x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un europarlamentar britanic deplânge "ipocrizia" PPE faţă de România: "Traian Băsescu a politizat Curtea Constituţională"

Un europarlamentar britanic deplânge "ipocrizia" PPE faţă de România: "Traian Băsescu a politizat Curtea Constituţională"

de Mediafax    |    09 Iul 2012   •   17:34
Un europarlamentar britanic deplânge "ipocrizia" PPE faţă de România: "Traian Băsescu a politizat Curtea Constituţională"

Europarlamentarul britanic Graham Watson, presedintele liberal-democratilor europeni (ELDR), deplange "iprocrizia" liderilor PPE care au criticat evolutiile politice recente din Romania, amintind ca acestia i-au sustinut pe Silvio Berlusconi sau pe Viktor Orban cand acestia erau criticati.

"Criticile liderilor Partidului Popular European (PPE) fata de evolutiile politice din Romania aproape depasesc imaginabilul. Nu era acelasi PPE care l-a sustinut pe Berlusconi cand acesta a nesocotit regulile politice din Italia? Nu e acelasi PPE care acum sustine joaca lui Borisov (premierul Bulgariei n.r.) si Saakashvili (presedintele Georgiei n.r.) cu regulile democratice din tarile lor? Si nu l-au ovationat europarlamentarii populari cinci minute in Strasbourg pe Viktor Orban? PPE a tacut cand Basescu a schimbat legea din Romania pentru a fi nevoie de 50% din intregul electorat pentru un referendum de validare a suspendarii fata de 50% dintre cei care votau, potrivit vechii legi. Pentru a restabili democratia era nevoie ca aceasta lege sa fie schimbata", argumenteaza Watson, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, europarlamentarul britanic arata ca, potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele trebuie sa fie deasupra partidelor politice.

"E de ajuns sa privesti ultimele numiri in Curtea Constitutionala pentru a intelege ca Basescu a politizat aceasta institutie", afirma Watson.

Totodata, el arata ca ELDR nu este surprins ca presedintele Basescu a pierdut increderea oamenilor din Romania.

"Solicitam noului Guvern sa actioneze cu responsabilitate, in limitele sale constitutionale, pentru a restabili increderea in Constitutie. Si totodata propunem ca toate partidele din Romania sa isi dea mana pentru a ajunge la o intelegere privind un cod de buna conduita pentru guvernarea acestei tari", se mai afirma in comunicatul presedintelui ELDR.

Presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, sustine ca votul "fortat" de suspendare a presedintelui Traian Basescu este "un alt act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopanta a autoritarismului de catre premierul Victor Ponta si coalitia sa USL".

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, considera ca inlaturarea din functie a sefului statului si a presedintilor celor doua Camere in doar patru zile, prin incalcarea regulamentelor Parlamentului, a Constitutiei si legilor poate fi considerata lovitura de stat.

×