x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR adoptă un pact de neagresiune pe subiectele tabu 

USR adoptă un pact de neagresiune pe subiectele tabu 

de Sînziana Duţă    |    06 Iun 2017   •   10:45
USR adoptă un pact de neagresiune pe subiectele tabu 
Sursa foto: DIANA OROS

Demisia lui Nicușor Dan din funcţia de președinte al USR produce efecte surprinzătoare. Într-o încercare de a pune batista pe țambal și a evita repetarea unor astfel de episoade, liderii USR au decis să nu se mai pronun­țe public asupra temelor sensibile care accentuează fractura dintre progresişti şi conservatori. 

Vicepreședintele USR Clotilde Armand a anunțat recent existența unui „pact de neagresiune” în cadrul Uniunii, urmând ca liderii partidului să voteze o listă cu subiectele sensibile pe marginea cărora formaţiunea va evita să își mai asume vreo poziție publică. Pe lista cu teme interzise se vor afla, printre altele, subiectele legate de familia tradiţională, Biserică și imigranți. „Una este familia tradițională, una este Biserica, una este probabil imigrația. Chiar acum această listă se face în cadrul parti­dului pentru a întări această U n i u n e . Facem o listă de lucruri care sunt importante și despre care știm cu toții. Ce nu era clar era lista de lucruri pentru care nu vrem să ne pronunțăm, pentru că nu vrem să ne separăm. La ora actuală, în România, prioritățile sunt foarte clare, pentru astea trebuie să luptăm și nu trebuie să cădem în alte capcane”, a explicat Clotilde într-o emisiune TV. Franţuzoaica a confirmat că, în ciuda demisiei, Nicuşor Dan este implicat şi el în alcătuirea listei cu subiecte tabu, precizând că plecarea acestuia din USR este una „condiţionată”, iar fostul lider se poate întoarce în partid dacă Consiliul Politic va revizui decizia iniţială a conducerii, aceea ca USR să se poziţioneze împotriva redefinirii familiei în Constituţie. 
Nicușor Dan a demisionat din USR săptămâna trecută, după decizia Biro­ului Naţional, motivând că prioritatea României trebuie să fie „cine fură, cine nu fură” şi nu căsătoriile homosexuale, un subiect „intim”, care scindează atât societatea, cât şi facţiunile din partid. 
Consiliul Politic al USR, forul care poate întoarce decizia Biroului Naţional, se va reuni pe 17 iunie pentru a lua o hotă­râre în privinţa referendumului pe tema familiei. Din acest for fac parte membrii Biroului Național, liderii organizațiilor județene și parlamentarii USR, iar dacă decizia finală va fi invalidată, Nicuşor Dan s-ar putea întoarce în partid. 

×