x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UNPR Harghita sare la gâtul lui Tokes

UNPR Harghita sare la gâtul lui Tokes

de Daniela Munteanu    |    20 Sep 2011   •   12:01

Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) Harghita, prin vocea presedintelui Claudiu Sere, isi exprima ingrijorarea si, totodata, dezacordul fata de decizia Curtii de Apel Bucuresti privind inregistrarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (Erdely Magyar Neppart), considerand ca acesta nu indeplineste conditiile pentru a putea fi inregistrat in Registrul Partidelor Politice din Romania.

In opinia liderului UNPR, partidul condus de Tokes Laszlo si Toro Tibor nu poate exista in viata politica romaneasca, intrucat incalca dispozitiile articolului 3 din legea Partidelor politice, precum si pe cele ale art. 30 si 40 din Constitutia Romaniei, solicitand Procurorului General al Romaniei si Ministrului Justitiei sa faca toate demersurile legale necesare pentru infirmarea Deciziei Curtii de Apel Bucuresti, iar pe cale de consecinta acest partid, nou inregistrat, sa fie radiat din Registrul Partidelor Politice.

Constitutia ba, Curtea de Apel da…

Presedintele UNPR Harghita, Claudiu Sere, sustine ca 'orice cetatean roman, cu o oarecare instruire, stie ca initiatorii acestui partid sunt Tokes Laszlo si Toro Tibor, personaje care de-a lungul ultimilor ani se intrec, care mai de care, in a milita impotriva suveranitatii si integritatii Romaniei, strigand ca din gura de sarpe, ori de cate ori au ocazia, ca doresc autonomia unui asa numit Tinut Secuiesc. Drept urmare ei nu vor altceva decat crearea unui stat in stat in inima Romaniei, adica separatism teritorial! Si asta in conditiile in care Constitutia Romaniei si Legea 14/2003 privind Partidele politice interzic activarea unor astfel de formatiuni politice.'

'Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activitati pe care le organizeaza, incalca prevederile art. 30 alin. 7, art. 37 alin. 2(…) si pe cele ale art. 40, alin. 2 din Constitutia Romaniei.', se stipuleaza in Legea partidelor politice la art. 3, alin. 2, iar CONSTITUTIA ROMANIEI spune clar urmatoarele: - la art. 30, alin. (7):

'Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.' - la art. 40, alin. (2):

'Partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sunt neconstitutionale.

Iredentism pe fata

UNPR Harghita considera ca noul partid are un caracter iredentist.

'Trecand peste nefireasca decizie a Curtii de Apel Bucuresti, nu putem sa nu aratam caracterul iredentist al acestor indivizi care formeaza Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Astfel, la nici 24 de ore de la comunicarea deciziei de inregistrare a partidului, s-au grabit sa-si dea arama pe fata (daca mai era nevoie) si in stilul lor meschin au tinut ca prima intalnire oficiala a partidului sa aiba loc in Gheorgheni. Iar locatia nu a fost aleasa deloc intamplator. Pentru ca ei trebuiau sa fie in municipiul harghitean pentru ca doreau sa sarbatoreasca 71 de ani de la intrarea trupelor horthyste in Gheorgheni, ca urmare a Dicktatului de la Viena din 1940. Asta in conditiile in care noi ne pregateau sa-i planga pe cei 58 de romani ucisi de tocmai cei pe care-i sarbatoreau acolitii lui Tokes, criminalii horthysti.'

'Serpii' crescuti la sanul Romaniei

UNPR Harghita solicita 'in mod public Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, precum si ministrului Justitiei, Catalin Marian Predoiu, sa atace, in conditiile legii, Decizia Curtii de Apel Bucuresti, iar pe cale de consecinta sa se dispuna radierea din Registrul Partidelor Politice a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (Erdely Magyar Neppart). Nu de alta, dar ne-am saturat ca de 20 de ani sa tot crestem la sanul Romaniei diverse reptile, care cum au ocazia musca cu inversunare din trupul patriei!'

Referindu-se la intreg contextul politic si istoric, presedintele UNPR Harghita, Claudiu Sere, ne-a declarat ca: 'In conditiile date partidul lui Tokes ar fi mai credibil daca s-ar numi Partidul Iredentistilor Maghiari din Transilvania. Pentru ca anul 1940 reprezinta pentru romani una dintre cele mai negre file de istorie. In data de 30 august, pierdeam Ardealul prin odiosul Dicktat de la Viena, ca numai dupa circa o saptamana, pe 7 septembrie, sa cedam si Cadrilaterul, bulgarilor. Dintre toate, cea mai tragica va ramane cedarea Ardealului, ca urmare a crimelor faptuite de armatele horthyste, sprijinite de o buna parte a localnicilor maghiari. In doar cateva zile, criminalii unguri au ucis aproximativ 1.000 de romani. Cele mai lovite de soarta au fost localitatile Ip, cu 157 de martiri, Traznea (Salaj), cu 87 si Gheorgheni (Harghita) cu 58. Singura vina a acestor oameni a fost ca s-au nascut romani!', a conchis Claudiu Sere.

×
Subiecte în articol: unpr laszlo tokes partidul lui tokes