x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UE este de partea Romaniei

UE este de partea Romaniei

13 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

Ingrijorati de impactul pe care ar putea sa-l aiba canalul Bistroe asupra mediului din Delta Dunarii, presedintele Comisiei Europene Romano Proddi si comisarul european responsabil pentru relatii externe Chris Patten au recomandat Ucrainei sa opreasca lucrarile pana la efectuarea unui studiu. Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, si comisarul european responsabil pentru relatii externe, Chris Patten, sunt ingrijorati de impactul pe care ar putea sa-l aiba canalul Bistroe asupra mediului din Delta Dunarii si au recomandat Ucrainei sa opreasca lucrarile pana la efectuarea unui studiu.
DANA PICIU

In urma demersurilor facute pe diferite canale de catre autoritatile romane, in cadrul summit-ului UE-Ucraina care a avut loc pe 8 iulie la Haga, a fost abordata si tema controversatului canal Bistroe. Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, si comisarul european responsabil pentru relatii externe, Chris Patten, au insistat in fata delegatiei ucrainene asupra impactului pe care ar putea sa-l aiba acest canal asupra mediului din Delta Dunarii. Cei doi oficiali europeni au spus ca UE este ingrijorata in legatura cu acest proiect si au recomandat Ucrainei sa se consulte cu toate partile implicate inainte de a-l demara. "Acesta a fost de fapt mesajul pe care am dorit sa-l transmita partea comunitara Ucrainei si cred ca el a fost inteles. UE i-a indemnat pe ucraineni sa opreasca aceasta constructie pana cand va fi facut un studiu de evaluare completa a impactului asupra mediului", a spus ieri secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Construirea canalului urma sa fie discutata si cu ministrul de Externe ucrainean, la Conferinta ministeriala a Procesului de Cooperare Dunareana, care va avea loc miercuri si joi, la Bucuresti, dar Konstantin Griscenko nu poate participa la acest eveniment, din cauza agendei incarcate, si va fi inlocuit de un secretar de stat in Ministerul de Externe de la Kiev.

Comisarul european pentru mediu, Margot Wallstrom, a trimis o scrisoare autoritatilor de la Kiev pe aceasta tema, dar nu a primit, deocamdata, un raspuns.

DOCUMENTATIE. Aceeasi problema a fost abordata si la intalnirea romano-ucraineana de la Yalta de saptamana trecuta, cand delegatia romana a cerut celei ucrainene sa trimita la Bucuresti o documentatie amanuntita a proiectului canalului Bistroe (harti, planuri, schite). "Pana acum Romania nu a primit decat o relatare sumara a acestui proiect", a spus Aurescu. La 20 iulie, la Kiev va avea loc o noua runda de consultari la nivel de specialisti tehnici, iar doi experti ai Secretariatului Conventiei de la Berna privind protectia vietii salbatice vor face o evaluare a speciilor care traiesc in regiunea in care se contruieste canalul.

MESAJ
"Acesta a fost de fapt mesajul pe care am dorit sa-l transmita partea comunitara Ucrainei si cred ca el a fost inteles. UE i-a indemnat pe ucraineni sa opreasca aceasta constructie pana cand va fi facut un studio"" - Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE

ARBITRAJ
"Daca pana la toamna nu gasim o solutie bilaterala in problema delimitarii zonelor economice exclusive si a platoului continental din Marea Neagra, fie sesizam unilateral Curtea de la Haga, fie mergem impreuna cu Ucraina sa cerem arbitrajul Curtii" - Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE

SANSE MARI

Romania va sesiza Curtea de la Haga in problema delimitarii zonelor economice exclusive si a platoului continental in Marea Neagra, daca, pana in luna septembrie, nu se va ajunge la un acord in negocierile romano-ucrainene pe aceasta tema, a precizat ieri Bogdan Aurescu. El a declarat ca in cadrul negocierilor de la Yalta expertii au discutat "pe harta" problema respectiva, dar nu s-a ajuns la un compromis urmand ca la inceputul lui septembrie sa aiba loc o noua etapa de negocieri. "Romania are sanse foarte mari ca la Haga sa i se dea dreptate in aceasta cauza pentru ca si noi si Curtea Europeana sustinem acelasi algoritm de delimitare", a spus Aurescu.
×
Subiecte în articol: politic