x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Uninominalii nu dau buzna - Raid prin colegii

Uninominalii nu dau buzna - Raid prin colegii

de Mihai Gavrila    |    Andrei Ando    |    Dumitru Stoichita    |    Florentin Coman    |    09 Feb 2009   •   00:00
Uninominalii nu dau buzna - Raid prin colegii

Vineri a fost prima zi de lucru în teritoriu a parlamentarilor aleşi uninominal. Deşi au avut la dispoziţie vacanţa parlamentară pentru a-şi amenaja birourile din teritoriu, pe unii dintre ei i-a găsit hărnicia abia când trebuia să-i primească pe alegători în audienţe. 



Dintre cei 11 deputaţi şi senatori de Arad, am găsit la birourile lor parlamentare patru: Marius Gondor, Ciprian Luca, Adrian Niţu şi Constantin Traian Igaş. Era ora 11:00-11:30. O precizare importantă se impune: biroul parlamentar al deputatului PSD Ciprian Luca este chiar la el acasă. Constantin Igaş şi Iustin Cionca erau la sediul partidului, senatorul Avram Crăciun umbla prin judeţ pentru a-şi rezolva problemele legate de închirierea spaţiilor pentru biroul parlamentar. "Trebuie să mă mişc repede, altfel pierd suma forfetară. Oricum, cheltuielile sunt foarte mari. În loc de un birou parlamentar, în munici­piu, eu am cinci birouri, în judeţ. Colegiul meu se întinde pe 200 de kilometri şi costurile sunt foarte mari", s-a plâns senatorul social-democrat.

DOI DIN ŞASE PARLAMENTARI LA ÎNTÂLNIRE CU ELECTORATUL

În Mehedinţi, senatorii şi deputaţii nu s-au prea înghesuit la întâlnirea cu electoratul în prima zi din acest mandat, de­dicată celor care i-au cocoţat în funcţii. Din cei doi senatori şi patru deputaţi, doar un senator şi un deputat au găsit de cuviinţă să aibă întâlniri cu oamenii judeţului. Este vorba de senatorul PSD Petre Daea, care s-a deplasat în zona de munte a judeţului, unde a cules câteva date cu privire la problemele cu care se confruntă populaţia. Celălalt senator, Mihai Stănişoară – PD-L, se pare că a avut destule bătăi de cap din postura de mi­nistru al Apărării Naţionale, alegătorii fiind trecuţi pe linie moartă. La fel şi cei­lalţi trei deputaţi, respectiv Cornel Ghiţă PD-L, Eugen Nicolicea PSD şi Viorel Pa­laş­că PNL, care au chiulit încă din prima zi de la  întâlnirile cu alegătorii. La Brăila, unii aleşi şi-au onorat întâlnirile cu alegătorii, alţii s-au luat cu treburi ur­gen­te, şedinţe, comitete şi comiţii şi au amânat pentru a doua zi. În sediul Prefecturii Brăila se află biroul senatorului PNL Constantin Cibu, fostul primar al mu­ni­ci­piu­lui. Ieri, în dreptul uşii acestuia era li­niş­te. Aflăm de la şeful biroului senatorial, Vasile Cortez, că Cibu a amânat audien­ţele pentru a doua zi, când are programa­tă şi o întâlnire cu alegătorii din judeţ, în două comune din colegiu. "La fiecare au­di­en­ţă se înscriu cel puţin 15 persoane, iar când mergem în judeţ, discuţiile cu cetăţenii se întind până noaptea. Inten­ţionăm să montăm în fiecare comună din colegiu câte o cutie poştală în care oa­me­nii să pună sesizări adresate senatorului Cibu", ne-a declarat Cortez. Cât priveşte ziua de ieri, agenda lui Cibu a fost ocupa­tă cu o conferinţă de presă şi o şedinţă de partid.

AMENAJĂRI INTERIOARE
Pentru început, noii parlamentari de Dolj s-au ocupat mai mult cu amenajarea birourilor şi chestiunile organizatorice decât cu audienţele şi întâlnirile cu cetăţenii. Pe senatorul liberal Mario Oprea apelul nostru l-a găsit la el în colegiu, iar pe democrat-liberalul Constantin Dascălu, deputat de Craiova, l-am găsit meşterind la sediul cabinetului: "Sunt la sediu, am comandat mobilă nouă şi aştept să-mi vină. Am angajat oameni care să mă ajute cu solicitările din partea craiovenilor şi sper să le fac faţă". Dascălu a reuşit şi el să dea ochii cu câţiva votanţi şi spune că majoritatea celor cu care s-a întâlnit au probleme legate de reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. Pesedistul Petre Petrescu, deputat în Colegiul Filiaşi, era şi el ocupat cu organizarea: "Îmi amenajez cele trei birouri parlamentare pe care le-am deschis în Argetoaia, în Filiaşi şi în Melineşti. Am stat de vorbă cu oamenii pe care vreau să-i angajez la cabinetul parlamentar, am mai vorbit şi cu prima­rii din zonă". De bucurie că a ajuns deputat la numai 29 de ani, liberalul Ionuţ Stroe a marcat prima zi în teritoriu cu o conferinţă de presă, după o serie de audienţe: "Iniţial aveam două audienţe programate, dar au venit patru oameni la mine. Problemele ridicate de aceştia sunt amenajarea unei pieţe în cartierul cra­io­vean 1 Mai, precum şi chestiunea câinilor comunitari", a declarat Ionuţ Stroe.

Uninominalul dă de lucru aleşilor
Aleşii clujenilor spun că, după alegerile uninominale, au rămas prea puţini la nu­măr şi că, din acest motiv, judeţul Cluj este practic "neacoperit" ca re­pre­zen­ta­re în Parlament. Ca atare, cel puţin re­pre­zentanţii PNL Cluj merg şi în celelal­te circumscripţii electorale pentru a sta de vorbă cu cetăţenii, chiar dacă, în prin­­cipiu, acele circumscripţii aparţin altor politicieni, care însă au pierdut la ale­ge­ri­le uninominale din toamna lui 2008. Dar, situaţia nu este specifică doar unui singur partid, ci pare a fi una ge­ne­­ra­li­za­tă. "Deputatul Horia Uioreanu nu merge doar în circumscripţia din care face parte. Merge şi în celelalte cir­cum­s­crip­ţii electorale pentru că, pur şi simplu, judeţul nu este acoperit", ex­pli­că Mihaela Racoviţan, reprezentanta ca­bi­ne­tului deputatului Horia Uiorea­nu. De­­putatul PSD Cluj, Vasile Soporan "are întâlniri cu membrii Biroului Permanent, dar ştiu că are şi audienţe la care va participa în acest week-end", spune Cosmin Cismoş, din partea cabinetului deputatului mai sus-menţionat. La cabinetul deputatului PD-L Daniel Buda se ştia vineri la amiază că "deputatul e în teritoriu şi că are audienţe în fiecare zi de la sfârşitul săptămânii în­tre 9 şi 17; vin cam 5-10 persoane zilnic în audien­ţă", conchide Loredana Pop, şefa de ca­bi­net a lui Buda. (Lacrima Andreica)

×
Subiecte în articol: politic