x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL: protest parlamentar pe perioadă nedeterminată

USL: protest parlamentar pe perioadă nedeterminată

de Gabriela Antoniu    |    31 Ian 2012   •   21:00
USL: protest parlamentar pe perioadă nedeterminată

Prima zi a sesiunii parlamentare a inceput cu opozitia prezenta in sala. Desi liderii USL au anuntat ca in­ce­pand de miercuri deputatii si senatorii Uniunii intra in greva parlamentara, aplicarea deciziei a fost amanata dupa se­dintele de plen. Si aceasta pentru ca par­lamentarii Uniunii au dorit sa par­ti­cipe la propunerile si la votul pentru structurile de conducere ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Sedinte sub observatie
Inaintea inceperii sedintei de plen din cele doua Camere, grupurile parlamentare reunite ale PSD si PNL au aprobat cu majoritate de voturi pro­pu­nerea copresedintelui USL Victor Ponta ca opozitia sa intre in 'protest par­lamentar pe perioada nedeterminata'. Deputatii PSD Victor Socaciu si Matei Bratianu s-au abtinut. Se­din­ta s-a desfasurat integral in pre­zenta presei. Parlamentarii USL au mai votat si o alta propunere a lui Ponta potrivit careia nu vor folosi in scop personal nici un drept banesc re­zultat in perioada protestului parlamentar. Ponta a propus, totodata, ca parlamentarii USL sa nu participe la lu­crarile Birourilor Permanente, ale plenului si ale comisiilor, el precizand ca va exista doar un lider sau viceli­der de grup care va observa des­fa­su­ra­rea acestora. O alta propunere a lui Ponta stabileste ca participarea par­la­mentarilor USL la ac­tiunile de re­prezentare inter­na­ti­onala sa fie strict limitata la cele care tin de in­teresele nationale, orice alte de­pla­sari urmand sa inceteze.

'Vom fi pre­zenti aici, in sediul Parlamentului, sau in strada, alaturi de oameni, fara a primi in martie banii pe februarie daca nu suntem la serviciu si folosind acesti bani pentru domenii prigonite de Guverul actual', a spus Ponta. El a precizat ca protestul parlamentar are ca finalitate schimbarea Guvernului, declansarea alegerilor anticipate si revenirea la normalitate a Romaniei.

Cand vor reveni
Copresedintele USL a spus ca parlamentarii opozitiei vor reveni in sala de plen in cazul introducerii unei motiuni de cenzura, a discutarii procedurilor de declansare a alegerilor anticipate, a discutarii procedurilor de suspendare din functie a sefului statului, a contestarii la CC a unor legi sau in cazul dezbaterii unor tratate internationale. 'Azi (n.r. – miercuri) mergem la plen, alegem structurile de conducere ale Camerei, Se­na­tu­lui, pentru ca fara ele nu se pot face proceduri de anticipate, nu putem declansa suspendarea pre­se­din­telui, nu putem depune motiune de cenzura', a spus Ponta. Propune­rile lui Ponta au fost adoptate prin vot de parlamentarii USL, inregis­trandu-se doar doua abtineri. Ulterior, Victor Ponta a anuntat in plenul Camerei Deputatilor ca USL intra in 'pro­test parlamentar' prezentand si mo­ti­vatiile acestei decizii: numarul de legi adoptate prin asumare, 'furtul re­pe­tat la vot si incalcarea procedu­rilor de catre Roberta Anastase'.

'Consideram ca prezenta noastra la lu­crarile plenului, Comisiilor si Bi­roului Permanent poate sa aiba loc in ma­sura in care Camera De­pu­ta­ti­lor revine la rolul sau de a vota legi', a spus Victor Ponta.
In Senat, anuntul privind protestul parlamentar a fost facut de libe­ralul Puiu Hasotti si pesedistul Ilie Sarbu. Acesta a spus ca, incepand de miercuri, grupurile parlamentare USL se vor alatura 'masei inepte'. 'Vom intra in grupul viermilor care rod la temelia puterii si, sigur, vom purta cu demnitate acel apelativ de cium­pa­la­ci', a spus Sarbu, declarandu-se sur­prins de reactia parlamentarilor pu­terii care 'au mai avut forta' sa glu­measca dupa anuntul facut de opozitie.

Prima zi, trei demisii
Senatorul democrat-liberal Mircea Banias si-a dat miercuri demisia din PDL si s-a inscris in PC. Banias a vrut sa demisioneze mai demult din PDL, dar a fost 'razgandit' de o perchezitie a procurorilor DNA. Prin demisia lui Banias, PDL pierde al doilea senator. Saptamana trecuta, senatorul Iulian Urban a demisionat din PDL. Tot miercuri, deputatul Dan Ilie Morega a anuntat ca a demisionat din functia de presedinte al organizatiei UNPR Gorj si din partid pentru ca si-a dat seama ca nu poate performa, intrucat filiala nu creste in sondaje si nu are loc un transfer de credibilitate de la el la partid.

El a spus ca deocamdata nu se va inscrie in alt partid, iar in Parlament isi va desfasura activitatea ca deputat independent. Morega a demisionat in 2010 din PNL, iar anul trecut s-a inscris in UNPR. El a mai fost membru al ApR, PDSR, PNL Campeanu si PRM. Dupa ce Adrian Saftoiu a renuntat la mandatul de deputat, PNL a mai pierdut miercuri un parlamentar. Deputatul Nicolae Jolta a demisionat din PNL, urmand sa activeze in grupul parlamentar al PDL.

'Dupa ce a pierdut majoritatea in Senat, Guvernul ar trebui sa demisioneze astazi'
Senatorul Dan Voiculescu saluta decizia senatorului Mircea Banias de a se inscrie in Partidul Conservator si in Grupul PNL+PC din Senatul Romaniei. 'Din acest moment, Coalitia de guvernare nu mai are majoritate in Senat. Dupa inscrierea in PC a domnului senator Banias si adeziunea domniei sale la Grupul PNL+PC din Senat, PDL, UDMR si UNPR nu mai au majoritatea in Camera Superioara, ramanand cu cel mult 67 de senatori. Dar si acest scor este provizoriu pentru ca, sunt convins, demisiile din PDL vor continua.

Sa­lut decizia domnului Banias. Am convingerea ca romanii vor aprecia de­mersul tuturor celor care parasesc Puterea pentru a raspunde imperativului national la o schimbare urgenta a actualului regim. In mod normal, Guvernul ar trebui sa demisioneze astazi. Orice Guvern care pierde majoritatea in Parlament trebuie sa plece. Oricum, Guvernul este condamnat si nici suspendarea presedintelui nu este departe', a declarat Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: politica parlament USL greva parlamentara