x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Urmaşul lui Ponta, căutat la alegerile TSD

Urmaşul lui Ponta, căutat la alegerile TSD

de Diana Lazăr    |    21 Aug 2015   •   13:24
Urmaşul lui Ponta, căutat la alegerile TSD
Sursa foto: LIVIU SOVA

După ce seniorii s-au bătut pentru postul de preşedinte al PSD, meciul s-a mutat la juniori. Omul lui Liviu Dragnea şi cel al Rovanei Plumb se vor lupta în toamnă pentru şefia Tineretului Social Democrat. Patru candidaţi şi-au anunţat intenţia de a se înscrie la Congres.

„Am o relaţie specială cu tineretul social-democrat pentru simplul motiv că, fără prea multă modestie, e într-un fel creaţia mea”, declara Victor Ponta la ultimul Congres al tinerilor PSD. La acea vreme, Ponta conducea încă partidul, iar cuvântul lui era lege în orice organizaţie. Aşa se explică alegerea lui Mihai Sturzu, unic candidat, în funcţia de preşedinte al TSD, în pofida tuturor sprâncenelor ridicate pe la colţuri. Pentru Victor Ponta, organizaţia de tineret a PSD s-a dovedit o rampă de lansare în politica mare. Aşa s-ar putea explica şi faptul că la Congresul TSD din toamnă e bătaie pentru postul de preşedinte ocupat cu ani în urmă de actualul premier. „Trebuie să pregătim o nouă generaţie de lideri tineri în Partidul Social Democrat, o generaţie care să vină după generaţia de succes reprezentată de Victor Ponta”, declara Liviu Dragnea în conferinţa în care şi-a anunţat pro- gramul de preşedinte al PSD.

Candidaţi cu şanse

Deşi ar putea fi patru candi-daţi, doar doi sunt cotaţi cu şanse reale: Gabriel Petrea, considerat apropiat al lui Liviu Dragnea, şi Gabriela Podaşcă, susţinută de Rovana Plumb şi de primul-ministru. „Din nefericire, orice partid politic atunci când este la guvernare se preocupă mai mult de guvernare şi mai puţin de organizaţiile de partid. Aici am avut de suferit pentru că nu ne-am mai aplecat să conti-nuăm acele activităţi pe care le-am avut în mod regulat, de recrutare şi de formare a viitorilor tineri. Dar nu este timpul pierdut. Noi trebuie să pregătim generaţia 2020 sau 2.0 2.0 cum vreţi să-i spuneţi, dar este clar că s-au schimbat modalităţile de comunicare atât în interiorul organizaţiei, cât şi în exteriorul organizaţiei, s-a schimbat foarte mult modul în care tinerii ne percep şi trebuie să schimbăm şi noi modul în care ne adresăm către tineri”, a declarat pentru Jurnalul Naţional, Gabriel Pe- trea, în prezent secretar general al PSD. Deputatul Gabriela Podaşcă nu şi-a anunţat oficial candidatura, însă surse de la vârful PSD susţin că va intra în cursa pentru şefia TSD la solicitarea expresă a premierului. În plus, Podaşcă şi-a făcut toată vara campanie în filiale, susţin surse social-democrate.

Un PSD mai mic
Un alt tânăr care aspiră la şefia organizaţiei este Andrei Tinu, fiul fostului ziarist Dumitru Tinu. „Am ajuns la concluzia că luptele pentru funcţii nu au făcut bine niciodată partidului şi de aceea nu-mi doresc ca TSD să fie un PSD mai mic. Îmi propun ca TSD-ul să fie un laborator de idei progresiste care să devină motorul unei noi societăţi în România. TSD să fie o organizaţie politică modernă, smart, cool, dar în acelaşi timp şi populată de tineri intelectuali”, a afirmat Tinu pentru Jurnalul Naţional. Europarlamentarul Claudia Ţapardel ia și ea în calcul o candidatură, deşi nu a spus-o explicit. „Viitorul lider al TSD trebuie să aibă capacitatea să adune în jurul său şi alţi lideri puternici cu care să formeze o echipă”, a comentat Ţapardel.

Regretele lui Sturzu
A actualul lider TSD, Mihai Sturzu, nu mai candidează la Congresul din toamnă pentru că nu mai îndeplineşte criteriul vârstei. El crede că şi-a făcut bine treaba în mandatul de preşedinte, mai ales că partidul a trecut şi prin două campanii electorale dificile, europarla-mentarele şi prezidenţialele. „Dacă este un lucru pe care l-am încer-cat şi-mi pare rău că nu l-am reuşit până la capăt a fost un fel de modernizare a TSD-ului în sensul să discutăm mai puţin despre funcţii şi mai mult despre proiecte şi programe. Din păcate, TSD-ul insistă să fie un fel de PSD mai mic, lucru cu care m-am luptat timp de doi ani şi am reuşit doar parţial să rezolv această chestiune. Dar TSD-ul şi-a făcut treaba ca o şcoală de politi-cieni ce ar trebui să fie”, ne-a declarat deputatul PSD. Toţi candidaţii îşi vor căuta susţinere în rândul colegilor de organizaţie încă de la Comitetul Executiv de la Sulina, unde sunt invitaţi Liviu Dragnea, Rovana Plumb şi Victor Ponta. Tot atunci se va stabili şi data alegeri-lor care vor fi cel mai probabil înaintea Congresului PSD.
 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta alegeri tsd