x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un ultras conservator german NU VREA ROMÂNIA în Schengen. Este MODELUL IGAŞ de educaţie şi politică

Un ultras conservator german NU VREA ROMÂNIA în Schengen. Este MODELUL IGAŞ de educaţie şi politică

de Dan Constantin    |    06 Ian 2015   •   12:52
Un ultras conservator german NU VREA ROMÂNIA în Schengen. Este MODELUL IGAŞ de educaţie şi politică

''Germania nu ne vrea în Schengen'' - astfel a fost preluată în România știrea din Der Spiegel, care cita la rându-i o declarație pentru un ziar din Postdam a deputatului german Wolfgang Bosbach. Publicația citată - Markische Allgemeine Zeitung - acordă României un interes mai larg relevat de un reportaj din ediția online postat în 5 ianuarie, de la Zimnicea.

România este prezentată, la 25 de ani de la împușcarea lui Ceaușescu, o țară a corupției și sărăciei, prin imagini de contrast între promiscuitatea unei gospodării de dincolo de blocurile prăbușite și o fabrică Interagro a miliardarului Nicolae, stăpânul orașului. Pentru a înțelege mai exact motivul acestei poziții a deputatului Bosbach față de România, este important să prezentăm și biografia parlamentarului german care conduce în Bundestag comisia de politică internă. Bosbach este născut în 1952 și a reușit să-și termine studiile universitare la 39 de ani, grație sistemului german de educație care oferă a doua șansă celui care pornește inițial pe linia școlii profesionale.
  

A absolvit liceul la vârsta de 30 de ani și a urmat studii de drept la Universitatea din Koln, lucrând apoi ca avocat. A intrat în politică la 20 de ani; când lucra ca vânzător înt-un mic magazin adera la Uniunea Creștin Democrată. Urcă scara competențelor în paralel cu cariera politică: șef de magazin și consilier local, avocat și parlamentar. În România modelul  este similar cu formarea și ascensiunea lui Traian Igaș, parlamentar PDL  ajuns ministru de Interne după o școlarizare certificată târziu de bacalaureat, dar explozivă apoi cu numeroase diplome universitare.
 
În Bundestag, Bosbach a fost ales de șase ori, fiind viceliderul grupului CDU între 2000-2009. Din 2010 este șeful comisiei pentru afaceri interne. Bosbach s-a remarcat prin poziții critice față de politica de imigrare a guvernului german, pledând pentru o restrângere a accesului străinilor la facilitățile sociale. El a intervenit chiar în dezbateri pe această temă în Elveția. Face parte din Grupul de la Berlin, un cerc de dezbatere a creștin democraților cei mai conservatori și critici din interior ai politicii duse de Președintele CDU și Cancelarul Angela Merkel. Ca atare,opinia lui Bosbach nu reprezintă pozitia oficială a guvernului și parlamentului german, care nu s-a pronuntat în 2015 față de admiterea României în Schengen. Să mai reținem că parlamentarul are o sănătate precară, implantul unui stimulator cardiac creându-i probleme. Într-un interviu din decembrie 2014 povestește despre lupta pe care o duce cu un cancer de prostată avansat, diagnosticat în 2010. 
 
Este surprinzător că unii politicieni români au preluat teza parlamentarului izolationist german, apreciind că România nu îndeplinește criteriile politice de intrare în Schenen. Teodor Atanasiu, vicepreședinte PNL, a declarat că mentinerea guvernului Ponta este un element de nerespectare a acestor criterii politice, neexistând voința de a bloca traficul  de imigranți și contrabanda.

×