x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungureanu va parasi azi MAE

Ungureanu va parasi azi MAE

de Aniela Nine    |    05 Feb 2007   •   00:00
Ungureanu va parasi azi MAE

Razvan Mihai Ungureanu isi va prezenta azi demisia din fruntea MAE, ca "un gest de onoare" la solicitarea premierului Tariceanu, si nu ca ar fi convins ca are vreo vina in scandalul retinerii celor doi muncitori romani in Irak. El va ramane insa in PNL.

In ciuda informatiilor neoficiale care circulau si sustineau contrariul, ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, a anuntat ieri ca isi va prezenta azi demisia din aceasta functie, ca "un gest de onoare si o asumare de responsabilitate", fara sa paraseasca insa si PNL. Anuntul facut de Ungureanu vine dupa ce, in cursul zilei de ieri, acesta a avut o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu in cadrul careia, spune Ungureanu, premierul i-a adus in sprijinul solicitarii sale de a demisiona doua argumente: unul de autoritate si unul de onoare. "Un argument de autoritate este ca premierul trebuie sa aiba o relatie clara cu ministrii, care sa nu fie afectata de suspiciune, sa nu fie corodata in nici un fel. Al doilea argument este unul de ordin politic, el este presedintele partidului din care am onoarea sa fac parte. In aceste circumstante, raspunsul meu nu poate fi decat unul singur, este un raspuns de onoare in care imi asum orisice vina, orisice responsabilitate, validata sau nu, pe care MAE ar trebui sa o poarte. In concluzie, ii voi prezenta maine (azi - n.r.) primului ministru demisia mea in scris", au fost cuvintele cu care Ungureanu a anuntat ieri plecarea sa din fruntea diplomatiei romanesti, desi nu considera ca ar avea vreo vina in scandalul retinerii celor doi muncitori romani in Irak. De altfel, intrebat punctual daca si-ar fi dat demisia daca premierul nu i-ar fi solicitat acest lucru, Ungureanu a raspuns clar: "Evident, nu". Ideea a fost exprimata si diplomatic de Ungureanu, el aratand ca gestul sau, pe langa faptul ca este unul de normalitate, al unui demnitar care incalca rigorile de comunicare ale activitatii sale, este si "o reverenta" in fata "celui mai important om din Guvern". "In momentul in care primul-ministru solicita demisia pentru orice motiv, oricat de mic sau de mare ar fi el, logic este si moral ca un ministru sa-si depuna mandatul", a concluzionat ministrul.

IN FATA PNL. Precizand ca nu intentioneaza sa demisioneze si din PNL, Ungureanu a mai spus ca va merge azi in fata conducerii partidului pentru a-si sustine pozitia. El a caracterizat drept "rauvoitoare" zvonurile care sustineau ca PNL i-ar fi retras sprijinul politic daca nu demisiona. Cat despre viitorul sau politic, Ungureanu arata ca nu i s-a propus sa fie cap de lista la europarlamentare, ci este "in cautare de slujba". In privinta succesorului, el a spus ca nu ar sustine nici unul dintre numele vehiculate (Theodor Melescanu, Adrian Cioroianu si Cristian David, toti membri PNL), preferand un diplomat din MAE.

EXPLICATII REITERATE. O data in plus, Ungureanu a vrut sa explice de ce seful sau pe linie de partid si guvern nu a fost informat despre situatia celor doi muncitori romani arestati in Irak. El a explicat ca premierul nu a fost informat asupra "acestei chestiuni", sub consideratia ca problema cadea exclusiv in sarcina MAE, caci era vorba despre un caz de interventie consulara. In schimb, presedintele Basescu a fost informat despre situatia romanilor din Irak, pentru ca numai seful statului, in virtutea subordonarii institutionale, poate confirma daca acestia erau o problema consulara sau de alta factura.

Ministrul liberal a recunoscut ca a avut si o convorbire cu seful statului, dar a refuzat sa dea detalii. Surse oficiale citate de Mediafax sustin ca seful statului i-ar fi spus lui Ungureanu ca nu poate interveni in cazul sau.

APRECIERI SI DE LA PNL, SI DE LA PSD
Prima reactie la demisia lui Ungureanu a venit chiar de la liberali, prin vocea lui Ludovic Orban, care a apreciat "gestul de onoare": "Il felicit pe colegul meu pentru gestul sau de onoare si pentru comportamentul exemplar, specific democratiilor europene. Chiar daca pentru moment pierde din punct de vedere politic, cred ca are inainte o cariera plina de perspective alaturi de colegii sai din PNL", a spus Orban, conform Mediafax. Pe de alta parte, Orban a sustinut ca Ungureanu nu trebuie sa ramana "tapul ispasitor" al crizei celor doi romani retinuti in Irak, opinand ca directorul SIE, Claudiu Saftoiu, trebuie sa faca acelasi gest. Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, considera insa ca prin demisia sa Ungureanu a vrut sa evite implicarea diplomatiei romanesti in scandalurile politice interne si a apreciat ca gestul ministrului liberal este unul corect.

CEI DOI MUNCITORI AR PUTEA REVENI AZI
Cei doi romani retinuti in ultimele trei luni in Irak, dupa ce au incalcat regulile bazei militare americane in care lucrau, au fost transferati Ambasadei Romaniei la Bagdad intr-o baza militara romaneasca si ar putea fi repatriati cu un avion militar, au declarat, pentru Mediafax, surse concordante. Cei doi ar putea ajunge in tara chiar azi dupa-amiaza.
×
Subiecte în articol: politic pnl demisia ungureanu