x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR pregăteşte reînscăunarea lui Nicuşor

USR pregăteşte reînscăunarea lui Nicuşor

de Marius Gîrlașiu    |    03 Mai 2017   •   07:19
USR pregăteşte reînscăunarea lui Nicuşor
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Cu zece zile înaintea Congresului de la Cluj (12-14 mai), useriştii au pus batista pe ţambalul conflictelor interne şi se pregătesc pentru reînscăunarea lui Nicuşor Dan în funcţia de preşedinte al formaţiunii antisistem. Cristian Ghinea şi Clotilde Armand nu vor candida la şefia partidului, miza fiind acum doar posturile de vicepreşedinte şi locurile din Biroul Naţional.

După ce şi-au spălat rufele pe Facebook, acuzându-se reciproc de „suprimarea dezbaterii interne” şi „informații false transmise în spațiul public”, liderii USR au îngropat securea războiului intern care a avariat serios imaginea „partidului altfel” la patru luni de la intrarea în Parlament. Useriştii au lăsat deoparte inclusiv fractura dintre facţiunea lui Nicuşor Dan şi filialele din teritoriu ale partidului, care şi-ar fi dorit transferul fostului premier Dacian Cioloş în USR şi se pregătesc pentru reconfirmarea în funcţie a actualului lider. În apropierea Congresului, tabăra fostului ministru Cristian Ghinea a ajuns la un compromis cu oamenii lui Nicuşor Dan pentru modificarea statutului în conformitate cu principiile programului „USR optimist şi deschis”. Astfel, principalul oponent al liderului-fondator, „tehnocratul” Cristian Ghinea, nu va mai candida la preşedinţia partidului, singurii contracandidaţi înscrişi în cursă fiind deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu, fostul candidat la alegerile parlamentare din Teleorman, Şerban Marinescu – în prezent consilier parlamentar şi Florina German.. „Miza mea este ca partidul să fie altfel construit. Dat fiind că USR optimist şi deschis este pe cale de a deveni realitate, chiar într-o formă parţială, nu am motive să candidez la preşedinţie. Sper ca această decizie să nu ajungă una pe care să o regret”, a transmis Ghinea. Alături de parlamentarii Tudor Benga şi Adrian Prisnel, fostul ministru din Cabinetul Cioloş a fost principalul adversar al liderului Nicuşor Dan, pe care l-a acuzat inițial de dictatură şi practici pesediste în procesul de modificare a Statutului USR, repro- şându-i totodată îndepărtarea lui Dacian Cioloş de USR.

Clotilde ar vrea alt lider

Af lată în relaţii reci cu Nicuşor Dan, franţuzoaica Clotilde Armand nu va candida nici ea pentru şefia USR. Clotilde vizează cel mult un post de vicepreşedinte la nivel naţional şi Primăria Sectorului 1 în 2020, însă recunoaşte că şi-ar dori ca forma- ţiunea antisistem să ajungă pe mâna altui lider în viitorul apropiat. „Se poate că nu a venit azi momentul ca Nicușor Dan să lase partidul pe mâna altcuiva sau pe mâna membrilor, așa cum mi-aș dori, dar asta se va întâmpla la un moment dat. Este bine că mai mulți membri și-au exprimat candidatura, sper în mod real și nu doar pentru a-și crește notorietatea”, a comentat Clotilde pentru DC News. În aceste condiţii, Nicuşor Dan are cale liberă spre funcţia supremă în partid, singura miză reală a Congresului de la Cluj fiind posturile de vicepre- şedinte şi locurile din Biroul Naţional. Pentru un loc de vicepreşedinte USR şi-a depus candidatura fostul ministru al Culturii, senatorul Vlad Alexandrescu, în vreme ce deputații Cristian Ghinea, Adrian Prisnel şi senatorul George Marussi vizează un loc în Biroul Naţional. În privinţa vicepreşedinţilor, aceştia nu vor putea primi mandat direct din partea Congresului pentru a construi politici publice, iar Secretariatul General a fost depolitizat prin interdicția ca secretarul general (propus de preşedintele USR) să ocupe funcții politice în partid și prin validarea sa în BN printr-o majoritate de două treimi.

×
Subiecte în articol: usr nicusor Clotilde Armand