x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR se apropie de Cioloş după ce a rupt-o cu Nicuşor

USR se apropie de Cioloş după ce a rupt-o cu Nicuşor

de Marius Gîrlașiu    |    25 Oct 2017   •   09:50
USR se apropie de Cioloş după ce a rupt-o cu Nicuşor
Sursa foto: DIANA OROS

USR îşi va alege un nou preşedinte, sâmbătă, la Poiana Braşov, însă Congresul formaţiunii, al doilea din acest an, a început cu tensiuni în interior. Deputatul Cristian Seidler, favoritul lui Nicuşor Dan, s-a retras din cursa pentru şefia partidului acuzând nereguli în organizarea alegerilor. În competiţie au mai rămas senatorul Vlad Alexandrescu şi deputatul Dan Barna, politicieni care pledează pentru o alianţă între USR şi platforma fostului premier Dacian Cioloş.

Vicepreşedintele USR Cristian Seidler s-a retras din cursa pentru şefia partidului, acuzând faptul că regulile privind organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul întregii ţări. Mai precis, Seidler, care este liderul deputaţilor USR, susţine că desemnarea delegaţilor cu drept de vot nu a fost făcută după aceleaşi reguli în toate filialele, ceea ce ar putea favoriza unul dintre candidaţi. Deputatul era susţinut la şefie de fostul lider al partidului, Nicuşor Dan, care a demisionat astă-vară din cauza poziţionării USR pe tema redefinirii familiei. Favoritul lui Nicuşor a precizat că a făcut tot ce ţine de el pentru ca lucrurile să nu degenereze, însă nu a fost ascultat în interiorul partidului. De altfel, preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a respins acuzaţiile lui Seidler, precizând că “procesul de desemnare a delegaţilor se desfăşoară potrivit deciziilor luate de organismele statutare ale USR şi regulilor aplicate şi la Congresul de la Cluj, unanim acceptate, necontestate şi care au dus, la acel moment, la alegerea lui Nicuşor Dan ca preşedinte USR”. Liderul interimar a mai spus că partidul va intra într-o nouă etapă, “de extindere şi de construcţie”, după Congresul programat în weekend, în Poiana Braşov.

Barna, omul lui Ghinea

După retragerea lui Cristian Seidler, în cursa pentru şefia partidului au mai rămas deputatul Dan Barna şi senatorul Vald Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloş. Dan Barna, care este şi purtător de cuvânt al USR, este susţinut de tabăra lui Cristian Ghinea, el fiind secretar de stat în ministerul Fondurilor Europene condus de Ghinea pe vremea guvernului technocrat. Barna susţine întărirea colaborării cu platforma România 100, a fostului premier Dacian Cioloş, „în perspectiva unei nece­sare colaborări aprofundate în proiecte de politici publice comune sau într-o structură de guvernare”. La rândul său, Vlad Alexandrescu susţine că reprezintă “un element de echilibru” în partid, iar candidatura sa trebuie interpretată drept “o mediere necesară între facțiuni”. Acesta propune, de asemenea, o apropiere între USR şi platforma lui Dacian Cioloş. “USR este un partid parlamentar, iar Romania 100 este o resursă foarte importantă de oameni şi de idei. Văd o convergenţă naturală între USR şi România 100”, a explicat fostul ministru tehnocrat. Senatorul consideră că formaţiunea nu poate emite pretenții serioase în politica națională, în condiţiile în care USR este “un partid mic, care stagnează sub 2000 de membri”. Din acest motiv, el şi-a propus adoptarea unei strategii de extindere a filialelor, astfel încât USR să ajungă la “cel puţin 50.000 de membri” în anul 2020.

La reuninunea din weekend va fi ales doar noul preşedinte al USR, pentru un mandat limitat de doi ani, urmând ca membrii celorlalte structuri de conducere să rămână în continuare cei aleşi la congresul din mai, de la Cluj-Napoca.

×
Subiecte în articol: usr