x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Hotărârea Guvernului privind încuviințarea stării de alertă a fost adoptată de Parlament

UPDATE. Hotărârea Guvernului privind încuviințarea stării de alertă a fost adoptată de Parlament

20 Mai 2020   •   16:50
UPDATE. Hotărârea Guvernului privind încuviințarea stării de alertă a fost adoptată de Parlament
Sursa foto: Foto Lucian Alecu

UPDATE 16:50. Hotărârea Guvernului privind încuviințarea stării de alertă și impunerea măsurilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19 a fost adoptată, miercuri, de Parlament.

“Dintr-un număr de 465 de deputați și senatori, și-au exprimat voturile 417, dintre care 372 au fost voturi “pentru”, nu - 37, abțineri - 6, 2 - “nu votez”. Hotărârea a fost adoptată ”, a anunțat Ciolacu, la finalul votului.

Deputații și senatorii au inclus obligația ca Guvernul să furnizeze măști pentru familiile și persoanele defavorizate.

De asemenea, a fost adoptată o modificare de către Parlament care prevede ca autoritățile locale să poată suspenda sau numi persoanele din conducerea unităților sanitare din subordine.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că sunt în curs de elaborare ordinele de miniștri prin care se vor implementa măsurile din Hotărâre.

--------------------------------------

Știre inițială. Parlamentul s-a reunit miercuri, începând cu ora 15:00, în ședință comună, pentru a vota hotărârea Guvernului privind încuviințarea stării de alertă.

Birourile reunite au aprobat marţi scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit legii, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile.

Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează.

Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Potrivit hotărârii Guvernului, începând cu data de 18 mai 2020 se instituie starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, pe o durată de 30 de zile.

×
Subiecte în articol: parlament sedinta stare de alerta