x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un referendum lăsat in voia sorţii

Un referendum lăsat in voia sorţii

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    Aniela Nine    |    24 Oct 2007   •   00:00
Un referendum  lăsat in voia sorţii
Sursa foto: Rompres foto/

Şeful statului a semnat aseară decretul de convocare a referendumului pentru votul uninominal, dar data este precizată doar prin referire la euroalegeri. Motivul? Dacă din cauză de calamităţi se impune amănarea, să nu mai fie nevoie să se modifice decretul.

Şeful statului a semnat aseară decretul de convocare a referendumului pentru votul uninominal, dar data este precizată doar prin referire la euroalegeri. Motivul? Dacă din cauză de calamităţi se impune amănarea, să nu mai fie nevoie să se modifice decretul.

Decretul de convocare a referendumului pentru votul uninominal a fost semnat aseară de preşedintele Băsescu, cetăţenii urmănd să răspundă la intrebarea "Sunteţi de acord ca, incepănd cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romăniei, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi in circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar in două tururi?". Deşi legea referendumului il obligă să stabilească prin decret şi data scrutinului, preşedintele a stabilit doar că e vorba de data alegerilor pentru Parlamentul European, evitănd formularea "25 noiembrie". Motivul oficial? Dacă, spune Băsescu, din cauza unor eventuale calamităţi, gen inundaţii, se va impune amănarea datei, să nu mai fie nevoie de modificarea decretului prezidenţial. Explicaţia dată a fost incheiată de preşedinte cu hohote de răs. Surse din Administraţia Prezidenţială spun insă că şeful statului ar fi avut informaţii conform cărora Guvernul intenţiona in sedinţa de azi să modifice data euroscrutinului pentru a nu se suprapune cu referendumul. Aceleaşi surse arată că formularea ar fi perfect legală intrucăt decretul conţine o dată "identificabilă".

VARIANTE LA LIBERALI. Informaţia privind posibilitatea amănării euroalegerilor era cunoscută şi dinspre PNL, acest plan B al liberalilor fiind discutat in ultimele zile in cercul străns din jurul premierului. Oficial insă, liberalii neagă cu hotărăre acest lucru, susţinănd că sunt doar invenţii de-ale Cotrocenilor. "Sunt iarăşi mizerii de-ale preşedintelui Băsescu, lansate doar pentru a acoperi prostiile pe care le face el. Nu a existat nici un moment intenţia Guvernului de a amăna alegerile europarlamentare", ne-a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu. Pe de altă parte, surse liberale spun şi că o altă variantă luată in calcul aseară după anunţul preşedintelui era renunţarea la asumarea răspunderii pentru a minimaliza conflictul din campania electorală. Soluţia a fost abandonată insă, intrucăt pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi figura la punctul unu Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. Potrivit surselor liberale, premierul intenţionează să işi asume azi răspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal in varianta Pro Democraţia, iar proiectul să fie trimis Parlamentului.

CONTESTARE. La scurt timp după anunţul preşedintelui, liderul PRM, C.V. Tudor, a spus că va contesta la Curtea Constituţională decretul prezidenţial, considerăndu-l ilegal intrucăt nu prevede o dată precisă pentru organizarea acestuia. Şi preşedintele PC, Dan Voiculescu, a criticat anunţarea unui referendum fără data de desfăşurare, apreciind că astfel preşedintele Băsescu joacă peste Constituţie din dorinţa de a ajuta PD in campania electorală. Liderul PC consideră că gestul şefului statului nu poate fi calificat decăt ca "o manifestare a unei intenţii egoiste a lui Traian Băsescu de a ajuta electoral PD", in contextul in care toate partidele parlamentare, cu excepţia PRM, au fost de acord cu proiectul discutat in Parlament şi pe care premierul intenţionează să şi-l asume. Nici liderul UDMR, Marko Bela, nu s-a declarat prea incăntat de gestul preşedintelui, apreciind că şeful statului ar mai fi trebuit să aştepte căteva zile. "Dacă nu a aşteptat, acest lucru inseamnă că doreşte neapărat să organizeze referendumul o dată cu alegerile pentru PE. Eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru", a spus Marko.

SUSŢINERE. In schimb, PSD şi-a declarat susţinerea pentru tipul de uninominal anunţat de Băsescu, căci, spune Mircea Geoană, este vorba de sistemul de vot uninominal propus de social-democraţi din 2005. Cum era de aşteptat, şi PD, şi PLD s-au declarat de acord cu sistemul de vot propus de preşedinte. Liderul PD, Emil Boc, consideră că sistemul de vot propus de preşedintele Băsescu este formula care răspunde cel mai bine aşteptărilor romănilor şi care va da posibilitatea cetăţenilor să işi aleagă direct parlamentarii, la fel ca la alegerile pentru primari.

Calendarul asumării răspunderii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ne-a declarat că premierul va veni luni in Parlament pentru a prezenta forma finală a Codului Electoral, urmănd ca in termen de trei zile partidele parlamentare să decidă dacă depun sau nu moţiune de cenzură. Dacă la finalul celor trei zile nu este depusă nici o moţiune, proiectul este considerat adoptat. Proiectul ProDemocraţia, preferat de PNL, a fost acceptat cu mici modificări şi de Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului Electoral, fiind votat de PNL, PD, PC, UDMR şi PSD. In ciuda acestui fapt, preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-a cerut ieri premierului să-şi asume răspunderea pe un proiect promovat de social-democraţi in 2005, care vizează sistemul uninominal pur, sistem preferat şi de preşedintele Băsescu. In acelaşi timp, senatorii şi-au programat şi ei pentru luni dezbaterea in plen a variantei adoptate de Comisia parlamentară.

Motivaţie

"De ce am optat pentru această formulare? Pentru că data este cunoscută, este 25 noiembrie şi, in cazul in care va fi, eventual, modificată din motive tehnice, poate este vreme foarte rea, s-ar putea să avem inundaţii, să nu fie nevoie să mai modific Decretul."

Traian Băsescu, preşedintele Romăniei

Asociaţia Pro Democraţia către PD: Nu compromiteţi reforma electorală!

Asociaţia Pro Democraţia (APD) işi exprimă ingrijorarea faţă de retragerea sprijinului PD pentru proiectul de lege privind introducerea votului in circumscripţii uninominale propus de APD şi ii cere să-şi respecte angajamentul politic şi să nu dea curs tentaţiei populismului şi a politicianismului. "Deşi neoficializat incă, gestul PD prin vocea preşedintelui partidului, Emil Boc este de natură să vicieze demersul de reformare a sistemului electoral şi, deci, de reformare a clasei politice romăneşti", se arată intr-un comunicat al Pro Democraţia. APD reaminteşte opiniei publice faptul că partidele politice parlamentare şi-au asumat, politic, proiectul de lege redactat de asociaţie, aflat in prezent in Parlament, care este rezultatul unui demers democratic cosensual, iar compromiterea acestuia inseamnă compromiterea reformei electorale.

In plus, varianta pe care, mai nou, o susţine Partidul Democrat, urmănd demersurile preşedintelui Romăniei, domnul Traian Băsescu, poate să determine o mare injusteţe in ceea ce priveşte reprezentarea in Parlament a opţiunilor electoratului. După cum o demonstrează realitatea din alte ţări in care este folosit sistemul majoritar cu două tururi de scrutin (promovat de către preşedinte), pot apărea situaţii in care partide ce se bucură de voturile a 30%-35% din alegători ajung să căştige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obţin 10%-12% nici măcar nu intră in Parlament", precizează comunicatul.

APD solicită reprezentanţilor tuturor partidelor politice şi, in principal, reprezentanţilor Partidului Democrat abordarea cu responsabilitate a reformei electorale şi respectarea angajamentului politic asumat pentru proiectul de lege aflat in Parlament şi ii indeamnă să nu dea curs tentaţiei populismului şi a politicianismului.

oana.stancu@jurnalul.ro

monica.iordache@jurnalul.ro

aniela.nine@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: basescu politic preşedintele proiectul