x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fata lui tata e prima pe listă la europarlamentare. În Austria

Fata lui tata e prima pe listă la europarlamentare. În Austria

de Istvan Deak    |    08 Mar 2014   •   18:28
Fata lui tata e prima pe listă la europarlamentare. În Austria
Sursa foto: Fata lui tata e prima pe listă la europarlamentare. În Austria

Ulrike Haider-Quercia, fiica cea mare a fostului lider al extreme-drepte austriece, controversatul Jorg Haider, decedat în 2008, va fi cap de listă la alegerile parlamentare europene din partea partidului înfiinţat de tatăl său, Alianţa pentru Viitorul Austriei (BZOe), care nu mai este reprezentat în Parlamentul Austriei.

Ulrike Haider-Quercia (37 de ani), de profesie jurist, până acum necunoscută în politică, şi-a făcut cunoscută candidatura într-un interviu publicat de cotidianul Kronen Zeitung. Ea a ales să reprezinte BZOe, deoarece tatăl său a întemeiat acest partid, şi a declarat că are politica ''în sânge''.
Fiica lui Haider va avea misiunea dificilă de a conduce campania unui partid aflat în pierdere de viteză. La alegerile legislative din septembrie 2013, BZOe nu a reuşit să obţină 4 % din sufragii pentru a fi reprezentată în Parlament. De asemenea, partidul trebuie să strângă 2.600 de declaraţii de sprijin pentru a avea dreptul să se prezinte la scrutinul europarlamentar de la 25 mai.

La alegerile europene din 2009, BZOe a întrunit 4,6 % din sufragii, neobţinând nici un mandat. Partidul a beneficiat de creşterea numărului de deputaţi pentru Austria în Parlamentul European în decembrie 2011, obţinând un mandat, cu Ewald Stadler cap de listă.
Carismaticul, dar controversatul lider Jorg Haider a murit în 2008 într-un accident de maşină. Haider a condus Partidul Libertăţii din Austria (FPOe, de extremă-dreapta) până la scindarea acestuia în 2005, când el a înfiinţat BZOe.

Cotidianul francez Liberation comentează, ironic, că viitorul grup parlamentar al extremei-drepte, după alegerile europene din mai ar putea deveni un “club al fetelor taţilor lor”. După eurodeputata Marine le Pen, şi ea candidată, a venit rândul fetei lui Haider.
Juristă, căsătorită cu un italian, fiica lui Haider trăieşte mai degrabă la Roma decât în fieful din Carinthia al defunctului său tată.
Ulrike, care se prezintă ca fiind din “generaţia Erasmus”, vrea să fructifice moştenirea lui Jorg, să îi apere memoria în faţa scandalurilor de corupţie, dar vrea să afle şi de ce a murit tatăl său în 2008, mai scrie Liberation. Ea afirmă, contrar concluziilor anchetei oficiale, că petrecăreţul Haider, care ieşea dintr-un bar gay, era bine-merci atunci când a făcut accidentul de maşină, în noaptea de 11 octombrie 2008, când rula cu 140 km/oră. Prin urmare, teoriile complotului capătă din nou aripi.

×