x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungureanu: "Nu trebuie sa optam intre Washington si Bruxelles"

Ungureanu: "Nu trebuie sa optam intre Washington si Bruxelles"

de Ana Ilie    |    22 Iun 2005   •   00:00
Ungureanu: "Nu trebuie sa optam intre Washington si Bruxelles"

Seful diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu (foto), crede ca Romania nu se afla in situatia de a fi nevoita sa aleaga intre Bruxelles si Washington.

NU ALEGEM. Chestionat in legatura cu faimoasa axa Bucuresti - Londra - Washington, in cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune britanic BBC, Ungureanu a tinut sa sublinieze ca tara noastra are o legatura la fel de puternica si cu Statele Unite, si cu Uniunea Europeana. "Suntem legati de Statele Unite la fel cum suntem legati de Bruxelles sau Londra", a spus diplomatul, adugand ca "nu suntem in pozitia de a opta intre Bruxelles si Washington". Mai mult, trebuie sa existe cooperare intre cele doua capitale, crede Ungureanu. "Europa trebuie sa fie puternica, trebuie sa aiba propria politica externa, dar trebuie sa mearga mana in mana cu Statele Unite, nu exista alternativa", a subliniat el.

FARA NUME. Coruptia a fost un alt subiect "fierbinte" al interviului, reporterul BBC incercand sa afle ce nume ale unor politicieni din fosta guvernare sunt in atentia procurorilor anticoruptie. Desi Ungureanu nu a vrut sa dea exemple, el a tinut sa precizeze ca "dosarele care se aflau blocate intre procurori si tribunale au ajuns in sfarsit la tribunale, iar cazurile curg unul dupa altul". La insistentele intervievatorului, Ungureanu a raspuns diplomatic: "Am fost intrebat acelasi lucru de catre o persoana din Comisia Europeana si i-am raspuns astfel. Ce ati prefera sa vedeti: capete rostogolindu-se pe strazi sau o campanie comprehensiva care sa atace coruptia la toate nivelurile societatii? Eu prefer ultima varianta, dand atentie in acelasi timp si primei".

In ceea ce priveste eventualele regrete pentru trimiterea trupelor romanesti in Irak, seful diplomatiei romanesti a raspuns sec ca nu regreta nimic, iar decizia resprectiva a fost "una din marile decizii pe care le-am luat".

×
Subiecte în articol: politic ungureanu