x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL caută majoritatea

USL caută majoritatea

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    07 Feb 2011   •   19:53

Liderii PNL, PC şi PSD s-au întâlnit ieri pentru prima dată de la semnarea protocolului de constituire a Uniunii Social-Liberale, stabilindu-şi strategia pentru perioada viitoare. Liderii USL intenţionează să constituie o majoritate parlamentară, fie adunând parlamentari din alte partide, fie atrăgând UDMR de partea lor.

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat că au început deja negocieri cu alţi parlamentari pentru a fi aduşi în partidele care formează USL. Surse liberale spun că se negociază în primul rând cu parlamentarii care au plecat din PNL şi PSD la grupul "in­de­pen­denţilor" lui Gabriel Oprea.

"Avem discuţii concrete şi sperăm că într-un timp cât mai scurt o să constituim o majoritate parlamentară şi o să  ducem la în­deplinire obiectivele asumate", a declarat Voicu. Cealaltă variantă, ieşirea UDMR la guvernare şi ală­turarea de USL, este mai dificilă, deşi liberalii şi pesediştii încearcă deja să iniţieze discuţii în acest sens cu  liderii Uniunii Democrate Maghiare.

"O să facem această majoritate fie adunând alţi parlamentari, fie atrăgând UDMR, fie şi una şi alta", a declarat Voicu. USL intenţionează ca imediat după ce va reuşi să formeze majoritatea parlamentară să iniţieze moţiune de cenzură şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat, la finalul întâlnirii avute între liderii PSD, PNL şi PC, că vor finaliza şi un protocol de colaborare parlamentară. Cele trei partide urmează să discute şi o strategie de colaborare la nivel local, prin care fiecare din cele trei partide să renunţe, dacă au, la orice fel de înţelegere locală cu PDL. Grupurile parlamentare reunite ale PNL, PSD şi PC se vor întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanţii aleşilor locali ai celor trei partide, pentru realizarea unei poziţii comune în ceea ce priveşte legea bugetului de stat şi legislaţia electorală. 

Între timp, "independenţii" lui Oprea au fost promovaţi în conducerea Senatului,  PDL cedându-le ieri un post de vicepreşedinte, care i-a revenit lui Cristian Diaconescu. Totodată,  Radu Berceanu a fost "promovat" de către PDL chestor al Senatului, la începutul sesiunii trecute el neprimind susţinerea colegilor de partid pentru un post de vicepreşedinte. De partea cealaltă, a opoziţiei, căreia îi revin tot două posturi de vicepreşedinte ca şi puterii, ACD l-a desemnat ca vicepreşedinte al Senatului pe Dan Voiculescu, iar PSD l-a nominalizat pentru o funcţie similară pe Ioan Chelaru. 

×