x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Uninominal - Vot cu repetitie pentru referendum

Uninominal - Vot cu repetitie pentru referendum

de Carmen Vintila    |    Dana Piciu    |    02 Mar 2007   •   00:00
Uninominal - Vot cu repetitie pentru referendum

Dupa o sedinta care a durat cinci ore, parlamentarii nu au reusit nici sa adopte nici sa respinga propunerea presedintelui Basescu de a organiza un referendum pe tema votului uninominal. Birourile Permanente vor intocmi un alt proiect ce va fi supus din nou votului Parlamentului.

Proiectul de hotarare care aviza favorabil propunerea presedintelui Traian Basescu de a organiza un referendum privind introducerea votului uninominal a intrunit ieri in urma votului nominal dat de parlamentari 233 de voturi "pentru" din partea PNL, PD, PSD, PC. Impotriva s-au pronuntat PRM si UDMR. Ca sa fie adoptata sau respinsa propunerea trebuia sa intruneasca minimum 235 de voturi. In aceste conditii, presedintele de sedinta Bogdan Olteanu, a decis sa trimita Birourilor permanente reunite proiectul de hotarare pentru redactarea unei noi forme care sa fie supusa votului plenului. Oricum,votul Parlamentului este unul consultativ, organizarea referendumului fiind atributia exclusiv a presedintelui.

MARTISOARE SI FLORI. Senatorii si deputati au fost preocupati ieri mai mult de Ziua Martisorului decat de solicitarea presedintelui privind introducerea votului uninominal pentru care se intrunisera in sedinta comuna. Asadar, atmosfera de sarbatoare la prima ora in sala de plen. Doar 70 de alesi, din cei 469, dupa numaratoarea senatorului PRM Gheorghe Funar, si un singur inscris la cuvant: liberalul Ioan Ghise. "N-as vrea sa-l intrecem pe presedinte la absenta din Parlament" a spus Funar, in timp ce Olteanu ii ruga pe liderii de grup sa-si cheme oamenii in sala. In cele din urma, cu greu, s-au strans. Asta nu inseamna ca s-au inghesuit la tribuna sau ca au dezbatut aprins propunerea sefului statului. Alesii au fost mai interesati sa ofere flori si martisoare doamnelor colege si sa le pupe cu foc.

"DIALOGUL SURZILOR". In fine, dupa ce scrisoarea sefului statului in care cerea referendum, a fost citita, alesii au inceput sa se perinde pe la tribuna pentru a-si exprima punctele de vedere. Deputatul PSD Victor Ponta a aratat ca subiectele importante nu mai prezinta interes pentru cetateni. "Un dialog al surzilor! Cand presedintele vorbeste de vot uninominal noi nu-l ascultam, iar cand noi vorbim despre acelasi lucru el nu are timp de noi" a spus Ponta. Conservatorul Sergiu Andon a solicitat trimiterea textului la Birourile Permanente pentru introducerea in document si a pozitiilor exprimate de partidele politice in timpul dezbaterilor. Deputatul PRM Lucian Bolcas a cerut si el ca sintagma vot uninominal, care nu exista inca din punct de vedere juridic, sa fie pusa intre "ghilimete", cererea acestuia starnind rasetele colegilor. La randul sau, senatorul PSD Serban Nicolae a propus ca in adresa care-i va fi trimisa sefului statului sa se mentioneze ca hotararea adoptata de Parlament "nu este o hotarare pentru infractori". Apoi, PRM a propus ca scrisoarea sa-i fie inapoiata presedintelui, iar Parlamentul sa nu se pronunte in nici un fel. Propunerea a fost respinsa de plen, dupa care PRM a cerut pauza de consultari pentru ca nu intelegeau despre ce fel de vot uninominal e vorba. A urmat un apel nominal pentru verificarea cvorumului de sedinta. Disputele au continuat si in momentul votului. Pentru ca PRM-ului si UDMR-ului le-a iesit alta numaratoare decat secretarilor la votul dat la titlul si la articolul unic al hotararii, Olteanu a dispus ca hotararea in ansamblul ei sa fie votata nominal. "A ramas cum a inceput: o furtuna intr-un pahar cu apa. Bolovanul aruncat de Basescu este in fantana si nu se gaseste nici un nebun care sa il scoata" a concluzionat Funar, dupa ce propunerea nu a intrunit numarul minim necesar de voturi adoptarii sau respingerii.

BASESCU AMANA CONSULTAREA POPULARA
Bogdan Iurascu/JURNALUL NATIONAL
Aflat in imposibilitatea organizarii refrendumului pentru votul uninominal in a doua jumatate a lunii martie, asa cum isi manifestase intentia, presedintele Traian Basescu (foto) a invitat partidele parlamentare la Cotroceni, pentru consultari pe aceasta tema. In intalnirile de marti - cu PSD, PD si UDMR - si miercuri - cu PNL, minoritatilor nationale, PRM si PC - urmeaza sa fie analizate variantele de scrutin uninominal, dar si noua data a referendumului, a anuntat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu. Potrivit acesteia, seful statului nu doreste ca referendumul sa afecteze alegerile pentru Parlamentul European, stabilite deja pentru 13 mai. Amanarea demersului prezidential a fost ceruta de premierul Tariceanu la 20 februarie. PRM a anuntat ca nu va merge la consultarile de la Cotroceni.
  • Oana Stancu
  • ×
    Subiecte în articol: politic uninominal votului