x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un "nem" pentru Băsescu

Un "nem" pentru Băsescu

de Aniela Nine    |    26 Iun 2011   •   21:00
Un "nem" pentru Băsescu

Dupa doua zile de consultari cu lide­rii din teritoriu si delegatii, asa cum se astepta, UDMR a decis sa spuna un "nem" propunerii "maximale" facute de Traian Basescu in consultarile de la Cotroceni, si anume varianta "8+2", adica cele opt regiuni plus ac­tu­a­lele doua judete Covasna si Har­ghita. Liderii Uniunii au invocat scin­darea comunitatii maghiare prin "pier­­derea" etnicilor din judetele Salaj, Bihor si Satu-Mare.

"Trebuie va­­zut ca aici exista si anumite perico­le, nu putem, in 2011, accepta o ase­me­nea recomandare, nici macar or­ga­­nizatiile teritoriale din cele doua ju­­dete, Harghita si Covasna, nu sunt pentru o asemenea structura. Nu am so­­lutiona o serie de probleme la care tre­­buie sa cautam rezolvare in nu­mele intregii comunitati maghiare. Nu s-ar solutiona problema Mu­re­su­lui. Mai avem Satu-Mare, Bihor, Sa­­laj. Si n-am vorbit despre Cluj, Bis­tri­ta-Na­saud, Sibiu, Arad, Ti­mi­soa­ra. La mo­mentul de fata nu putem fi pentru o asemenea recomandare, am spus la masa rotunda si or­ga­n­i­za­ti­i­le teritori­a­le au avut o opinie co­recta. Ori­ce al­ta opinie ar divide co­mu­ni­ta­tea si n-am putea gestiona pro­ble­me­le. Daca par­­tenerii nostri nu ac­cepta punctul nos­tru de vedere, va spun ras­picat ca nu putem accepta con­se­cin­tele unei de­cizii care va scinda co­mu­nitatea ma­ghiara in cel putin doua sau trei gru­puri, iar consecinte sunt vi­zi­bil ne­ga­tive", a spus presedintele UDMR, Kelemen Hunor, la sedinta Con­­si­liului Reprezentantilor Unio­nali de sambata de la Targu-Mures.

Liderul Uniunii a avut cuvinte ne­ga­tive si pentru dorinta presedintelui ca aceasta reorganizare sa fie aplica­ta pana la 31 decembrie 2011, el spu­nand ca, desi unii s-au gandit ca acest proiect "poate fi creat in cateva mi­nu­te, pentru ca sa fie implementat pana in decembrie", de fapt "ar trebui schim­bate 170-180 de legi, pentru ca in­ce­pand din 2012 regiunile sa fie functionale".

"Am avut acorduri, dezbateri pe aceasta tema, iar opinia noastra este ca nu putem fi de acord cu aceasta transformare a actualelor regiuni de dez­voltare in opt regiuni administrative. Nu putem fi de acord, Romania ar incalca o serie de acorduri in­ter­na­tionale care vizeaza comunitati etnice mi­noritare din anumite teritorii. Aceste recomandari nu iau in consi­de­rare ca la o asemenea reforma ad­mi­nis­trativa am crea mai multe pro­ble­me decat putem sa solutionam", a spus Kelemen Hunor, precizand ca se re­fe­ra la "fateta tehnica". In acest con­text, singura solutie acceptata si anuntata de reprezentantii UDMR este sa se amane ideea reorganizarii te­­ri­toriale, prin scoaterea ei de pe or­di­­nea de zi a Parlamentului, unde nu ar exista o majoritate favorabila.

"Am spus ca intr-o asemenea pro­ble­ma, fara majoritate in Parlament, tre­buie sa luam acea problema de pe or­dinea de zi. Singura solutie accep­ta­­bila e sa amanam aceasta problema si sa cautam o alta posibilitate, cand pu­­tem dezbate. Recunoastem ca tre­bu­­ie continuate procesul descentrali­za­­rii si reforma administrativa si sa re­gan­­dim in continuare regiunile de dez­voltare. Nu putem fi pentru
8 plus 2. Daca partenerul nostru nu e in ma­sura sa fie pentru reco­man­da­ri­le noas­tre, noi spunem sa luam acest pro­­iect de pe ordinea de zi, pentru ca altfel ajungem la o criza politica pe ca­re noi nu dorim deloc sa o de­ma­ram", a conchis Kelemen Hunor.

Decizia UDMR ar putea duce la apli­c­­area planului B anuntat de Traian Basescu, si anume renuntarea la re­or­ganizarea teritoriala si aplicarea doar a unei reorganizari administrative, adica reducerea numarului de ser­vicii deconcentrate din judete si or­ganizarea a unor astfel de structuri la nivel de regiuni. Numai ca, in ac­­ceptiunea UDMR, nici aceasta va­rianta nu este valabila, Uniunea op­tand pentru o reforma a ad­mi­nis­tra­tiei publice locale, dar in cadrul actual al celor 41 de judete.

PDL ar zice "da" amanarii
In pregatirea sedintei coalitiei de azi, in care UDMR urmeaza sa-si pre­zin­te decizia luata, deja din partea PDL incep sa apara declaratii de aprobare a amanarii reorganizarii te­ri­toriale. Lucrurile nu sunt deloc surprinzatoare, semnale in sensul ama­narii venind de la PDL inca de sap­ta­mana trecuta, imediat ce Traian Basescu a prezentat planul B bazat pe ama­narea reorganizarii teritoriale si tre­cerea la restructurare administrativa. "Daca nu exista suport politic pen­tru trecerea acestei legi, atunci nu ramane decat sa o amanam pentru momentul in care va exista suport po­litic. Singuri, oricat de mult ne-am dori, nu putem sa facem asta", a venit intai de la ministrul Dezvoltarii Re­gionale, Elena Udrea, confirmarea. Un ton mult mai dur a adoptat eu­ro­par­lamentarul Cristian Preda, care a comentat ca PDL ar trebui sa r­e­nun­te la reorganizare, un subiect pe care l-a pregatit prost, pornind de la nu­ma­rul regiunilor, nu de la nevoile re­a­le din teritoriu, astfel facandu-se de ras.

Vor sa ramana la guvernare
Cat priveste iesirea de la guvernare, desi Statutul mi­no­ritatilor, lege dorita cu disperare de Uniune, nu are san­se sa fie adoptat in Parlament in forma dorita, liderii Uniunii nu par a mai fi atat de dornici sa incerce aceasta solutie, desi saptamana trecuta existau numeroase voci care optau in acest sens. Sfatul de a nu da cioara din ma­­na pe cea de pe gard a venit chiar de la fostul pre­se­dinte al Uniunii, Marko Bela (foto), care a spus ca nu recomanda Uniunii trecerea in opozitie in conditiile unei atmosfere antimaghiare alimentate de "liberalii pe care el i-a iubit atat de mult". "Acum facem parte din gu­ver­nare sau opozitie? Nu putem nega faptul ca pana acum atmosfera antimaghiara s-a creat sub conducerea libe­ralilor pe care i-am iubit atat de mult. Ei sunt cei mai buni prieteni ai mei si uitati-va ce declaratii fac. Nu va recomand sa treceti in opozitie, nu acum si nu astfel. Nu cred ca aceasta ar fi o alternativa ca noi sa stam langa aceasta opozitie care ne-a denigrat cat a putut", a co­mentat Marko.

De acord s-a declarat si Hunor, care a sus­tinut ca "nu este momentul" pentru "a sari dintr-o luntre in alta". In schimb, a mai spus Hunor, "daca cineva doreste sa alunge Uniunea din coalitie poate s-o fa­ca", intrucat "in cazul fortarii unor lucruri" reprezentan­tii UDMR nu vor avea ce face decat "sa se ridice, mul­tu­mind partenerului pentru cooperare". In conse­cinta, Hunor a propus ca si Statutul minoritatilor "sa fie pus la pastrare" daca nu se poate adopta in forma dorita de Uniune.

Antonescu: UDMR si PNL, viziuni apropiate
Presedintele PNL, Crin Antonescu (foto), a declarat ieri ca UDMR a luat o decizie corecta stabilind sa propuna coalitiei amanarea reorganizarii, adaugand ca in acest moment este clar ca Uniunea are "in linii mari" aceeasi viziune cu USL pe acest subiect. "Cred ca UDMR a luat o decizie corecta, rationala, conforma cu interesul si al alegatorilor lor si conforma cu interesul marii majoritati a cetatenilor Romaniei. Salut aceasta decizie (...). Sper sa ramana consecventi pe argumentele pe care le-au adus si care de altfel (...) erau si aceleasi cu argumentele pe care le-am adus si noi: ca asa ceva nu se face fara pregatire, fara studiu, fara consultarea populatiei si in orice caz e clar ca pe acest subiect si noi, si UDMR avem in linii mari aceeasi viziune: pastrarea nivelului admi­nistrativ cu judetele actuale si construirea intr-un viitor apropiat a etajului de dezvoltare prin delegarea la nivel regional a unor atributii actuale ale guvernului central, si nu ridicarea de langa cetatean sau din zona de pro­xi­mitate a cetateanului care este administratia ju­de­tea­na spre una regionala", a spus Antonescu.

×
Subiecte în articol: politica