x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un senator USR cere bani de la bugetul de stat pentru cetăţile dacice

Un senator USR cere bani de la bugetul de stat pentru cetăţile dacice

11 Feb 2019   •   16:34
Un senator USR cere bani de la bugetul de stat pentru cetăţile dacice

Senatorul USR Mihai Goţiu a depus o serie de amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul 2019, amendamente care vizează, printre altele, fonduri pentru salvarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei incluse în UNESCO, pentru podul de peste Arieş, din municipiul Turda, pentru o creşă şi grădiniţă cu 250 de locuri în comuna Floreşti şi pentru implementarea unui program pilot care să ajute la uşurarea ghiozdanelor elevilor.
"Am solicitat 9,15 milioane de lei pentru podul de peste râul Arieş, din Turda, de pe DN 1, pentru că situaţia este una alarmantă şi riscă să producă o tragedie de proporţii. Fisurile sunt vizibile cu ochiul liber, se circulă alternativ, cu semaforizare, pe câte un singur sens, dar, în mod normal circulaţia pe pod ar trebui, pur şi simplu, închisă, ceea ce ar crea însă probleme majore pentru turdeni şi pentru cei care tranzitează localitatea. (...) Am documentat, vara trecută, situaţia pe teren şi am prezentat Ministerului Culturii probe despre modul în care cetăţile au suferit distrugeri iremediabile, care afectează grav valoarea siturilor, punând în pericol chiar dispariţia lor în integralitate. (...) Până se găseşte o soluţie pentru administrarea lor, e nevoie de o sumă minimă pentru intervenţii de urgenţă, care să stopeze distrugerile şi pentru realizarea proiectelor de restaurare, care să fie realizate în anii următori", a declarat Mihai Goţiu, potrivit unui comunicat al USR Cluj.
Pentru cetăţile dacice, Mihai Goţiu solicită suplimentarea cu cinci milioane de lei bugetului Institutului Naţional al Patrimoniului.
Ca membru al Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihai Goţiu a depus mai multe amendamente în domeniul educaţiei, iar unul dintre ele prevede alocarea sumei de 800.000 de lei pentru implementarea unui program-pilot, pentru 5.000 de elevi, de dotare a şcolilor cu dulapuri casetate, pentru a uşura, astfel, ghiozdanul elevilor care, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1955/1995, n-ar trebui să depăşească greutatea de 2-2,5 kg. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cetăţile dacice