x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ultimatum disident pentru liderii PNL

Ultimatum disident pentru liderii PNL

de Dana Piciu    |    18 Iul 2006   •   00:00
Ultimatum disident pentru liderii PNL

Theodor Stolojan, Mona Musca si Valeriu Stoica cer liderilor PNL ca pana in septembrie sa adopte masu-ri pentru revigorarea partidului. Ei atrag atentia ca principalele cauze care au dus la prabusirea PNL in sondaje sunt "agresivitatea la limita suburbanului a conducerii actuale", "vendentele in interiorul partidului" si razboiul fara orizont cu PD.

Liberalii Mona Musca, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, care au criticat in repetate randuri actuala conducere a PNL, au prezentat ieri un document-apel pentru unitatea si relansarea partidului. Ei au aratat ca actuala conducere a dus partidul la 13% in sondaje "prin agresivitate, vendete si razboi cu principalul aliat".

"Orice om responsabil din interiorul PNL trebuie sa recunoasca situatia grava in care se gaseste partidul. A sanctiona acei membri care pun sub semnul intrebarii politica actualei conduceri si a ostiliza partenerii de alianta are efecte catastrofale asupra viitorului PNL", se mai arata in documentul semnat de cei trei liberali. Pentru a readuce partidul in prim-planul vietii politice, Stoica, Musca si Stolojan cer conducerii partidului ca pana in prima saptamana a lunii septembrie sa se pronunte in legatura cu mai multe propuneri ale lor printre care: prezentarea unei strategii pentru stoparea pierderii de credibilitate, deschiderea dialogului in interior, adoptarea unor decizii mature in politica externa, democratizarea partidului, conducerea partidului sa renunte la sprijinul politic pentru acei liberali care nu au facut dovada competentei in functiile incredintate, reintoarcerea PNL spre electorat si respectarea promisiunilor facute in campanie.

O NECESITATE. Consilierul prezidential Theodor Stolojan a aratat ca apelul pentru unitatea si relansarea PNL nu este o "optiune", ci o "necesitate", fiecare zi de intarziere determinand, in opinia sa, pierderea credibilitatii actualului Guvern si scaderea partidului in sondaje. El a respins ideea ca ar actiona dupa "impulsuri venite de la presedintele Basescu" si a mentionat ca aceasta "face parte dintr-o manipulare promovata de conducerea PNL". Consilierul prezidential a anuntat actuala conducere liberala ca "nu trebuie sa-si faca probleme" din punct de vedere al integritatii si loialitatii sale fata de valorile liberale.

La randul sau, fostul lider liberal Valeriu Stoica a aratat ca apelul amintit a fost necesar si pentru "a stopa manipularea promovata de actuala conducere a partidului". El a precizat ca liderii incearca sa-i convinga pe membrii din teritoriu ca cei trei "disidenti" ar dori scindarea sau dezbinarea PNL. "Este nevoie de solidaritate in jurul valorilor si principiilor PNL, iar aceasta trebuie sa fie diferita de solidaritatea de gasca, de solidaritatea agatarii de scaun, de solidaritatea unor interese contrare interesului public si interesului PNL", a spus Stoica. Stoica a facut referire si la "experimentul Patriciu-Tariceanu-Olteanu", precizand ca a avertizat public si in 2000, si in 2004, si in 2005 unde va duce acesta. Cel de-al treilea semnatar al apelului, deputatul Mona Musca, a criticat "goana dupa functii a unora dintre liberali", precizand ca nici ea, nici Stolojan sau Stoica nu vor un congres extraordinar si ca nu sunt interesati de functii, ci de "principii". "S-a vazut ca anunite persoane, cand au ajuns intr-o functie, nu au inaltime profesionala pentru a face fata acelei functii", a spus Musca referindu-se la ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, "si nu numai".

PULSUL FILIALELOR LIBERALE
Primul care a salutat initiativa celor trei a fost deputatul Cristian Boureanu, suspendat din partid pentru un an. Un alt adept al celor trei este liderul filialei Bistrita-Nasaud, Sabin Iliesi. In schimb, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat ca nu a inteles "concret" ce solicita cei trei liberali si ca "rufele murdare se spala in familie". De aceeasi parere au fost si liderii de la Cluj, Alba, Mehedinti, Buzau, care considera ca Mona Musca, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica "nu doresc nici pe departe binele partidului, ci urmaresc doar destabilizarea sa si inlocuirea actualei conduceri", precum si transformarea PNL "intr-un partid obedient Palatului Cotroceni".

"DIZIDENTII", INVITATI LA DISCUTII
Raspunsul conducerii a venit imediat dupa conferinta celor trei, prin vocea vicepresedintelui PNL Puiu Hasoti. El a aratat ca apelul cuprinde "o serie de chestiuni interesante, dat si neadevaruri si exagerari, platitudini si exprimari vagi", exprimand nemultumire pentru ca acesti colegi, in loc sa vina sa discute in forurile de conducere ideile pe care le au, prefera inca o data sa-si expuna ideile in fata opiniei publice. Hasoti a raspuns apoi punctual tuturor problemelor cuprinse in apel, aratand ca "opozitia nu a adus atatea critici conducerii liberale cate au adus membrii partidului". "Daca apelul a fost facut la indicatia Cotrocenilor sau a PD, nu ne intereseaza", a completat el. Un alt vicepresedinte PNL, Gheorghe Flutur (foto), a anuntat ca cei trei vor fi invitati sa discute cu forurile de conducere ale partidului problemele pe care le-au ridicat la o data ce va fi stabilita ulterior cu presedintele PNL. Biroul Permanent Central l-a desemnat pe Mircea Ionescu Quintus sa formeze o comisie de negociere din care ar putea face parte Radu Campeanu, Mihai Voicu, Cristian David. Inca nu s-a stabilit o data cand ar urma sa aiba loc o prima intalnire cu membrii gruparii Stolojan.

×
Subiecte în articol: politic pnl stoica partidului