mai mică, adică banii pentru infrastructură şi promovare vor fi mult mai puţini”, a explicat Corina Martin.

De cealaltă parte, legea prevede scutiri de la plata impozitului pe profit pentru unii investitori.  Vasilescu a spus că investitorii adevăraţi vor fi scutiţi de plata impozitului pe profit. „Dacă mai adaugi o cameră, modernizezi sau dezvolţi unitatea pe care o ai, nu înseamnă că faci o investiţie majoră, deci nu vei fi scutit de plata impozitului pe profit. Noua lege a turismului scuteşte de la plata impozitului pe profit investitorii adevăraţi, care investesc două-trei milioane de euro”, a spus Vasilescu. 

Operatorii economici care reali­zează investiţii în turism sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit după punerea în funcţiune a investiţiei respective,  potrivit unor grile prevăzute în lege. Deşi iniţial Autoritatea centrală prevăzuse scutirea de la plata impozitului pe profit şi pentru operatorii econo­mici care realizau investiţii între 100.000 şi 500.000 de euro, 500.001 şi 2.000.000 euro şi 2.000.001 şi 5.000.000, aceste plafoane au fost reduse. Astfel, operatorii economici care reali­zează investiţii cuprinse între 500.000 şi 5.000.000 de euro sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit pentru o perioadă de un an fiscal, iar pentru cei care realizează investiţii de peste 5.000.000 de euro, scutirea se aplică pe o perioadă de doi ani fiscali, potrivit ultimului proiect al legii turismului.

 

Construieşti fără autorizaţie, ajungi la închisoare
Executarea pe plajă, fără autorizaţie de construire, a unor dotări sauconstrucţii neadmise de legeconstituie infracţiune şi va fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la3 ani sau cu amendă de la 50.000- 100.000 de lei.

Mai mult, persoanele fizice neautorizate care cazează turişti vor fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. Statul va taxa şi reclamele mincinoase. Astfel, operatorul economic care va prezenta informaţii nereale în materialele de promovare, în oferte, pe paginile proprii de internet şi pe firmele structurilor de primire turistică şi ale agenţiilor de turism va primi o amendă cuprinsă între 6.000 şi 12.000 de lei.

De asemenea, autorităţile localepe a căror rază teritorială se află sta­ţiuni turistice trebuie săsupună spre avizare Ministerului Turismului planul de urbanism şi amenajare a teritoriului privind staţiunile turistice. Nerespectarea acestei condiţii va aduceautorităţii locale o amendă între 10.000 şi 15.000 de lei.

Primarii pe a căror rază administrativ-teritorială se află plaje cudestinaţie turistică au obligaţiasă asigure lucrările de canalizareşi alimentare cu apă până în zona limitrofă plajei, precum şi asigurarea ordinii publice pe plaja utilizată în scop turistic. În caz contrar, primarii vor fi amendaţi deprefecţi, la sesizarea autorităţii publice centrale responsabilă în domeniul turismului.

×
Subiecte în articol: special